Αρχική | Χρηματιστήριο | Ερχονται εταιρικά ομόλογα για θεσμικούς και καταθέτες

Ερχονται εταιρικά ομόλογα για θεσμικούς και καταθέτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ερχονται εταιρικά ομόλογα για θεσμικούς και καταθέτες

Από τον Βασίλη Κώτση.   Δύο πολύ γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα, ο κ. Πάνος Γερμανός και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ηδη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό για την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 50 εκατ. ευρώ της εταιρείας Συστήματα Sunlight συμφερόντων του κ. Γερμανού, ενώ με επίσημη ανακοίνωσή του ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει και αυτός σε δημόσια προσφορά για την κάλυψη εταιρικού ομολόγου που θα κυμανθεί μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που στην Ελλάδα των capital controls οι καταθέσεις των Ελλήνων δεν έχουν διέξοδο σε επενδύσεις στο εξωτερικό, οι προθεσμιακές καταθέσεις στις τράπεζες δίνουν τόκο ως 0,70% και η αγορά μετοχών εμφανίζει έντονες διακυμάνσεις, αποδόσεις από 3,5% ως 5% που προσφέρουν άλλα εταιρικά ομόλογα που ήδη διακινούνται στη συγκεκριμένη αγορά (π.χ. ΙΚΕΑ, ΟΠΑΠ) είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικές παρουσιάζοντας συγχρόνως έναν λελογισμένο κίνδυνο, αφού οι εκδότες είναι υγιείς επιχειρήσεις. Ενα χαρακτηριστικό που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τα ομόλογα της Μυτιληναίος και της Sunlight, εταιρείες με εξωστρέφεια και ισχυρό ισολογισμό.

Το ατού της αγοράς αυτής ακόμη δεν είναι η ρευστότητα, αφού οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες αλλά το υψηλό τοκομερίδιο. Από την άλλη μεριά, η αγορά αυτή αποτελεί και για τις επιχειρήσεις μια δεξαμενή χρηματοδότησης, αφού οι τράπεζες είτε προσφέρουν κεφάλαια με το σταγονόμετρο, είτε ζητούν υψηλές εξασφαλίσεις. Επίσης, μια έκδοση ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό, όσο και αν η επιχείρηση έχει μικρή έκθεση στην Ελλάδα, εξακολουθεί να τιμολογείται με υψηλά επιτόκια.

H δημόσια προσφορά

H δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Sunlight θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 14-16 Ιουνίου. Την Τρίτη 13 Ιουνίου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου θα ανακοινωθούν η τελική απόδοση και η κατανομή και την Τετάρτη 21 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εκδοθούν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως 50.000 κοινές ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ και συνολικού ποσού ως 50 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση των δανείων (32 εκατ. ευρώ), για κεφάλαιο κίνησης (8 εκατ. ευρώ) και για επενδύσεις (10 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία προγραμματίζει να «στήσει» δύο κέντρα διανομής σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Η κατανομή της έκδοσης έχει οριστεί στο 30% για τους θεσμικούς επενδυτές και σε 70% για τους ιδιώτες.

Η απόδοση του ομολόγου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 6% που είναι το κόστος δανεισμού της εταιρείας σήμερα, γεγονός που θα μειώσει δραστικά τα χρηματοοικονομικά κόστη. Σήμερα ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται στα 80 εκατ. και θα μειωθεί μόνο από τις λειτουργικές ροές της εταιρείας κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ. Η Συστήματα Sunlight το 2016 κατέγραψε ρεκόρ παραγωγής με πωλήσεις 1,5 εκατομμυρίων προϊόντων (στοιχεία μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9% σε σχέση με το 2015. Η επίδοση αυτή επέτρεψε στη διοίκηση της Sunlight να ενισχύσει σημαντικά το εργατικό της δυναμικό που πλέον ανέρχεται σε 757 άτομα.

Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 154 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 17,2 εκατ. ευρώ.  Η εταιρεία εξάγει το 84% της παραγωγής της και κατέχει ηγετική θέση στις βιομηχανικές μπαταρίες έλξης, στις μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας και στη διανομή καταναλωτικών προϊόντων Toshiba. Τα προϊόντα της βρίσκονται σε 114 χώρες και το πελατολόγιό της ξεπερνά τους 500 φορείς και επιχειρήσεις.

Η μεγαλύτερη έκδοση

Το κοινό ομολογιακό δάνειο της Μυτιληναίος θα κυμανθεί μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να είναι η μεγαλύτερη έκδοση εταιρικού ομολόγου στην Ελλάδα.

Για την έκδοση του ομολόγου είχε προετοιμάσει την επενδυτική κοινότητα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κάτω από το 4%.

Με το ομολογιακό θα μετατραπεί σχεδόν το σύνολο του δανεισμού σε πενταετές «balloon» χωρίς ενδιάμεσες δόσεις, με αποτέλεσμα η εταιρεία να «ανοίξει» τραπεζικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ με τις τράπεζες. Μέρος του ομολογιακού - περίπου 50 εκατ. ευρώ - αναμένεται να καλυφθεί από την EBRD.

Στόχος της έκδοσης, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, είναι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη δύναμη πυρός εν όψει και των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των νέων δεδομένων στον ενεργειακό χώρο.

Επίσης, μέρος των κεφαλαίων θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία δεύτερης μονάδας αλουμίνας δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων στα Ασπρα Σπίτια. Η επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις και θα προσδώσει ετήσιο τζίρο στο Αλουμίνιον της Ελλάδος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, ο όμιλος θα επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου αυξάνοντας τη δυναμικότητα από 190.000 σε 250.000 τόνους.

Πώς «άνοιξε» η αγορά

Η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το περασμένο καλοκαίρι προσελκύει εκτός από θεσμικούς επενδυτές και μικροκαταθέτες που θέλουν να τοποθετήσουν μέρος από το υστέρημά τους σε ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Μέχρι τότε το πλαφόν της απόδοσης των ομολόγων έπρεπε να είναι ίσο με το δικαιοπρακτικό (εξωτραπεζικό) επιτόκιο που ήταν καθορισμένο στο 5,3% και αυτό για να μη θεωρείται ο δανεισμός «τοκογλυφικός». Επειδή όμως οι επενδυτές ζητούσαν υψηλότερα επιτόκια λόγω του ρίσκου της χώρας, εταιρείες όπως ΟΤΕ, Τιτάν, Coca-Cola κ.ά. για να ξεπεράσουν τον σκόπελο αυτόν δημιούργησαν εταιρείες-οχήματα ειδικού σκοπού που ήταν οι εκδότες των ομολόγων τους σε Λουξεμβούργο, Αγγλία κ.α. Το γεγονός αυτό απέκλειε έλληνες μικροεπενδυτές αφού το ελάχιστο τίμημα συμμετοχής ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών όμως, μετά από εισήγηση της ΤτΕ, έκανε δεκτή τη ρύθμιση για να απεξαρτηθεί πλήρως η τιμολόγηση των ομολόγων από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο και τον περασμένο Ιούλιο έγινε το πρώτο δειλό βήμα με την έκδοση ομολόγου 4 εκατ. από την εταιρεία τεχνολογίας MLS. Ακολούθησαν η Housemarket (ΙΚΕΑ) με ομόλογο 40 εκατ. και ο ΟΠΑΠ με 200 εκατ. ευρώ. Το 32,5% του πενταετούς ομολόγου της έκδοσης της Housmarket με επιτόκιο 5% καλύφθηκε από 565 ιδιώτες ενώ ο ΟΠΑΠ διέθεσε το 70% της επίσης πενταετούς έκδοσής του σε 6.500 ιδιώτες με επιτόκιο 3,5%.


Πηγή: tovima.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text