Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | H Levi Strauss ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο και ένας νέος δισεκατομμυριούχος γεννιέται

H Levi Strauss ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο και ένας νέος δισεκατομμυριούχος γεννιέται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H Levi Strauss ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο και ένας νέος δισεκατομμυριούχος γεννιέται

Του Will Yakowicz

Η Levi Strauss & Co., ένα ιστορικό brand των ΗΠΑ που ελέγχεται –επί μακρόν- από την οικογένεια Haas, δηλαδή τους απογόνους του ιδρυτή της Levi Strauss, κατέθεσε την Τετάρτη αίτημα εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αθροιστικά, τα έξι μέλη της οικογένειας Haas, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των πλουσιότερων της Αμερικής, ελέγχουν το 63% της Levi's, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην SEC η ηλικίας 165 ετών εταιρεία. Ο μεγαλύτερος μέτοχος, η Mimi L. Haas, έχει μερίδιο σχεδόν 17% αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes.

Το 2018, η Levi’s κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους περίπου 5,6 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Βάσει των εσόδων αυτών και συγκριτικά με αντίστοιχες εταιρείες της βιομηχανίας των ενδυμάτων, το Forbes εκτιμά ότι η εταιρεία αξίζει περίπου 6,4 δισ. δολάρια, που σημαίνει ότι τα μερίδια των μελών της οικογένειας Haas αξίζουν περίπου 4 δισ. δολάρια. Το 2015, το Forbes αποτίμησε την καθαρή αξία ολόκληρης της οικογένειας Haas (εξαιρουμένων των μετοχών που έχουν τα φιλανθρωπικά τους ιδρύματα) στα 3,7 δισ. δολάρια.

Το 2015, το Forbes διαπίστωσε ότι το 44% της Levi Strauss ανήκε σε περισσότερους από 200 μετόχους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν συγγενείς. Είναι πιθανό ότι αυτοί οι ξεχωριστοί μέτοχοι θα προτιμούσαν να έχουν τον πλούτο τους σε πιο εύκολα διαπραγματεύσιμες εισηγμένες μετοχές. Εκπρόσωπος της Levi Strauss δεν σχολίασε για ποιο λόγο η εταιρεία αποφάσισε να μπει τώρα στο χρηματιστήριο.

Το αίτημα της εταιρείας θέτει ως στόχο την άντληση 100 εκατ. δολαρίων από την αρχική δημόσια προσφορά. Ωστόσο, δημοσίευμα του CNBC τον Νοέμβριο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, ανέφερε ότι η Levi's θέλει να αντλήσει από 600 έως 800 εκατ. δολάρια, με αποτίμηση 5 δισ. δολαρίων. Η Levi's αναμένεται εισαχθεί στο χρηματιστήριο στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την πηγή του CNBC.

Το 1853, ένας Βαυαρός μετανάστης ονόματι Levi Strauss ξεκίνησε μια επιχείρηση χονδρικής πώλησης υφασμάτων στο Σαν Φρανσίσκο, προμηθεύοντας τους ανθρακωρύχους κατά τη διάρκεια του "Πυρετού του Χρυσού" της Καλιφόρνια. Μέχρι το 1873, ο Strauss είχε εφεύρει το πρώτο ζευγάρι μπλου τζιν denim, το οποίο άντεξε στις αντίξοες συνθήκες της εξόρυξης χρυσού και έγινε το σήματα κατατεθέν της εταιρείας. Πάνω από 150 χρόνια αργότερα, το 2018, η εταιρεία είχε ετήσια έσοδα ύψους 5,6 δισ. δολαρίων. Τα τζιν της πωλούνται σε περισσότερα από 50.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Το Levi's, με την εμβληματική κόκκινη ετικέτά του στην πίσω τσέπη, έχει γίνει σύμβολο συνώνυμο της Αμερικής.

Το Levi's είναι επίσης συνώνυμο της επιχειρηματικότητας και της οικογενειακής δυναστείας. Παρόλο που ο ιδρυτής Levi Strauss δεν είχε δικά του παιδιά, άφησε την επιχείρηση στους τέσσερις ανιψιούς του και αυτή πέρασε από γενιά σε γενιά. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αδελφοί Peter Haas και Walter Haas ανέλαβαν τη Levi's και τη μετέτρεψαν σε διεθνές brand. Η Mimi Haas, η χήρα του Peter Haas, ήταν διευθύντρια της εταιρείας από το 2014 έως το 2018. Ο Peter Haas ο νεώτερος, γιος του Peter και θετός γιος της Mimi Haas, ξεκίνησε ως προϊστάμενος το 1972 και σήμερα είναι διευθυντής.

Η Mimi, ο Peter ο νεώτερος, η αδελφή του Margaret E. Haas και ο ξάδελφός τους Robert D. Haas κατέχουν συλλογικά σχεδόν το 41%. Άλλοι συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων των Daniel S. Haas και Jennifer C. Haas, ελέγχουν το 12% της εταιρείας. Το Peter E. Haas Jr. Family Fund, μία φιλανθρωπική οντότητα, κατέχει το 7,7%. Ο Charles "Chip" Bergh είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από το 2011 και έχει το δικαίωμα (option) να αποκτήσει το 2,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Levi’s θα βρεθεί στο μεγάλο ταμπλό. Το 1971, η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο, αλλά η οικογένεια Haas, την ιδιωτικοποίησε το 1985.

Ο John D Morris, αναλυτής μετοχών του κλάδου ενδυμάτων της D.A. Davidson, εκτιμά ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για την παραγωγό τζιν να αρχίσει ξανά να διαπραγματεύεται. Λέει ότι το στυλ "athleisure” αρχίζει να φθίνει και οι καταναλωτές στρέφονται προς την παλιά αμερικανική σταθερά, τα μπλου τζιν.

Ο Morris δεν είναι ο μόνος αναλυτής που παρατηρεί αύξηση των πωλήσεων τζιν. Σύμφωνα με έρευνα του ομίλου NPD Group που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις τζιν denim αυξήθηκαν κατά 5% το έτος που έληξε τον Ιούλιο του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017. Η NPD εκτιμά ότι η αμερικανική αγορά τζιν αξίζει 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τάσεις της μόδας δεν είναι ο μόνος άσος στο μανίκι για ισχυρές μάρκες όπως η Levi’s, λέει ο Morris. Καθώς οι πωλήσεις των εμπορικών κέντρων μειώνονται και αυξάνονται οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι επώνυμες μάρκες είναι πιθανό να δουν υψηλότερες πωλήσεις.

"Οδηγούμαστε και πάλι σε έναν κύκλο που βασίζεται στις μάρκες", λέει ο Morris. "Η Levi's είναι ένα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες, αν όχι η πιο αναγνωρίσιμη, ετικέτα σε denim. Νομίζω ότι με τα χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι τάσεις που υπαγορεύει το διαδίκτυο  άλλαξαν ….και τα πάντα έχουν να κάνουν με το brand. Όταν οι καταναλωτές σκέφτονται το ντύσιμο, δεν πηγαίνουν στο Macy’s να ψωνίσουν, ανοίγουν το ίντερνετ και σκέφτονται την αγαπημένη τους μάρκα ή τις πιο γνωστές μάρκες".

Πηγή:www.capital.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text