Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ευκλ. Τσακαλώτος: 710 εκατ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα για το 2018

Ευκλ. Τσακαλώτος: 710 εκατ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα για το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευκλ. Τσακαλώτος: 710 εκατ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα για το 2018

Μ.Νταλιάνη

Στο ποσό των 710 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί το κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα διανεμηθεί το 2018, δηλαδή μέχρι τέλος του έτους στους δικαιούχους, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στην Βουλή, ενώ ο υπουργός είπε πως δεν αλλάζουν οι παράμετροι στη διανομή του σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά υπάρχουν "οριακές διαφορές".

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε και σήμερα πως η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ στόχο την υπεραπόδοση, ενώ εξήγησε πως "γι’ αυτό και δίνουμε το μέρισμα". Χθες είχε αναφέρει στην Επιτροπή Οικονομικών πως η κυβέρνηση είχε στόχο "να πιάνει τους στόχους".

"Τώρα που βγήκαμε από το πρόγραμμα δεν χρειάζεται υπεραπόδοση λόγω του ΔΝΤ, άρα μπορούμε να φέρνουμε μέτρα εκ των προτέρων. Στόχος το πλεόνασμα 3.5%, αφήνουμε και μια καβάτζα για ασφάλεια. Μπορούμε να το ξοδέψουμε εκ των προτέρων και να παίρνουμε και μόνιμα μέτρα όπως για το 2019, το 2020 και το 2021, όπως το επίδομα στέγασης. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν την οικονομία".

Αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στην Βουλή οι οποίες αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για περιουσίες με αντικειμενική αξία έως 60.000 ευρώ και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.

Για τη δεύτερη τροπολογία βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίαζαν δηκτικά πως το 2021 ο φόρος των επιχειρήσεων θα επιστρέψει εκεί που ήταν το 2014 δηλαδή στο 26%.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως:

Ο ΕΝΦΙΑ, μειώνεται κατά 30% για περιουσίες φυσικών προσώπων με αντικειμενική αξία που ανέρχεται μέχρι 60.000 ευρώ

-Όταν η συνολική αξία της περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, το ποσό έκπτωσης του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά ανά 1.000 ευρώ με μέγιστη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ τα 100 ευρώ.

-Σε σύνολο 5,9 εκατομμυρίων ιδιοκτητών τα 3,5 εκατομμύρια (60% των ιδιοκτητών) θα έχει μείωση 30%

- Άλλο 1 εκατομμύριο (17% των ιδιοκτητών) θα έχει μείωση 20%

-Άλλο μισό εκατομμύριο θα έχει μείωση 10%

-Δηλαδή τα 5 από τα 5, 9 εκατομμύρια (87% των ιδιοκτητών) θα έχουν μείωση μεγαλύτερη ή ίση του 10%

-Επίσης, παρατείνεται και για το έτος 2019 το χρονικό διάστημα μέχρι του οποίου η αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων δεν συνυπολογίζεται για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε εκτενώς και στην τροπολογία που μειώνει σταδιακά τους συντελεστές φόρου των επιχειρήσεων λέγοντας πως όταν θα φτάσει στο 25% θα είναι λίγο μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. "Είναι κάτι που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις αλλά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν θα κερδίσουν μόνον μεγάλες".

Υπογράμμισε δε πως έτσι θα είναι σταθερό το σύστημα  ώστε "να ξέρουν οι επενδυτές τους κανόνες του παιχνιδιού" ενώ τόνισε πως καλό είναι να υπάρχει ο ίδιος φορολογικός συντελεστής στα κέρδη "για να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών".

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text