Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Η ουδέτερη τάση των διεθνών αγορών απελευθερώνει τις προσδοκίες

Market Beat: Η ουδέτερη τάση των διεθνών αγορών απελευθερώνει τις προσδοκίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Η ουδέτερη τάση των διεθνών αγορών απελευθερώνει τις προσδοκίες

Του Κώστα Ιωαννίδη

«Το κλειδί της ευτυχίας» για τους θεσμικούς κρατούν οι τράπεζες, οι οποίες παρέμειναν στο επίκεντρο των πιέσεων. Αλλά  μια προσεχτική ματιά στα ημερήσια διαγράμματα, θα αποκαλύψει ότι υπάρχει διαφορά αντιμετώπισης από τίτλο σε τίτλο. Άρα, αυτή η σκληρή περίοδος, για ορισμένους αποτελεί ευκαιρία για να αναδιαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, όταν οι περισσότεροι ακόμα ψάχνουν να βρουν… γιατί επιμένουν οι πιέσεις

Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία αρχίζει να συνηθίζει τα σκαμπανεβάσματα της πολιτικής σταθερότητας σε διάφορες αναπτυγμένες χώρες και έχει σταματήσει να προσδοκά – τρομάζει από την εμφάνιση μιας πιθανής ύφεσης. Η συμφωνία για το Brexit δεν πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο αλλά επίσης απορρίφθηκε η πρόταση μομφής στην Τερέζα Μέι με αποτέλεσμα να επιστρέψει η γαλήνη στη διαπραγμάτευση της στερλίνας.

Παραμένοντας στο διεθνές πεδίο κινήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και στην Ευρώπη για να μην καταφέρει να ανακατευτεί με τα δίκτυα 5G η κινεζική βιομηχανία τεχνολογίας μέσω της Huawei επιβαρύνει το κλίμα για τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας επί των εμπορικών τους συναλλαγών.

Στο εσωτερικό πάλι, οι υπάρχουσες πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν επηρεάζουν το κλίμα των συναλλαγών ενώ βαραίνει τον μέσο όρο η επιμονή στις πιέσεις επί των τραπεζικών μετοχών. Βέβαια η κινητικότητα για την υπόθεση των κόκκινων δανείων στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο δικαιολογεί την νευρικότητα. Ωστόσο τεχνικά και σε ψυχολογικό επίπεδο οι μέρες είναι κρίσιμες όπως φάνηκε χθες με τη μάχη για να μην περάσει κάτω από το 1 ευρώ η μετοχή της ΑΛΦΑ. Παράλληλα είναι σαφές πως ΕΤΕ και ΠΕΙΡ  έχουν καταγράψει φέτος νέα ιστορικά χαμηλά. Ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν χθες οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Συνολικά δε χθες το πλήθος των αμετάβλητων μετοχών ήταν μεγαλύτερο από των καθοδικών ή των ανοδικών τονίζοντας την προσπάθεια των market makers για φρένο σε πτώση που έφερε τις τιμές σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

Μάλλον με δυσκολία συγκρατούν τα νεύρα τους οι εγχώριοι αναλυτές. Καθώς στην αρχή της εβδομάδας ξεκίνησαν με αισιοδοξία τις προβλέψεις τους και η συνέχεια στο ταμπλό τους ανάγκασε, στη μέση της, να γυρίσουν σε απαισιόδοξες προσδοκίες. Αλλά ακριβώς τότε, σταμάτησε η κατρακύλα. Στους αισιόδοξους για την μεσομακροπρόθεσμη τάση παρέμεινε η Merit Sec αφού χθες το πρωί ειδοποίησε: «Η ευαισθησία των Τραπεζών στην αβεβαιότητα που προκαλεί η μακρά προεκλογική περίοδος είναι δεδομένη, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης προσέγγισε εκ νέου τα ιστορικά χαμηλά των 400 μονάδων. Εκτιμούμε ότι σταδιακά θα βελτιωθεί η ορατότητα, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ και τα ζητήματα των Τραπεζών θα προχωρήσουν κανονικά, αποσυνδεδεμένα από το πολιτικό παιχνίδι. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην κατάλληλη επιλογή μετοχικών τίτλων».

Ενώ από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ θεώρησαν καταλυτική την επίδραση των εξελίξεων στη Βρετανία σημειώνοντας: «Η συντριπτική ήττα της Τερέζα Μέι στη Βρετανική Βουλή, που απέρριψε την προτεινόμενη συμφωνία ‘Brexit’, προοιωνίζει αναταράξεις για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, από νέο δημοψήφισμα, μέχρι άτακτο ‘Brexit’. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να κινηθεί πλαγιοκαθοδικά, με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 613 μονάδες και την περιοχή των 600 μονάδων στη συνέχεια, ενόσω συνεχίζεται η εγχώρια ανομβρία».

Η μελέτη χωρίς τα αυστηρά περιθώρια που επιβάλλει η τεχνική ανάλυση, επιτρέπει πιθανά μια καλύτερη προσέγγιση στα όσα συμβαίνουν στο ταμπλό της Αθηναϊκής αγοράς. Βλέπουμε λοιπόν, στις συνεδριάσεις της εβδομάδας αυτής, δυο στρατόπεδα. Αυτούς που έχουν αποφασίσει να ξεπουλήσουν θέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ανεξάρτητα από την εξέλιξη στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και στους αμυνόμενους. Δηλαδή εκείνους που διατηρούν και περιοδικά αυξάνουν τη θέση τους σε συγκεκριμένες μετοχές. Η τακτική των αμυνόμενων είναι επαναλαμβανόμενη. Προσπαθούν στην έναρξη να δώσουν μια ώθηση, ώστε να κλαδέψει γλυκά η προβλεπόμενη υπερβάλλουσα προσφορά την τιμή της μετοχής. Τότε αναλαμβάνουν το τιμόνι των συναλλαγών οι έχοντες αποφασίσει να ξεπουλήσουν και απλώνουν στον πάγκο μετοχές για πούλημα, που δεν μπορεί να απορροφήσει το αβαθές χρηματιστήριο.

Με αυτή τη «λογική» επιτυγχάνεται η εγγραφή ελάχιστου στο πρώτο μέρος και συνήθως στο ξεκίνημα της δεύτερης ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αμέσως μετά την υποχώρηση στο κατώτερο δυνατό για τους αμυνόμενους όριο, που ταυτίζεται «μαγικά» με την εξάντληση της υπερ-προσφοράς, ξεκινά η ζήτηση να οδηγεί τους πωλητές σε θέση ισχύος. Ζητούν λοιπόν όλο και ψηλότερες τιμές για να καλύψουν τη ζήτηση και έχουμε τη φάση της ενδοσυνεδριακής ανόδου, που όσο πιο κοντά προς το τέλος των συναλλαγών κορυφώνεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάκτηση από το κατώτερο μέρας. Δίνεται έτσι η εντύπωση πως σώζεται η παρτίδα στο τέλος, με αποτέλεσμα να γίνονται τα κλεισίματα σε επίπεδα που βολεύουν και από πλευράς στατιστικής. Έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί το -0,00% για τον ΓΔ χθες, αφού φαίνεται πως «βόλεψε» το κλείσιμο πάνω από τις 622 μονάδες από την Τρίτη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street την Τετάρτη από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου δυο εκ των μεγαλύτερων Τραπεζών των Bank of America και Goldman Sachs.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,59% ή 141 μονάδες στις 24.207,16, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,22% στις 2.616,10 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,15% στις 7.034,69 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+9,9%) και UnitedHealth (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1,9%) και Pfizer (-1,5%).

Συνεχίζεται το «shutdown» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για 26η μέρα στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ να επιμένει στην κατασκευή του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Δόθηκε στη δημοσιότητα το Beige Book και σύμφωνα με τη Fed, οκτώ από τις δώδεκα περιφέρειες κατέγραψαν ήπιο προς μέτριο ρυθμό ανάπτυξης από τον Δεκέμβριο ως τις αρχές Ιανουαρίου. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,72%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις ασκήθηκαν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου χθες, μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας Τερέζα Μέι με Ε.Ε. για Brexit. Παράλληλα η Μέι ήρθε αντιμέτωπη με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αλλά την κέρδισε.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,54% στις 350,59 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,47% στις 6.862,68 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 10.931,24 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 4.810,74 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,71% στις 8.912,70 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με ισχυρά κέρδη 1,63% στις 19.477,77 μονάδες.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία οι τιμές καταναλωτή  αυξήθηκαν σχεδόν 2% σε ετήσια βάση, την περασμένη χρονιά, αλλά υποχώρησαν απότομα τον τελευταίο μήνα του 2018,.

Καθοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

ΧΑ

Οι πιέσεις στις Τράπεζες διατηρήθηκαν η πτώση του ΓΔ σταμάτησε

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία. Μάλιστα μετά από το πρώτο ημίωρο ο ΓΔ πέρασε σε αρνητικό πεδίο, αλλά όχι μόνιμα. Ωστόσο εμφάνισε υπολογίσιμη υποχώρηση από το άνοιγμα  των 622,94 μονάδων. Είχαμε εγγραφή κατώτερου στην εξέλιξη της δεύτερης ώρας και ανώτερου 12 λεπτά πριν τη συμπλήρωση τριών ωρών από το άνοιγμα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έγινε γρήγορα σαφές πως θα γινόταν αρχικά, ως συνήθως, η αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Φάνηκε πως θα ήταν στις 618,01μονάδες, με τιμή ανοίγματος αρκετά ψηλότερα, αλλά μετά την εγγραφή του (στις 12:05) απόκτησε ανοδική πορεία. Έτσι κατάφερε να φθάσει στο μέγιστο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 627,06 μονάδες. Στις δημοπρασίες, με αυξημένη ζήτηση τον έκλεισαν στις 622,76 από 622,78 μονάδες, που ήταν 0,02 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «πέτυχε» να σταματήσει τις απώλειες από το ξεκίνημα της βδομάδας, ενώ μάλλον πέτυχε να κερδίσει και το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε πάλι όγκους συναλλαγών πάνω από το μέσο όγκο της προηγούμενης βδομάδας.

Τη σύνοδο σφράγισε το σχετικά καλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 5,883 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή σχετικά διακύμανση της απόδοσης τους (4 μονάδων). Τελικά, η απόδοση είχε ελάττωση, περνώντας κάτω από το 4,25%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην υπεροχή των αγοραστών οι οποίοι επέβαλαν χαμηλότερες τιμές για να απορροφήσουν την προσφορά που προκάλεσαν οι πωλητές αρχικά. Το ελάχιστο στις 618,01 ήταν 25,3 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε κυρίως με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και νευρική ανοδική κίνηση στη συνέχεια σε θετικό πεδίο. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 622,76 μονάδες, που ήταν 4,8 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 4,3 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με μικρότερο (9,1 από 15,4 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,850 από 46,736 δις ευρώ. Οκτώ blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΑΡΑΙΓ +1,94%, ΒΙΟ +1,53%, ΕΕΕ +1,41%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+1,39%, ΜΟΗ +1,19%, ΕΛΠΕ +0,39%, ΜΥΤΙΛ +0,39% και ΟΤΕ ΟΤΕ-0,74% +0,28%, ενώ 13 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Μέτρησαν επιβαρυντικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,09% από -5,06%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -4,19% από -6,25%, την ΕΤΕ στο 0,00% από -7,41%, ΕΥΡΩΒ 0,00% από -1,92% και την ΠΕΙΡ στο -2,22% από -3,55%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,52% από -0,41%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 19) και πέντε ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,00% και έφθασε στις 6622,76 από 622,78 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1658,28 από 1656,86 μονάδες με μεταβολή +0,09%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,849 από 50,668 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,883 από 11,041 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 34,176 από 37,621 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,425 από 0,504 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 34, των καθοδικών 38 από 58 και 39 από 26 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Μετριοπαθώς απαισιόδοξοι οι traders για την σύνοδο πριν την εκπνοή

Στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη μεικτή πορεία. Το ελάχιστο στις 1641,95 μονάδες ήρθε στις 12:05. Με κίνηση έντονα ανοδική μετά, στις 13:18, χτύπησε μέγιστο στις 1666,66 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1658,28 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,09%. Ο τζίρος ανήλθε στα 12,301 εκατ. ευρώ. Υπάρχει σχετική καθυστέρηση στη μείωση των ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ Ιανουαρίου που προδικάζει την αύξηση των ρυθμών συναλλαγών σήμερα.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου, άλλαξαν χέρια 1376 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1665,00, κατώτερο τις 1642,00 με τελευταίες πράξεις στις 1657,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1160 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 1663,00, κατώτερο τις 1640,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1657,00. Επίσης άλλαξε χέρια 1 ΣΜΕ Μαρτίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 3104 ενώ για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 2086 ΣΜΕ και για την επόμενη έμειναν 20.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street την Τετάρτη από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου δυο εκ των μεγαλύτερων Τραπεζών των Bank of America και Goldman Sachs. Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,59% ή 141 μονάδες στις 24.207,16, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,22% στις 2.616,10 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,15% στις 7.034,69 μονάδες. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 επίσης ενισχύθηκε 0,54% στις 350,59 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,47% στις 6.862,68 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 10.931,24 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 4.810,74 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,71% στις 8.912,70 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με ισχυρά κέρδη 1,63% στις 19.477,77 μονάδες.

Σήμερα με σκαμπανεβάσματα οι ασιατικές αγορές άνοιξαν ανοδικά συνέχισαν πτωτικά αλλά στο δεύτερο μέρος πάλι εμφάνισαν κέρδη οι περισσότερες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Η περσινή οδηγία της ΕΚΤ για την κάλυψη των προβλέψεων σχετικά με παλαιά και νέα ‘κόκκινα’ δάνεια ήταν γνωστή. Αυτό που οδήγησε στην χθεσινή πτώση ήταν η ανάρτηση του Reuters σχετικά με την ύπαρξη προθεσμίας της κάλυψης, κάτι που ‘φόβισε’ τους Επενδυτές, με την πτώση των Τραπεζικών τίτλων να πρωτοστατεί σε Ελλάδα και Ιταλία.

Οι νέες πολιτικές εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, με το σύνολο των Ξένων Οίκων να αξιολογούν θετικά ένα σενάριο πρόωρων εκλογών.

Επιστρέφοντας στην τεχνική εικόνα του ΓΔ, όπως και είχαμε αναφέρει τις προηγούμενες εβδομάδες, το επικρατέστερο σενάριο παραμένει η συσσώρευση μεταξύ 600 και 660 μονάδων. Όσο οι όγκοι συναλλαγών δεν υποστηρίζουν ανοδική, ή πτωτική διάσπαση του ορίου, θα επιμείνουμε στην παραμονή της Αγοράς εντός της συσσώρευσης.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, οι Τραπεζικοί τίτλοι συνεχίζουν να “βασανίζονται» από την αρνητική ειδησεογραφία. Οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς έχουν καταγράψει φέτος νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ η ΑΛΦΑ σήμερα έδωσε την μάχη του “1”, με τα ιστορικά της χαμηλά να βρίσκονται στα 0,949 ευρώ, την 11/2/2016 όπου και τότε καταγράφηκαν και τα ενδοσυνεδριακά ιστορικά χαμηλά του κλαδικού δείκτη στις 358,6 μονάδες. Η μόνη Τράπεζα που διαφοροποιείται από την εικόνα αυτή είναι η Eurobank,καθώς βρίσκεται αρκετά μακριά από τα ιστορικά χαμηλά των 0,241 ευρώ και την ενδιάμεση στήριξη των 0,33 ευρώ. Με την απώλεια των 400 μονάδων το νέο πτωτικό κύμα θα οδηγούσε τον κλαδικό δείκτη πιθανότατα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 358,6 μονάδων.

Συμπερασματικά, η απομάκρυνση των Επενδυτικών Κεφαλαίων από τις Αναδυόμενες Αγορές, λόγω της Παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, σε συνδυασμό με την προβληματική εικόνα των Τραπεζών και την προεκλογική περίοδο την οποία διανύουμε, συντελούν ένα αρνητικό μίγμα για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου το επόμενο διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη, καθώς η ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας εξαφάνισε τα αρχικά κέρδη, αν και ένα θετικό τέλος στο τελευταίο κεφάλαιο του σίριαλ του Brexit προσέφερε γαλήνη στη στερλίνα προσωρινά.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας της MSCI μειώθηκε κατά -0,1% με αδύνατους όγκους, ενώ τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 υποχώρησαν -0,3%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αντιστρέφοντας την πορεία του έπεσε κατά 0,20% στις 8:45 δική μας ώρα.

Ο δείκτης των blue chip της Κίνας υποχώρησε κατά 0,5%, λόγω της πτώσης του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή οικιακών συσκευών της χώρας, Gree Electric, αφού προειδοποίησε για βραδύτερη αύξηση των κερδών καθώς η οικονομία χάνει ισχύ.

Προσθέτοντας στην ανησυχία έσκασε η είδηση ​​ότι μια διμερής ομάδα Αμερικανών νομοθετών εισήγαγε την Τετάρτη πρόταση που θα απαγόρευε την πώληση αμερικανικών τσιπ ή άλλων εξαρτημάτων στην Huawei Technologies ή σε άλλες κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών που παραβιάζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ ή τους νόμους ελέγχου των εξαγωγών. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον και να καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη μια εμπορική συμφωνία.

Ξεχωριστά, η Handelsblatt ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει ενεργά αυστηρότερες απαιτήσεις ασφάλειας και άλλους τρόπους για να αποκλείσει την Huawei από την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text