Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γαλλία: Οι διαδηλώσεις των «Γιλέκων» κόστισαν 15 δισ. ευρώ

Γαλλία: Οι διαδηλώσεις των «Γιλέκων» κόστισαν 15 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γαλλία: Οι διαδηλώσεις των «Γιλέκων» κόστισαν 15 δισ. ευρώ

Στα 15 δισ. ευρώ υπολογίζεται το οικονομικό κόστος που επωμίστηκε η γαλλική κυβέρνηση από τις μαζικές και παρατεταμένες διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων». Εκτός των μέτρων που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν για την ενίσχυση των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ ανακοίνωσε χθες πως οι διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» ανέκοψαν περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για απώλειες της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιες των 2,5 δισ. που είχαν εκτιμηθεί αρχικά από την κυβέρνηση Μακρόν.

«Το κόστος είναι πολύ υψηλό, στερώντας 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο του 2018», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερουσίας, Public Senat. Ακόμη μία επίπτωση των διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων», οι οποίες ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου και κράτησαν περίπου έναν μήνα, ήταν η πτώση των καταναλωτικών δαπανών κατά 1,5% τον Δεκέμβριο. Εναν μήνα μετά, η κατανάλωση επανήλθε σε άνοδο της τάξεως του 1,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις αναλυτών του Reuters που περιορίζονταν στο 1%.

Βέβαια, το οικονομικό κόστος των διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως αντισταθμίζεται από το πολιτικό όφελος που αποκόμισε η γαλλική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης στα τέλη Δεκεμβρίου για να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως η δημοτικότητα του Μανουέλ Μακρόν ενισχύθηκε από το 23% με 31% στο 31% με 35%, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ινστιτούτων BVA και Harris Interactive. O Γάλλος πρόεδρος έχει, επίσης, ξεκινήσει μια σειρά ντιμπέιτ για να ενισχύσει την αποδοχή της κοινής γνώμης.

Στα μέτρα στήριξης των 10 δισ. ευρώ συμπεριλήφθηκε η αύξηση του μηνιαίου κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, η κατάργηση της φορολόγησης των υπερωριών και των φορολογικών αυξήσεων στις συντάξεις που είναι χαμηλότερες των 2.000 ευρώ ανά μήνα. Προηγουμένως είχε καταργηθεί η αύξηση των φόρων στα καύσιμα που ήταν η αφορμή για την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Λόγω της αλλαγής σε μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, το Παρίσι θα υπερβεί το πλαφόν της Ε.Ε. για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 3% επί του ΑΕΠ, με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει πως μπορεί να φθάσει ακόμη και το 3,2%. Η κυβέρνηση Μακρόν ενθάρρυνε, επίσης, τις εταιρείες να μην επιβάλουν φορολογικές επιβαρύνσεις στα μπόνους των υπαλλήλων τους. Αυτήν την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως η γαλλική οικονομία είναι ευάλωτη λόγω του υψηλού χρέους και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. «Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ήταν σταθερό μέσα στο 2018, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει η Κομισιόν. Τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση Μακρόν θα πρέπει να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text