Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Η συνέχεια στην αναζήτηση κατεύθυνσης έχει «σταθμό»… στην ΕΚΤ

Market Beat: Η συνέχεια στην αναζήτηση κατεύθυνσης έχει «σταθμό»… στην ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Η συνέχεια στην αναζήτηση κατεύθυνσης έχει «σταθμό»… στην ΕΚΤ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το χθεσινό γύρισμα των τιμών των τραπεζικών μετοχών αρκετοί απέδωσαν στην «πληροφορία» του Bloomberg για την εφαρμογή ενός εργαλείου από όσα διαθέτει η ΕΚΤ για να ενισχύσει τις προβληματικές Τραπεζικές οντότητες της ευρωζώνης. Αλλά οι τακτικοί αναγνώστες θυμούνται πως το πρωινό σχόλιο της Δευτέρας άρχιζε ως εξής: «Με μια δέσμη θετικών εξελίξεων ξεκινά η εβδομάδα αυτή, με πρώτη και καλύτερη διεθνώς την αναμενόμενη στροφή στη στάση της ΕΚΤ. Θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με τους συνήθως ακριβείς αναλυτές της Barclay’s, την έναρξη νέου προγράμματος χαλάρωσης (TLTRO) μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου στην συνάντηση του ΔΣ της αυτή την εβδομάδα». Συνεπώς οι ξένοι θεσμικοί αυτό το κίνητρο για αγορές το είχανε υπόψη μέρες πριν την αποστολή της έκθεσης της Barclay’s σε πελάτες και συνεργάτες.

Άρα οι πιέσεις στις πρώτες συνόδους, ήταν μέρος μιας προσπάθειας να μαζευτούν μετοχές από χαμηλότερα επίπεδα, παρά να ρευστοποιήσουν θέσεις οι διαχειριστές. Από σήμερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα κίνητρα των συναλλασσόμενων αυτή τη βδομάδα. Όσο για την άνοδο των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε στην αναγκαία προσαρμογή τους με δεδομένη για τους αγοραίους την κατάληξη της νέας έκδοσης του 10ετούς αναφοράς.

Σήμερα οι σχολιαστές των ασιατικών συναλλαγών που έφεραν ελαφρά καθοδικές τάσεις, ανέφεραν πληροφορώντας για το ευρώ: «Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,1304 δολάρια, κυμαινόμενο κοντά σε χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων, με τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προτείνει την προσφορά φτηνών μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες. Τα δάνεια, τα οποία είναι γνωστά επίσημα ως μακροπρόθεσμα προγράμματα αναχρηματοδότησης (TLTRO), αναμένεται να ενισχύσουν τις προβληματικές Τραπεζικές οντότητες της ευρωζώνης».

Πάλι «τρομοκρατικά» επιχείρησαν να δράσουν στην έναρξη της χθεσινής συνόδου οι ισχυροί θεσμικοί και το αποτέλεσμα ήταν να καταφέρουν να ορίσουν στα 17 πρώτα λεπτά κατώτερο, μια γραμμούλα κάτω από τις 698. Αλλά αυτή η «δράση» έφερε «αντίδραση». Έτσι στις 12:21, μετά από λιγότερο από δυο ώρες είχε εκτιναχθεί ως τις 705,5 και κατόπιν απόκτησε πλάγια κίνηση μεταξύ των 701,5 και 704 μονάδων. Η δυναμική συνεπώς της Τετάρτης είχε προσδώσει στην πορεία των βασικών δεικτών τη μορφή που είχανε την προηγούμενη εβδομάδα, την οποία περιγράψαμε πρόσφατα για να καταδείξουμε τη διαφορά της διάθεσης των επενδυτών τη Δευτέρα και την Τρίτη. Μέγιστο και ελάχιστο στο πρώτο μέρος και κατόπιν πλάγια κίνηση σε ζώνη με κατώτερο αρκετά πάνω από το ελάχιστο μέρας και ανώτερο της ζώνης χαμηλότερα από το μέγιστο. Σε τέτοιες συνόδους ήταν τα παιδιά με τα δολάρια που λύνανε προς μια κατεύθυνση την πολύωρη ισορροπία.

Ήταν λοιπόν μια ακόμα συνεδρία όπου, μετά την εντυπωσιακή άνοδο, οι γίγαντες κόβανε τις κορφές από την ασυμμετρία των μεταβολών τις μέρες που, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ-0,71%εισχώρησαν εντολές αγοράς ικανές τα ανεβάσουν τα ποσοστά συμμετοχής των ξένων θεσμικών στον Φεβρουάριο. Άλλαξε στάση απέναντι στις ελληνικές Τράπεζες και η Moody’s καλή της ώρα, όμως δεν είναι δυνατό από την θετική έκθεσή της και μόνο, να ήρθε το χθεσινό αποτέλεσμα. Ωστόσο τα δειλά κέρδη στο πρώτο μέρος μεταμορφώθηκαν σε σταθερά ανοδικά βήματα στο δεύτερο και κατά κάποιο τρόπο σιγούρεψαν το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο.

Μετά δε τις 16:00, με τον δείκτη τους να εμφανίζει κέρδη περίπου +4%, ο ΓΔ εμφάνισε τιμή πάνω από το αρχικά καταγραμμένο μέγιστο των 704,5 μονάδων, με τους Ευρωπαϊκούς Δείκτες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ήταν η στιγμή που κάποιοι σκεφθήκανε πως ίσως τελείωνε το διάστημα που οι πιέσεις έδιδαν την ευκαιρία για τοποθετήσεις. Καθώς  η άνοδος θα αποκτούσε πάλι τη θέση της στην κεντρική τάση της αγοράς. Αυτό είναι η εξήγηση που δίνουμε στην διαπραγμάτευση της τελευταίας ώρας και στην εμφάνιση μέγιστου στις 708,5 μονάδες στις 16:40. Οι δε ρυθμοί των συναλλαγών δεν άλλαξαν και πολύ, αλλά ειδικά στο τέλος ενισχύθηκαν, με τις τράπεζες πάλι να διατηρούν τη μερίδα του… λέοντος, που μάλλον αποθεραπεύτηκε από την αγκύλωση που επέβαλλαν οι φόβοι για μια ακόμα ΑΜΚ.

Ωστόσο η ύπαρξη πολλών ανοικτών θέσεων από short στοιχήματα σε ορισμένα τραπεζικά blue chip, δικαιολογείται. Πρώτον γιατί αφού έπεισε για τα καλά το επενδυτικό κοινό η φήμη για αναγκαία ΑΜΚ αυτή μπορεί να επανέλθει και να πιάσει πάλι. Δεύτερον γιατί παρά την σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού στη χώρα οι ευρωεκλογές και οι εξ αυτών αναμοχλεύσεις των κοινωνικών δυνάμεων στην Ευρώπη μπορεί να το αποσταθεροποιήσει. Η εκτόξευση του country risk θα αποτυπωθεί κύρια στις Τράπεζες. Σε αυτής της κατηγορίας τα αίτια στηρίζουν τη διάθεση για να διατηρούν και να επεκτείνουν τα αρνητικά στοιχήματα ορισμένα hedge funds.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει εστιασμένο στην εμπορική διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Κίνας, όπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι βρίσκονται μια ανάσα από την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Fed, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η διακοπή, διαρκείας 35 ημερών στη λειτουργία υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επιβάρυναν την αμερικανική οικονομία τις πρώτες εβδομάδες του 2019. Ενώ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Το  άλμα του κατά 18,8% που σημείωσε τον Δεκέμβριο οδήγησε σε συνολικό έλλειμμα 621 δις δολάρια την περασμένη χρονιά, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,52% ή 133,2 μονάδες στις 25.673,46, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 2.771,45 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,93% στις 7.505,92 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DowDuPont (+1,4%) και Cisco Systems (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-3,6%) και Pfizer (-2,4%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,68%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,04% στις 375,48 μονάδες, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,17% στις 7.196,00 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,28% στις 11.587,63 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 5.288,81 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,42% στις 9.296,70 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,65% στις 20.851,56 μονάδες.

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι «η χώρα μου θα πετύχει τον στόχο ανάπτυξης του 2019».  Με τον επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων Αλμπέρτο Μπανάι να προσθέτει ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη θα ρίξει τις ανησυχίες των Βρυξελλών.

Ο ΟΟΣΑ ρίχνει τις προβλέψεις του όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία το 2019 και το 2020, αφού στην ενδιάμεση έκθεσή του προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,3% το 2019 και κατά 3,4% το 2020. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,1311 από 1,1309 δολάρια την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Διακοπή της πτώσης με ικανοποιητική ανάκτηση των πρόσφατων απωλειών

Στην τρίτη  συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία με αρκετή νευρικότητα, αλλά σε γενική θεώρηση είχαν σταθερής κλίσης ανοδική πορεία. Με μόνιμη κίνηση στο θετικό πεδίο από τις 10:52 ως το τέλος. Στο πρώτο λεπτό ο ΓΔ κινήθηκε με ανοδικό άνοιγμα και πορεία ως τις 702 μονάδες για δέκα λεπτά. Αμέσως μετά κινήθηκε πτωτικά και στις 10:47 έφτασε στο ελάχιστο ημέρας στις 697,95 από 696,57 μονάδες την Τρίτη. Ενώ η αντίδραση αμέσως μετά οδήγησε στο αρχικό μέγιστο μέρας που ίσχυσε ως τις 16:00 και ήταν οι 705,5 μονάδες αλλά το τελικό μέγιστο στις 708,44 από 707,46 μονάδες την προηγούμενη, ήρθε 20 λεπτά πριν το πέρας των ελεύθερων συναλλαγών. Από τότε κινήθηκε πλάγια. Ωστόσο αν και ο ΓΔ απόκτησε σταθερή ανοδική κίνηση, δεν πέρασε τις 710 μονάδες που έμεινε ως οροφή. Οι όποιες ρευστοποιήσεις εμφανίστηκαν στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος, δεν επηρέασαν σημαντικά και το κλείσιμο έγινε στις 707,17 μονάδες, αν και στις 17:00 σταμάτησε στις 707,73. Έτσι εμφάνισε ίδια έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 708,44 μονάδων που σημειώθηκε μια φορά στο δεύτερο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ως το κατώτερο των 697,95, που σημειώθηκε μια φορά επίσης στην διάρκεια του πρώτου ημίωρου.

Έγινε σαφές πως το αποτέλεσμα από το ανοδικό διάστημα που έφερε τον ΓΔ στο μέγιστο της μέρας, ήταν οριακά ψηλότερα από το ανώτερο της περασμένης συνόδου και αρκετά χαμηλότερα έναντι του μέγιστου του τρέχοντος έτους. Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης τον έκλεισαν στις 707,17 από 698,83 που ήταν 8,34 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό σχετικά συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 3,165 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών στα 4  Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης τους (6 έναντι 5 μονάδων). Τελικά, η απόδοση ανέβηκε 5 μονάδες βάσης από το χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος δώδεκα μηνών πηγαίνοντας  στο 3,76% από 3,71%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 707,17 μονάδες, ήταν 9,22 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,27 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με πολύ μικρότερο  (10,50 από 10,90 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 50,709 από 50,369 δις ευρώ. Εννέα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΟΛΠ ΟΛΠ-0,24% -1,52%, ΜΠΕΛΑ -1,39%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,38%, ΛΑΜΔΑ -1,23%, ΣΑΡ -0,83%, ΜΥΤΙΛ -0,34%, ΟΤΕ ΟΤΕ+0,19% -0,28%, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,18% -0,18% και ΕΕΕ -0,03%, ενώ 15 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,03% από -0,95%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,45% από -0,25%, την ΕΤΕ στο +7,35% από +0,07%, ΕΥΡΩΒ +3,20% από -3,85% και την ΠΕΙΡ στο +12,90% από +3,33%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,31% από -1,69%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 19) και ένα τη ΜΟΗ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,19% και έφθασε στις 707,17 από 698,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1837,38 από 1821,43 με μεταβολή +0,88%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,270 από 40,959 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,165 από 1,129 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 38,614 από 37,118 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,699 από 1,991 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 62 από 31, των καθοδικών 33 από 59 και 28 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η αισιοδοξία είναι μετριοπαθής αλλά… διατηρητέα

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων ανοδική πορεία και μόνιμα σε θετικό πεδίο από τις 10:54. Στις 16:28 εμφανίστηκε το μέγιστο στις 1842,44 μονάδες. Ενώ από τις 10:48, το ελάχιστο ήταν οι 1818,04. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 1839,57 και το κλείσιμο ορίστηκε στις 1837,38 μονάδες με μεταβολή +0,88%. Ο τζίρος ανήλθε στα 13,933 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαρτίου, άλλαξαν χέρια 771 συμβόλαια με ανώτερο τις 1842,75, κατώτερο τις 1820,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1839,00. Επίσης διακινήθηκαν 104 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με τελευταίες πράξεις στις 1842,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαρτίου ήταν 5265 από 5235 και για τη σειρά Απριλίου 598 από 552 ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 4035 συμβόλαια για τη σειρά Μαρτίου και 1651 λήξης Ιουνίου, της ΕΤΕ με 12291 και 1433 για την επόμενη, της ΕΥΡΩΒ με 6276 και 2410, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 8900 και 1862, και της ΜΙΓ ήταν 1678 για την κυρίαρχη σειρά και 926 λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 42704 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, στα 15481 για ΠΕΙΡ και στα 12634 για ΕΥΡΩΒ.

Χθες, οι κύριοι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν για τρίτη συνεδρίαση στη σειρά, ενώ ο S & P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε ένα μήνα. Προσθήκη στις ανησυχίες για τις συνομιλίες ήταν τα στοιχεία που έδειξαν ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο, καθώς η έντονη εγχώρια ζήτηση ενίσχυσε τις εισαγωγές, παρά τις πολιτικές "Υπέρ Αμερικής" της κυβέρνησης Trump που αποσκοπούσαν στη συρρίκνωση του χάσματος.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε χθες:

«Η διπλή αναβάθμιση από την Moody’s, σε συνδυασμό με την έκδοση του 10ετους Κυβερνητικού ομολόγου, με το εύηχο επιτόκιο του 3,9%, συντηρεί την Αγορά κοντά στα ψηλά της, παρά την κατοχύρωση κερδών τις δύο τελευταίες μέρες, αλλά και την αύξηση των ‘short’ θέσεων στους Τραπεζικούς τίτλους από τα γνωστά funds.

Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τονίσει την σημαντικότητα των αντιστάσεων του Γενικού Δείκτη στις 714 μονάδες και του Δείκτη Τραπεζών στις 550 μονάδες αντίστοιχα. Τα παραπάνω νούμερα ήταν και αυτά από τα οποία “γύρισε” η Αγορά και παρά τις σημερινές αποδόσεις των Τραπεζών, οι όγκοι συναλλαγών δεν “πείθουν”, με το πιθανότερο σενάριο να έχουμε δει ένα τοπικό υψηλό.

Επιστρέφοντας στον Γενικό Δείκτη, δύναται μια επαναπροσέγγιση των 714 μονάδων, όμως θα χρειαστεί νέος θετικός καταλύτης και αύξηση των συναλλαγών, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, εξαιρουμένης της περίπτωσης ανακοίνωσης πρόωρων εκλογών.

Όπως και να έχει με τα σημερινά δεδομένα, στα βραχυπρόθεσμα γραφήματα υπάρχει εμφανής κόπωση, η οποία δύναται να μεταφερθεί και στα πιο “βαριά” γραφήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα πρώτα επίπεδα διόρθωσης, εντοπίζονται στις 685 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, κλείσιμο ψηλότερα των 714 μονάδων θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 750 μονάδων.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, η κόπωση είναι ιδιαίτερα εμφανής, με μία διόρθωση να είναι αναγκαία για την αποφόρτιση των ταλαντωτών. Αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, συνέχιση της Τραπεζικής ανόδου θα οδηγήσει τον ΔΤΡ στις 606 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ μία επικείμενη διόρθωση στην περιοχή των 500 μονάδων του κλαδικού δείκτη.

Η εικόνα της Αγοράς παραμένει έντονα ανοδική, με αρκετές υπερβολές και στρεβλώσεις, οι οποίες εν καιρό θα επαναφερθούν σε τιμές κανονικότητας. Σαν βασικό σενάριο θα αναμέναμε ένα γύρισμα από το πρόσφατο τοπικό υψηλό, ενώ δεν θα αποκλείαμε ένα ακόμη ‘άλμα’ του Τραπεζικού 10% ψηλότερα, στις 606 μονάδες».

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη 7/3 από την ανησυχία που επικρατούσε καθώς οι επενδυτές περίμεναν κάποια κατάληξη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Κίνας, ενώ το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση πριν από τη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση -0,35%, αλλά δεν απομακρύνεται πολύ από το υψηλό πεντάμηνου που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα και αυξήθηκε κατά 10,2% από έτος σε έτος.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,65%, ενώ ο Shanghai Composite της Κίνας ήταν σχεδόν αμετάβλητος και τελικά κέρδισε +0,14%, και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,89%.

Στοιχεία των Η.Π.Α. την Τετάρτη υποδηλώνουν κάποια επιβράδυνση στην αγορά εργασίας, αν και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης παραμένει περισσότερο από αρκετός για να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας.

Η εθνική έκθεση για την απασχόληση της ADP έδειξε ότι οι ιδιωτικές μισθολογικές αυξήσεις αυξήθηκαν κατά 183.000 τον Φεβρουάριο μετά την αύξηση των 300.000 τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει ότι οι ιδιωτικές μισθολογικές αυξήσεις θα φθάσουν τις 189.000 τον Φεβρουάριο.

Η πληρέστερη έκθεση της κυβέρνησης για την απασχόληση για το Φεβρουάριο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει την Παρασκευή.

Επίσης, εις βάρος του επενδυτικού κλίματος λειτούργησαν οι ευρύτερες ανησυχίες για την ανάπτυξη, αφού ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το 2019 και το 2020.

Οι επενδυτές προσβλέπουν τώρα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αργότερα σήμερα. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και να δώσει το ισχυρότερο σήμα της ότι ακόμη και νέες δράσεις έρχονται με τη μορφή πιο φθηνών δανείων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,1304 δολάρια, κυμαινόμενο κοντά σε χαμηλά επίπεδα δύο εβδομάδων, με τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προτείνει την προσφορά φτηνών μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες. Τα δάνεια, τα οποία είναι γνωστά επίσημα ως μακροπρόθεσμα προγράμματα αναχρηματοδότησης (TLTRO), αναμένεται να ενισχύσουν τις προβληματικές Τραπεζικές οντότητες της ευρωζώνης.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text