Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μετά την Ιταλία, πιέσεις στα ομόλογα και λόγω της Γαλλίας

Μετά την Ιταλία, πιέσεις στα ομόλογα και λόγω της Γαλλίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μετά την Ιταλία, πιέσεις στα ομόλογα και λόγω της Γαλλίας

Οι πιέσεις λόγω Ιταλίας στα ελληνικά ομόλογα έδωσαν τη θέση τους στις πιέσεις λόγω... Γαλλίας. Μετά τις εξελίξεις με τις διαμαρτυρίες στους δρόμους του Παρισιού, καθώς και τις ανησυχίες γύρω από το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας, το πολιτικό ρίσκο αφορά αυτή τη φορά τη Γαλλία, τη στιγμή που έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Η πρώτη αγορά που παρασύρεται και πάλι στη δίνη των «γειτονικών» αναταραχών είναι η ελληνική.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε χθες άνοδο της τάξης του 2,50% και διαμορφώθηκε στο 4,350%, με το spread να αυξάνεται στις 408 μονάδες βάσης. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος της απόδοσης του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, η οποία έφτασε το 3,390% (+3,6%) και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Ανοδος αποδόσεων

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου σημείωσε άνοδο 2,97% και διαμορφώθηκε στο 0,732%, με το spread να φτάνει τις 46 μονάδες βάσης και το υψηλό ενάμισι έτους.

Την ίδια στιγμή, τα ιταλικά ομόλογα κινήθηκαν σταθεροποιητικά, ενώ στην υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρωζώνης σημειώθηκε βελτίωση, με τις αποδόσεις στα πορτογαλικά ομόλογα να υποχωρούν μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Απριλίου.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα «έδειχνε» την Ιταλία ως το βασικό (και ίσως τον μόνο) υπαίτιο της αδυναμίας έκδοσης ενός νέου ομολόγου μετά το 7ετές που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο, τώρα που η κατάσταση στη γειτονική χώρα έχει ηρεμήσει, αντί να βλέπουμε τα spreads να πέφτουν, τα βλέπουμε να συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό απλά αποδεικνύει το πόσο ευάλωτα παραμένουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σε οποιεσδήποτε εξωτερικές εξελίξεις, είτε αυτές σχετίζονται με την ευρωπεριφέρεια είτε όχι. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές, η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα και οι ακραίες κινήσεις οφείλονται στο ότι η ελληνική αγορά παραμένει πολύ ρηχή και ενέχει ακόμη υψηλό ρίσκο, και έτσι οι επενδυτές κάθε φορά που βλέπουν εστία αναταραχών να δημιουργείται στην περιοχή της Ευρωζώνης, επιλέγουν να προβούν σε ρευστοποιήσεις.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια, ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί, καθώς θεωρούν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εσωτερικές προκλήσεις:

1) Το πολιτικό ρίσκο ενόψει των γενικών εκλογών του 2019.

2) Ο κίνδυνος μη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και

3) Πολλά ερωτήματα γύρω από τις τράπεζες.

Χωρίς πρόγραμμα

Αυτό άλλωστε εξηγεί και την απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να μην ανακοινώσει κάποιο αναλυτικό πρόγραμμα εκδόσεων για το 2019 εντός του Δεκεμβρίου, αλλά να προβεί σε γενικόλογες και μη δεσμευτικές ανακοινώσεις, παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει μέχρι πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text