Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η στατιστική και η Wall Street το 2019

Η στατιστική και η Wall Street το 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η στατιστική και η Wall Street το 2019

Οι εορτές πέρασαν, αποφάσεις για το νέο έτος πάρθηκαν και αθετήθηκαν ήδη και χρηματιστές, επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να εφαρμόζουν τα ετήσια σχέδιά τους. Πώς θα εξελιχθεί το 2019; Κανείς δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας, σίγουρα όχι τόσο νωρίς στη χρονιά, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες που θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποια στοιχεία για το τι μας περιμένει. Σύμφωνα με τον λεγόμενο «κανόνα των πέντε ημερών», αν ο S&P 500 κινηθεί ανοδικά κατά τις πρώτες πέντε συνεδριάσεις του έτους, τότε θα κλείσει τη χρονιά με κέρδη.

Επεκτείνοντάς το ελαφρώς, αν καταγράψει ο S&P 500 άνοδο τον Ιανουάριο, θα έχει άνοδο και ολόκληρο το έτος. Το ηθικό των αισιόδοξων θα αναπτερωθεί: μετά τις πρώτες τέσσερις πλήρεις συνεδριάσεις του 2019, ο χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 1,7%, οπότε θα απαιτηθεί μεγάλη πτώση ώστε να αντιστραφεί η εικόνα κατά την πέμπτη συνεδρίαση. Ωστόσο, κατά πόσο θα έπρεπε να εμπιστευτούμε αυτές τις υποθέσεις; Αποτελούν χρήσιμο οδηγό ή είναι απλώς βλακείες; Προτού εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία, αξίζει να τονίσουμε το προφανές: Συνήθως ο S&P 500 και γενικότερα τα χρηματιστήρια των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών κινούνται ανοδικά ούτως ή άλλως. Η αύξηση του πληθωρισμού και η σχεδόν αδιάκοπη άνοδος του ΑΕΠ οδηγούν επενδύσεις προς τις μετοχές, διασφαλίζοντας πως η ονομαστική τιμή τους αυξάνεται μακροπρόθεσμα. Από τότε που ανασυστάθηκε ο S&P 500 το 1957 ώστε να περιλαμβάνει 500 μετοχές, έχει κινηθεί ανοδικά τις 45 από τις 62 χρονιές, γεγονός που σημαίνει πως η αγορά ανεβαίνει σε ποσοστό 73% ασχέτως του πώς κινήθηκε τις πρώτες πέντε ημέρες του έτους ή ολόκληρο τον Ιανουάριο. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας του κανόνα των πέντε ημερών είναι 80%. Δηλαδή, τις 41 χρονιές κατά τις οποίες η αγορά κινήθηκε ανοδικά κατά τις πρώτες πέντε συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, ολοκλήρωσε το έτος ψηλότερα τις 33 χρονιές. Ο Τζιμ Ο’ Νιλ, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του κανόνα των πέντε ημερών όσο βρισκόταν στην Goldman, αν και παραδέχεται πως δεν υπάρχει ισχυρός οικονομικός λόγος που να υποστηρίζει τον κανόνα. «Η στατιστική επιτυχία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μην αγνοηθεί», λέει ο Ο’ Νιλ. Τα στατιστικά στοιχεία υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο τον κανόνα του Ιανουαρίου.

Από το 1957 ο S&P 500 έχει ολοκληρώσει με κέρδη τον Ιανουάριο 37 φορές, εκ των οποίων έκλεισε το έτος με άνοδο τις 32. Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 86%. Η αστοχία ήταν μεγάλη ειδικά πέρυσι. Η αγορά είχε ενισχυθεί κατά 5,6% τον Ιανουάριο του 2018, η καλύτερη αρχή χρονιάς από το 1997, ωστόσο ολοκλήρωσε το έτος με τη μεγαλύτερη υποχώρηση της τελευταίας δεκαετίας. Υπάρχει άραγε τόσο ισχυρός συσχετισμός και όταν υποχωρεί η αγορά τις πρώτες πέντε συνεδριάσεις ή ολόκληρο τον Ιανουάριο; Οχι. Από το 1957 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Wall Street έχει υποχωρήσει κατά τις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου 21 φορές, ωστόσο έχει καταγράψει υποχώρηση στο τέλος του έτους μόνο εννιά από αυτές τις χρονιές, ή στο 43% των περιπτώσεων. Και πάλι, η απόδοση τον Ιανουάριο αποτελεί ελαφρώς καλύτερη ένδειξη για την πορεία ολόκληρου του έτους. Η αγορά έχει υποχωρήσει 25 χρονιές τον Ιανουάριο από το 1957, εκ των οποίων οι 13 ολοκληρώθηκαν με πτώση, δηλαδή το ποσοστό «επιτυχίας» είναι 52%. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως οι επενδυτές είναι πολύ απαισιόδοξοι στην αρχή του 2019. Ωστόσο, ίσως να είναι υπερβολική η απαισιοδοξία τους. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά και θα έπρεπε να έχουν περιορίσει, προς το παρόν, την όποια ανησυχία περί ύφεσης της οικονομίας. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει αφήσει να εννοηθεί πως το 2019 θα αυξήσει λιγότερες φορές τα επιτόκια δανεισμού. Στο μεταξύ, ελέγξτε το χθεσινό κλείσιμο του S&P 500.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text