Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Εν μέσω διεθνούς αισιοδοξίας συνέχεια στη μάχη για τις 670 μονάδες

Market Beat: Εν μέσω διεθνούς αισιοδοξίας συνέχεια στη μάχη για τις 670 μονάδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Εν μέσω διεθνούς αισιοδοξίας συνέχεια στη μάχη για τις 670 μονάδες

Του Κώστα Ιωαννίδη

Υπάρχει μια ασάφεια, όταν η αγορά ανεβαίνει εν μέσω ανόδου και στα διεθνή χρηματιστήρια. Ενώ όταν αυτό γίνεται με τους διεθνείς δείκτες σε πτώση, καταλαβαίνουμε πως οι θεσμικοί στο ΧΑ κινούνται με βάση τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες που γεννούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό. Σήμερα μετά τα Ευρωπαϊκά και τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και τα ασιατικά κινούνται ανοδικά.

Η βάση της αισιοδοξίας προέρχεται από το μέτωπο της διαμάχης επί των εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ Κίνας. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν, δήλωσεσήμερα Τετάρτη από την Κίνα, ότι ελπίζει σε «παραγωγικές συναντήσεις» για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία, μέσα σε μια επιβλαβή οικονομικά διαμάχη που έχει οδηγήσει και τα δύο μέρη να επιβάλλουν δασμούς ο ένας στον άλλο

Με πιθανότερη συνεπώς σήμερα την άνοδο της διάθεσης για ρίσκο διεθνώς και με δεδομένη τη δυσκολία της υπέρβασης των 660 μονάδων από τον ΓΔ μέσα στο τρέχον έτος, σήμερα ίσως έχουμε ένα συνδυασμό πτώσης εδώ και ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οπότε θα διαπιστώσουμε ποια είναι τα κριτήρια που διαμορφώνουν το φρόνημα των επενδυτών. Οι εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων χθες το πρωί υπογραμμίζουν την έλλειψη σαφήνειας από τα μηνύματα του ταμπλό.

Η  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ διαπίστωνε ότι: “Η διατήρηση της συμμετοχής 6 εταιρειών στο δείκτη MSCI Standard Greece, σε συνδυασμό με τη μετάθεση της απόφασης για το όριο προστασίας στην 1η κατοικία, σηματοδοτούν τη διατήρηση ίδιων δεδομένων στους αντίστοιχους τομείς. Επομένως δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις για ουσιαστική αλλαγή σκηνικού». Η Merit Sec.έβλεπε την Αγορά να ζυγίζει τις ανησυχίες που προκαλεί η παροχολογία στο οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, με το γεγονός ότι οι εκλογές πλησιάζουν και αυτό θα έχει θετική επιρροή στο Χ.Α.».

Με μετριοπαθή αισιοδοξία η Beta Sec εκτιμούσε: «Παρά τη σχετικά χαμηλή αξία συναλλαγών, η Αγορά εμφανίζεται ανθεκτική στην αρνητική ειδησεογραφία και απορροφά την προσφορά λόγω των βραχυπρόθεσμων κερδών. Περιμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και στη σημερινή συνεδρίαση». Λιγότερο αισιόδοξοι ήταν από το τμήμα ανάλυσης της Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ που συμπέραναν: «Ο ΓΔ, τεχνικά, φαίνεται καλός, πρακτικά όμως δείχνει αδυναμία και όσο δεν ανεβαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον, οι 664 μονάδες αποτελούν, ισχυρότατο εμπόδιο καθώς και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Οι ταλαντωτές δείχνουν κόπωση και δεν υπάρχουν τα οικονομικά και πολιτικά νέα, να δώσουν περεταίρω ώθηση».

Στην αγορά μας χθες το ισχυρό ανέβασμα έγινε ανάποδα, δηλαδή στην αρχή. Έτσι λίγο μετά τις 11:00, είδαμε τον ΓΔ στις 659 μονάδες και αμέσως μετά, η ένταση της ζήτησης υποχωρούσε. Έτσι με τη συμπλήρωση μιας ώρας, κυριάρχησε η προσφορά μετοχών και ξεκίνησε η αποκλιμάκωση της τιμής του μέσου όρου. Σταμάτησε στις 16:05, όταν εμφανίστηκε το κατώτερο μέρας στις 652 μονάδες.

Αλλά με την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου σε σύνοδο εύρους 7 μονάδων μετά από 5,5 ώρες συναλλαγών ανέβηκε 3 σε μία ώρα, πάνω που θα ξεψυχούσε η ελπίδα για κάτι καλύτερο αυτή τη βδομάδα. Η εκτίμησή μας είναι ότι η μάχη, για την προσέγγιση των επιπέδων αντίστασης που θα ανοίξει το δρόμο για τις 700, δίδεται με δόσεις αυτή την εποχή. Κάθε τι που ωθεί προς τα κάτω τις τιμές, χρειάζεται να αντιμετωπίζεται στην καθημερινότητα της αγοράς και χθες, οι έχοντες τη θέληση να κατέβει ο πήχης, αντιμετωπίστηκαν στο τέλος. Στην αρχή κυριάρχησαν οι αισιόδοξοι μάλλον, θέλοντας να  προκαλέσουν ένα τίναγμα ανοδικό, για να ξυπνήσουν τους αμφιταλαντευόμενους. Η αγορά όμως δεν πήρε στα χέρια της το ενθουσιώδες ξεκίνημα και ξεθάρρεψαν όσοι είχαν ζοριστεί από τα συνεχή μικρά αλλά σταθερά ανοδικά βήματα. Τοιουτοτρόπως υπογραμμίζεται ξανά, ότι υπάρχουν και τα στοιχήματα υπέρ καθόδου, που δεν έχουν αποσυρθεί.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street όπου o Dow Jones ενισχύθηκε 1,49% ή 372 μονάδες στις 25.425, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,28% στις 2.7344 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,46% στις 7.414 μονάδες.

Οι επενδυτές κινήθηκαν υπό την επίδραση θετικών ειδήσεων που δεν παρείχαν ωστόσο τελεσίδικες αποφάσεις. Απλά  συνεχίζονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας στο Πεκίνο με επίκεντρο τα πνευματικά δικαιώματα αμερικανικών εταιρειών. Επίσης, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η νέα παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους μετά το τέλος της εβδομάδας. «Δεν πιστεύω ότι θα δείτε άλλο λουκέτο», ανέφερε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Οι ανοικτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα 7,34 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο από 7,17 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 100.000, ενώ σημαντική άνοδος σημειώθηκε και στους τομείς της φιλοξενίας και της εστίασης, αντανακλώντας την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,68%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να ανακουφίζονται από τις πληροφορίες για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 362 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε οριακή άνοδο 0,06% στις 7.133,14 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,01% στις 11.126,08 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 5.056,35 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,52% στις 8.983,10 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,12% στις 19.805,28 μονάδες.

Σταθερή στο 5,2%, παρέμεινε η ανεργία στα 36 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τον Δεκέμβριο του 2018. «Το ποσοστό ανεργίας ήταν σταθερό και στην ευρωζώνη, στο 7,9%, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην Ιταλία, όπου υποχώρησε κατά 0,2%, στο 10,3% τα πιο χαμηλά ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία και την Ιαπωνία με 2,1% και 2,4% αντίστοιχα, ενώ τα υψηλότερα στην Ελλάδα -στο 18,5% τον Νοέμβριο- και την Ισπανία με 14,3%. Εημέρωσε ο Οργανισμός.

ΧΑ

Η άνοδος έγινε συσσώρευση με υψηλότερο τζίρο

Στην δεύτερη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία σε θετικό και αρνητικό πεδίο. Για περισσότερο διάστημα στο πρώτο μέρος η κίνηση έγινε σε θετικό πεδίο και για λιγότερο από 10 λεπτά προς το τέλος. Έτσι στις 10:30 ο ΓΔ άνοιξε (655,06) με μικρό ανοδικό χάσμα 0,5 μονάδων και κινήθηκε  νευρικά, ορίζοντας μέγιστο στις 659,03 από 657,36 μονάδες που σημειώθηκε, στις 11:09. Το ελάχιστο εμφανίστηκε πολύ μετά το πέρασμα σε αρνητικό πεδίο που έγινε στις 13:57. Ήταν οι 652,17 από 646,29 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ήρθε στις 16:014. Έτσι εμφάνισε λίγο μικρότερη έναντι της προηγούμενης μέρας διακύμανση από το υψηλό των 659,03 μονάδων προς κατώτερο των 652,17, που σημειώθηκε λίγο μετά το ξεκίνημα της τελευταίας ώρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Έγινε σαφές πως μετά το αρχικό ανοδικό μέρος, που έφερε τον ΓΔ δέκατα της μονάδας χαμηλότερα από τις 659,20  (μέγιστο της 6/2 και του τρέχοντος έτους), θα γινόταν αργότερα η προσπάθεια διόρθωσης ενδοσυνεδριακά ως το πέρας της διαπραγμάτευσης. Μετά τις 11:10 υπήρξε υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα από τις 658 μονάδες. Κατάφερε έτσι να γράψει μέγιστο σχετικά γρήγορα, αλλά δεν κρατήθηκε ψηλά. Αφού  ξεκίνησε πλάγια κίνηση μεταξύ 654 και 656 μονάδων, από τις 12:00 ως το ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος που πέρασε σε αρνητικό πεδίο και κινήθηκε προς την εγγραφή του ελάχιστου. Μετά τις 16:05 ως το τέλος της ελεύθερης σκαρφάλωσε  3 μονάδες και βρέθηκε 4 μονάδες κάτω από το ανώτερο της μέρας και στις 17:00 σταμάτησε στις 655,09 μονάδες όπως και τη Δευτέρα. Στις δημοπρασίες, από την ισορροπία της ζήτησης έναντι προσφοράς τον έκλεισαν στις 655,09από 654,57 που ήταν 0,52 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «επέτυχε» να εμφανίσει ανοδικό κλείσιμο, καταφέρνοντας να κινηθεί με οριακό τρόπο παράλληλα με το διεθνές κλίμα στην εξέλιξη της μέρας, με πολύ μέτρια συγκριτικά εικόνα στην πορεία των τιμών. Κατάφερε επίσης να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών ανώτερους από το μέσο όγκο της εβδομάδας.

Τη σύνοδο σφράγισε το μέτριο συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 3,021 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών σε Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης τους (7 μονάδων). Τελικά, η απόδοση με πτώση 7,0 μονάδων βάσης πλησίασε στο 3,90%.

Ήταν σύνοδος με πολλές εναλλαγές στην υπεροχή των αγοραστών ή των πωλητών. Το ελάχιστο στις 652,17 από 646,3 την προηγούμενη ήταν 59,47 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τελευταίων δώδεκα μηνών στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν άλλαξε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και στη συνέχεια συνέχισαν με άνοδο, μένοντας σε θετικό πεδίο ως την ώρα που σταμάτησε η διαπραγμάτευση στην Αθήνα. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 655,09 μονάδες, που ήταν 2,92 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,94 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με μικρότερο (6,86 από 11,00 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν καθοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 48,488 από 48,536 δις ευρώ. Εννέα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΜΥΤΙΛ-1,71%, ΟΤΕ ΟΤΕ -1,42%, ΤΕΝΕΡΓ -0,96%, ΕΥΡΩΒ -0,82%, ΤΙΤΚ -0,62%, ΓΡΙΒ -0,59%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,36%, ΒΙΟ -0,17% και ΔΕΗ ΔΕΗ -0,08% ενώ 12 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,55% από +2,65%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,58% από +4,98%, την ΕΤΕ στο +0,91% από +2,62%, ΕΥΡΩΒ -0,82% από +1,01% και την ΠΕΙΡ στο +8,62% από -4,20%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,43% από +0,55%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 8) και τέσσερα ΑΡΑΙΓ ΕΛΠΕ ΜΠΕΛΑ και ΣΑΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,08% και έφθασε στις 655,09 από 654,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1727,19 από 1725,14 με μεταβολή +0,12%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,331 από 22,469 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,021 από 0,526 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 24,205 από 19,703 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,135 από 1,58 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37 από 58, των καθοδικών 48 από 35 και 34 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Μια ελαφρά αισιοδοξία εμφανίστηκε μαζί με την άνοδο στους όγκους

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη μεικτή δυναμική. Νωρίς, στις 11:09, εμφανίστηκε το μέγιστο στις 1740,14 μονάδες. Μετά το πέρασμα σε αρνητικό πεδίο στις 14:50, χτύπησε γρήγορα, στις 15:01, ελάχιστο μέρας στις 1719,23. Κατόπιν κινούμενος πλαγιοανοδικά οδηγήθηκε στις 17:00 στις 1726,11 μονάδες. Με τις δημοπρασίες ορίστηκε το κλείσιμο στις 1727,19 με μεταβολή +0,12%. Ο τζίρος ανέβηκε στα 15,250 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου, άλλαξαν χέρια 1636 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1736,00, κατώτερο τις 1717,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1724,25. Επίσης άλλαξαν χέρια 1660 ΣΜΕ Μαρτίου με ανώτερο μέρας τις 1735,00, κατώτερο τις 1715,25 και τελευταίες πράξεις στις 1722,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Φεβρουαρίου έγιναν 2168 από 3284 ΣΜΕ και για την επόμενη ανήλθαν σε 2142 από 955.

Στα calls λήξης Φεβρουαρίου ο ημερήσιος όγκος ήταν 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1725 και τις 1700 μονάδες. Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 60 για τιμή εξάσκησης στις 1700 και τις 1750 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για την σειρά Φεβρουαρίου, ο όγκος ήταν 5 συμβόλαια για τις 1725 μονάδες, ενώ της επόμενης σειράς ήταν 100 για τιμή εξάσκησης στις 1700 και τις 1725 μονάδες.

Χθες στο σχόλιο για το χρηματιστήριο σημειώσαμε: «Σαφές για αρκετούς θεωρήθηκε το μήνυμα από το μέτωπο των μαχών για την τιμή των τραπεζικών blue chip και αφορά στο ποιοι θα είναι τελικά, εκείνοι που θα γίνουν μεγαλομέτοχοι στις τόσο χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων ελληνικές τράπεζες». Στο ταμπλό, η πορεία της ΠΕΙΡ ήταν «απάντηση» στην πτώση των δυο προηγούμενων συνόδων.

Θα λέγαμε ότι της «απομένει» ακόμα μια άνοδος, για να αποσβέσει τις άνω του 13% απώλειες της πρόσφατης καθοδικής αλυσίδας. Πακέτα έγιναν σε ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ. Αλλά τον ΓΔ οδήγησε ψηλότερα το δίδυμο των μαύρων χρηματιστηριακά προβάτων για φέτος, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ, του, από πέρυσι, αδύναμου κρίκου της αγοράς. Έχουμε πλέον 30 συνεδρίες από την αρχή του 2019 και στις 21 ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά και μόνο στις 9 πτωτικά, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης πέτυχε 16 ανοδικά κλεισίματα και 14 πτωτικά. Δικαιολογώντας τα στοιχήματα υπέρ καθόδου.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

«Η ετυμηγορία του Οίκου Fitch της περασμένης Παρασκευής, σε συνέχεια εκείνης της S&P της 18ης Ιανουαρίου, δεν βελτίωσαν την πιστοληπτική ικανότητα για την Ελληνική Οικονομία, όπως ίσως θα προσδοκούσαν κάποιοι με αδιάλειπτα αισιόδοξη εκτίμηση. Για τους ψυχραιμότερους ωστόσο παρατηρητές δεν ήταν έκπληξη, καθώς οι χειρισμοί του Κυβερνητικού Επιτελείου, σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για να εγκριθεί η καταβολή του 1 δισ. περίπου από τα κέρδη ομολόγων στο Eurogroupτου Μαρτίου, προχωρούν με βραδύ ρυθμό. Έτσι, είναι πιθανό την άλλη εβδομάδα να πληροφορηθούμε το όριο για την προστασία της 1ης κατοικίας και ενδεχομένως περισσότερα για τις τελικές λύσεις που θα προκριθούν για τη διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων των Τραπεζών.

Περί των Ιδιωτικοποιήσεων και των λοιπών μεταρρυθμίσεων με μήνυμα για λιγότερα εμπόδια στις επιχειρηματικές δράσεις, δεν προκύπτει καμία εξέλιξη. Ευλόγως οι τραπεζίτες απορρίπτουν την πλήρη απάλειψη κεφαλαιακών περιορισμών, καθώς διαισθάνονται ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης στο Τραπεζικό Σύστημα, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό.

Τα δεδομένα αυτά έχουν οδηγήσει σε συναλλακτική αφυδάτωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν ούτε τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως! Καθώς ωστόσο οι πωλητές έχουν, επί του παρόντος, επιλέξει στάση αναμονής, οι αγοραστές με λίγα “καύσιμα” επιτυγχάνουν καθημερινά “μικρές νίκες”, οδηγώντας τον Γ.Δ. ψηλότερα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εναλλαγής (rotation) λίγων Δεικτοβαρών τίτλων, στους οποίους περιλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες και Τραπεζικοί τίτλοι.

Με τον Τραπεζικό δείκτη να συνεχίζει καθημερινά να καταγράφει μεταβλητότητα και ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά, που προδίδει την ποιότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται. Συμπεριφορά δηλαδή με εξαιρετικά βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, ενώ η υποτιμητική κερδοσκοπία διατηρείται με τις θέσεις “short” να ενισχύονται ακόμη και σε Τράπεζες που διαθέτουν Μεγαλομέτοχο, όπως είναι η Eurobank με τον Καναδό Μεγαλομέτοχό της.

Έτσι, η αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 650 μονάδες δεν διαμορφώνει προσδοκίες συνέχισης της ανόδου, με την τεχνική ανάλυση να οριοθετεί το εύρος των 636 - 664 μονάδων, σε σχέση με την πιθανολογούμενη βραχυχρόνια κίνησή του. Ουδείς ωστόσο θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση είναι διατηρήσιμη εν μέσω προεκλογικής, ουσιαστικά, περιόδου, με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών να μην μπορεί να αποκλειστεί μέχρι το Μάιο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή, για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, η εικόνα δεν έχει ουσιωδώς μεταβληθεί. Η Κομισιόν ανήγγειλε χαμηλότερες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Χωρών. Στη Βρετανία, την Πέμπτη υπάρχει άλλη μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο σε σχέση με του χειρισμούς της Τερέζα Μέι για το “Brexit”. Στις ΗΠΑ διαφαίνεται η πιθανότητα συμβιβασμού του Προέδρου Trump με τους Δημοκρατικούς, σε σχέση με το επίμαχο θέμα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ παραμένει ασαφής η κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τους Κινέζους για το Εμπόριο. Οι Αγορές επομένως εισπράττουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και δεν έχουν λόγους να επαναπροσδιορίσουν τη συντηρητική στάση τους σε σχέση με την ανάληψη πρόσθετων επενδυτικών κινδύνων».

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έφτασαν σήμερα Τετάρτη 13/2 σε υψηλά σε βάθος μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, κινούμενα από την αισιοδοξία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να επιλύσουν τη παρ’ ολίγο μακροχρόνια εμπορική τους διαμάχη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,5% αρχικά και στις 8:30 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,62% για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωνε άνοδο 1,32%, σημειώνοντας υψηλό οκτώ εβδομάδων, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας κέρδιζε 0,44%.

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας και ο δείκτης των blue chip CSI 300 αρχικά προχώρησαν 0,4% και 0,6% αντίστοιχα αλλά στις 8:30 κέρδιζαν +1,55% και +1,73%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 0,6% στο πρώτο μέρος και κατά +1,17% στο δεύτερο.

Η Ασία πήρε τη σκυτάλη από τη Wall Street, όπου ο Dow και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο περίπου 1,5% τη νύχτα από την αισιοδοξία σε σχέση με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και με μια διστακτική συμφωνία του αμερικανικού Κογκρέσου για την αποφυγή ενός ακόμα μερικού αποκλεισμού της κυβέρνησης.

Οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο εξέφρασαν τις ελπίδες ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα θα τους φέρει πιο κοντά στη χαλάρωση του εμπορικού τους πολέμου διάρκειας επτά μηνών.

Για να μπορέσουν οι μετοχές να προχωρήσουν με βάση την αισιοδοξία καθαρά, η αλυσίδα των συγκρούσεων επί των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί κλείσιμο κάποιας συμφωνίας το Μάρτιο. Μια πιο μόνιμη λύση για την αποφυγή διακοπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι επίσης απαραίτητη. Οι αναλυτές ειδοποιούν ότι πρέπει να θυμούνται ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί.

Ο δείκτης Cboe Volatility, που ονομάζεται " μετρητής του  φόβου " στη Wall Street, έπεσε στις 14,95 μονάδες, το οποίο ήταν το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερους από τέσσερις μήνες, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με την αποφυγή των κινδύνων προς το παρόν, τα κρατικά ομόλογα του θεωρούμενου ασφαλούς καταφυγίου πωλήθηκαν και οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της σε βάθος μιας εβδομάδας του 2,694%.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text