Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Η «χρηματιστηριακή άνοιξη» άγγιξε όλα τα blue chip

Market Beat: Η «χρηματιστηριακή άνοιξη» άγγιξε όλα τα blue chip

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Η «χρηματιστηριακή άνοιξη» άγγιξε όλα τα blue chip

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το 2019 έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό ως τώρα την αλλαγή της διάθεσης για ρίσκο σε ελληνικές αξίες με αποτέλεσμα να έχουν εμφανίσει οι βασικοί δείκτες σημαντικές επιδόσεις, ενώ το πρώτο τρίμηνο θέλει εννέα συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί. Παράλληλα τα ξένα χρηματιστήρια είχαν επίσης εβδομαδιαία κέρδη ενώ σήμερα τα ασιατικά εμφάνισαν γενικευμένα ανοδική τάση με εξαίρεση στο πρώτο μέρος μόνο τον δείκτη της αγοράς της Νότιας Κορέας. Οι επενδυτές διεθνώς αισιοδοξούν περιμένοντας να αντιδράσουν ανάλογα με την απόφαση και τη ρητορική της Fed που έχει την τρέχουσα εβδομάδα τη διήμερη συνάντηση της FOMC και την Τετάρτη θα ανακοινώσει τους «χρησμούς» της.

Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές φάνηκε πως ξύπνησαν από τη νάρκη που τους οδήγησαν, απολύτως δικαιολογημένα, απανωτές απογοητεύσεις. Ήταν νάρκη που την επέβαλαν οι ήττες σε κάθε θετική προσδοκία που γεννιότανε, όταν «άλλαζε» η κυβέρνηση στα χρόνια των μνημονίων. Είναι συστατικό των animal spirits η αισιοδοξία για βελτίωση, όταν αλλάζει το κόμμα που διαχειρίζεται την εξουσία και κατά βάση, καθορίζει νομοθετικά την οικονομική πολιτική. Στην περίπτωση της Ελλάδας ωστόσο, αισιοδοξία προκαλεί μια ώριμη διαπίστωση που μόνο ξένοι μπορούν να κάνουν γρήγορα, γιατί δεν επηρεάζονται από την καθημερινότητα και την πολιτική τους στράτευση. Αυτή σχετίζεται με την ανεξαρτησία που φάνηκε πως αποκτά η οικονομική προοπτική της χώρας, από τις κυβερνήσεις που θα έχει στο μέλλον.

Η σκέψη τους είναι μάλλον απλή και εξ αυτού και μόνο πιθανότατα ορθή. Αν η χώρα κατάφερε να βγει από το τέλμα της διαρκούς ανανέωσης του προγράμματος στήριξης, με κυβέρνηση που σύμφωνα με τις αρχικές της προθέσεις φαινόταν εχθρική προς τη συνεργασία με τους πιστωτές, κάθε πιθανή μελλοντικά ελληνική κυβέρνηση θα την συνεχίσει εποικοδομητικά. Από την ώρα δε που έμμεσα, αποκλείστηκε η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας στο 2020 από την δεσμευτική ως τώρα διαδικασία εκλογής Προέδρου, η εικόνα καθάρισε περισσότερο για τους ξένους θεσμικούς, που δεν επηρεάζονται από το ύψος των συντάξεων και το είδος των προσλήψεων στο Δημόσιο. Αν στις εθνικές εκλογές δεν αλλάξει το κυβερνόν κόμμα, θα συνεχιστεί η ανάπτυξη με αυτούς και λίγο καλύτερους ρυθμούς. Αλλά και αν αλλάξει, χειρότερα δεν θα γίνει.

Μια εβδομάδα τεσσάρων συνόδων με τρεις ανοδικές και μια συσσώρευσης, στα υψηλότερα σκαλοπάτια για το 2019, ήταν η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου στα παράγωγα. Η σημαντικότητά της αφορά, για τα δεδομένα και τις συνήθειες της εγχώριας αγοράς, στην ταυτόχρονη εκπνοή των ΣΜΕ στον 25άρη και των ΣΜΕ επί μετοχών. Είναι τα δημοφιλέστερα και η σημασία τους αφορά σε διαμόρφωση κλίματος στις συναλλαγές της υποκείμενης αγοράς, ανά μετοχή και δείκτες. Στη διάρκειά της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου, ο ΓΔ σκαρφάλωσε +3,67% κερδίζοντας στον Μάρτιο +2,06% και στο έτος +17,74%. Ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +3,32% με μηνιαία κέρδη +2,36% και ετήσια +16,83%, ενώ ο FTSEM ανέβηκε +4,19% με άνοδο +1,64% και απόδοση στο 2019 +16,94%.

Η τελευταία σύνοδος ξεχώρισε από τις υπόλοιπες, καθώς το μέγιστο μέρας και νέο ανώτερο έτους σημειώθηκε πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας διαπραγμάτευσης. Ενώ το ελάχιστο ήρθε στις 16:45, με αποτέλεσμα θετικό πρόσημο στο κλείσιμο, αλλά πλησιέστερα στο κατώτερο μέρας. Ο δείκτης των Τραπεζών βασικός πυλώνας της ανόδου της αγοράς, μαζί με τις ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ και ΛΑΜΔΑ, δεν είχε αρνητικό κλείσιμο, αλλά μικρά κέρδη +0,44%. Όταν την Τρίτη και την Πέμπτη κέρδισε πάνω από +3,5% την Τετάρτη δε πάνω από 2%. Αθροιστικά σε τέσσερις συνεδριάσεις ανέβηκε +10,26% με τρεις στις δέκα πτωτικές εβδομάδες φέτος. Την πρώτη (Ιανουάριος) ωστόσο, έχασε -15,41%, τη δεύτερη -0,71% (Ιανουάριος) και την τρίτη το Μάρτιο -3,37%.

Είναι συνεπώς συνάρτηση της διάθεσης για αγορές τραπεζικών μετοχών η τάση, τη βδομάδα που οι διαχειριστές κεφαλαίων θα περιμένουν τις αποφάσεις, τις εκτιμήσεις, τις προβλέψεις και τις δηλώσεις της Fed αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.

Τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ και της Motor Oil την Δευτέρα το απόγευμα ανοίγουν την αυλαία των προγραμματισμένων γεγονότων της ερχόμενης εβδομάδας. Οι δύο εταιρείες έχουν προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις την επόμενη ημέρα, προκειμένου να ενημερώσουν τους αναλυτές για τα μεγέθη του 2018 αλλά και τις προοπτικές της νέας χρονιάς.

Το απόγευμα της Τρίτης 19/3 είναι η σειρά της Fourlis να ανακοινώσει τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς, το μέρισμα αλλά και την πορεία απόσχισης της ΑΕΑΑΠ.

Την Τετάρτη το πρωί η διοίκηση της εταιρείας έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Την Πέμπτη (21/3) οι Τιτάν, CNL Capital, Autohellas και Μοτοδυναμική θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και μέρισμα για την περυσινή χρήση, ενώ την Παρασκευή 22/3 η μετοχή της BRiQ Properties θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 (0,055 ευρώ/μετοχή).

Την ίδια ημέρα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του πακέτου ναυτιλιακών δανείων (‘Nemo’) από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Η άνοδος έρχεται με θεώρηση των αγορών μακροπρόθεσμα

Μια ακόμα ανοδική εβδομάδα, στις δέκα του 2019, ήταν αυτή που πέρασε για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αυξάνοντας το πλήθος των ανοδικών για φέτος στις οκτώ και το σημαντικότερο, βοήθησε στο σκαρφάλωμα των τιμών προς την κορυφή του βίου των βασικών δεικτών, στην αγορά Φάρο της παγκόσμιας Επενδυτικής Βιομηχανίας. Το φαινομενικά παράδοξο είναι ότι η ανοδική πορεία σχηματίζεται, ενώ τα ζητήματα που προβλημάτιζαν τους επενδυτές στο τέλος του 2018, συνεχίζουν να υφίστανται.

Η «κληρονομιά» από το 2018

Πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα, χρηματιστηριακά, είναι η διαπίστωση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ακολουθεί, η αρνητική επίδραση σε όλες τις οικονομίες από την συντήρηση της αβεβαιότητας στη διαπραγμάτευση για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αλλά αφορά και στις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ με την Ευρώπη, και κυρίως τις εξαγωγές από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις τράπεζες που διευκολύνουν αυτές τις δραστηριότητες. Είναι απόρροια του προστατευτισμού που επέλεξε να ασκήσει η διοίκηση Τραμπ, που  με τη σειρά του γεννά αντιδράσεις ιθυνόντων σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις άλλων ισχυρών οικονομιών.

Υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ομαλής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που επίσης διαμορφώνει πνεύμα αμυντικών τακτικών στις αποφάσεις από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων καθώς περιορίζει τη διάθεση για επενδύσεις. Ενώ είναι πλέον βέβαιη η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς η Κίνα, εκτός των προβλημάτων από τους δασμούς στα προϊόντα της, που δυσκολεύουν το εξαγωγικό της εμπόριο, αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα στο πεδίο της εσωτερικής κατανάλωσης. Οφείλονται στα δημογραφικά της χαρακτηριστικά και την άνοδο της ανεργίας, με τους επενδυτές να προσδοκούν ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με επιπλέον μέτρα από το Πεκίνο.

Τα Ευρωπαϊκά «ζητήματα»

Αλλά και η Ευρωζώνη, με βάση τις δεσμεύσεις και την ρητορική του Μάριο Ντράγκι, δεν εκπέμπει για το άμεσο μέλλον μηνύματα αισιοδοξίας. Θυμίζουμε ότι ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης κέρδισε το σεβασμό των επενδυτών με τη δήλωσή του στις 26 Ιουλίου του 2012 πως η ΕΚΤ θα κάνει “Whatever it takes” (οτιδήποτε χρειαστεί) για να οδηγήσει την οικονομία της ζώνης του κοινού νομίσματος σε μια «κανονικότητα» με πληθωρισμό της τάξης του 2%. Η τελευταία του εμφάνιση αποτελεί μια αλλαγή από το   οτιδήποτε χρειαστεί στο “as long as necessary” (όσο χρειάζεται).

Παραδέχθηκε έμμεσα συνεπώς, ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο για να αντιμετωπίσει προβλήματα εκτός των αρμοδιοτήτων της. Όπως είναι, σύμφωνα με τα δικά του λόγια: «Η εμμονή των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τους γεωπολιτικούς παράγοντες, η απειλή του προστατευτισμού και τα τρωτά σημεία διάφορων αναδυόμενων χωρών και αγορών που φαίνεται να αφήνουν αποτυπώματα στο οικονομικό κλίμα». Οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι στο  1,5% και οι ρυθμοί του δομικού στο 1,0%. Δηλαδή μετά από έξη χρόνια και οκτώ μήνες παρέμειναν πολύ χαμηλότεροι από το στόχο της ΕΚΤ για 2,0%.

Ένα στοίχημα καθοριστικό

Στην αρχή του μήνα είχαμε αναφέρει τα περί στοιχήματος, που θα καθόριζε τη στάση των επενδυτών στο τρέχον έτος. Θυμίζουμε: «Το στοίχημα είναι απλό και για αυτό η δύναμη του είναι μεγάλη. Στις 9 Μαρτίου, ίσως να μην γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ο ανοδικός κύκλος που άρχισε πριν από 10 χρόνια μπορεί δικαίως να γιορτάσει τα γενέθλιά του. Θα το γνωρίζουμε μόνο ότι αν έχει επιτευχθεί ένα νέο ρεκόρ μέχρι τότε. Εάν φθάσει σε νέο ρεκόρ μετά τις 9 Μαρτίου, τότε η μέρα αυτή θα έχει αντιστοιχία με τα 10α γενέθλιά του, αν και δεν θα το γνωρίζουμε την ερχόμενη Κυριακή. Εάν δεν σημειωθούν μεγαλύτερα ρεκόρ και η επόμενη μεγάλη κίνηση είναι πτώση 20% και πάνω, τότε ο ανοδικός κύκλος έκλεισε πέρυσι στις 20 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 9 1/2 ετών».

Την Παρασκευή παρά τα όσα σημειώσαμε σχετικά με την κληρονομιά από το 2018, ο S&P500 οδηγήθηκε στις 2822,48 μονάδες, 107,2 χαμηλότερα από το κλείσιμο (2929,67), που αντιστοιχεί στο πιο υψηλό στο βίο του και εμφανίστηκε στις 21/9/2018. Δηλαδή έξη μήνες μετά την κορύφωση του βαρύτερου και πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την παγκόσμια ανάπτυξη και οικονομία και αφού βυθίστηκε από εκεί κατά -19,75% στις 2351,10 μονάδες, απέχει πλέον από την κορυφή μόλις -3,7%. Χωρίς ακόμα νέο υψηλό βίου ο βαρύτερος μετοχικός δείκτης του κόσμου, αλλά με διαρκή αναζήτηση για προσέγγιση των επιπέδων του περασμένου Σεπτέμβρη. Γεγονός που βοηθά στην αύξηση των πιθανοτήτων να σημειωθούν φέτος νέα ρεκόρ, παρά τη διατήρηση των αρνητικών ζητημάτων που προαναφέραμε. Ο λόγος για αυτή την στάση των επενδυτών είναι η πεποίθηση ότι πραγματική ύφεση στον ορίζοντα δεν υπάρχει και την επιβράδυνση θα διαδεχθεί, η αναζωπύρωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στη τρίτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Μαρτίου, ο S&P 500 κλείνοντας στις 2822,48 μονάδες, είχε μεταβολή +2,89% ενώ στο 2019 αποδίδει +12,59%. Ο Dow, με άνοδο +1,57%, έκλεισε στις 25.848,87 μονάδες, στο 2019 κερδίζει +10,81%. Ο S&P400 με κέρδη +1,91% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +14,00%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,08%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +15,20%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +3,78%, εμφάνισε στο 2019 κέρδη +15,87%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,74% στη βδομάδα, με κέρδη +7,43% στο 2019. Ο DAXενισχύθηκε +1,99%, με ετήσια επίδοση +10,67%, ο CAC είχε μεταβολή +3,33%, με απόδοση στο 2019 +14,26%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +2,33% και στο έτος αποδίδει +9,39%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,74%, στο 2019 αποδίδει +14,85%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +3,96%, με +12,80% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή +1,50%, διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +1,37%. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +0,28%, στα 1302,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2019 +1,64%. Με άνοδο +4,19%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2019 γράφει κέρδη +28,58%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,02%, στο 2019 εμφάνισε άνοδο +7,18%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,81% και επίδοση για φέτος +6,62%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +3,69%, και στο 2019 αποδίδει +5,42%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng εκτινάχθηκε +2,78% και στο 2019 εμφάνισε επίδοση +12,25%. Μεταβολή +1,75% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +21,17%.

Οι επιλογές των επαγγελματιών

Η «μετάφρασή» μας επί των αλλαγών στη μεγάλη εικόνα αποκαλύπτει δυο τομείς, που στο μακρυνό μέλλον θα δώσουν ευκαιρίες για κέρδη από τοποθετήσεις σε καλές εταιρίες τους. Είναι ο κλάδος των εταιριών ενέργειας και της τεχνολογίας. Σήμερα θα θίξουμε συνοπτικά κάποιες νέες κατευθύνσεις στον ενεργειακό τομέα.

Οι ισχυροί παίκτες στις επιχειρήσεις ενέργειας συγκεντρώθηκαν στο Χιούστον τη βδομάδα που πέρασε, για να συζητήσουν το μέλλον της αγοράς και ένα πράγμα έγινε σαφές: Δεν είναι τίποτε πολύ σαφές. Ορισμένες μεταβλητές θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται και αυτή που παράγεται.

Από την πλευρά της ζήτησης, κυριαρχούν οι υποθέσεις ότι τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) θα γίνουν συνηθισμένα και ότι το πλαστικό, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα, παρά τις αυξανόμενες κλήσεις για τον περιορισμό της χρήσης του σε δοχεία. Όσον αφορά την προσφορά,υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη της Βενεζουέλας, τη βούληση των μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να συνεχίσουν να μειώνουν τις παραδόσεις πετρελαίου, την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη συνέχιση της άντλησης σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου Brent σημείωσε μεγάλη άνοδο φέτος, καθώς κατέστη σαφές ότι η οικονομία δεν θα πέσει από κάποιο βράχο και ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία έκαναν καλή συμφωνία για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Η κοντινή τιμή του ΣΜΕ για το Brent, στα 66,6 δολάρια ανά βαρέλι, αυξήθηκε κατά 32% από το χαμηλό της στις 24 Δεκεμβρίου του 2018.

Η άνοδος της τιμής του, βοήθησε να καταστεί ο δείκτης τιμών μετοχών του ενεργειακού τομέα (S & P 500 Energy) ένας σημαντικός πυλώνας της ανόδου φέτος. Ιδού μερικές από τις μεταβλητές που μπορεί να έχουν εντυπωσιακές και ανατρεπτικές επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια. Η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου προέρχεται από τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν πετροχημικά για να παράγουν πλαστικά, και όχι από αυτοκίνητα που καταβροχθίζουν βενζίνη. Η συνολική ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μεταξύ 2017 και 2030, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα προέλθει από μια άνοδο της ζήτησης πετροχημικών κατά 3,2 εκατ. βαρέλια ανά μέρα, ακολουθούμενη από τις οδικές και εμπορευματικές μεταφορές (2,5 εκατ.), αεροπορία (1,7 εκατ.) και ναυτιλία (1,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η ζήτηση από το αυτοκίνητο οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ζήτηση βενζίνης αναμένεται να μειωθεί, καθώς η αποδοτικότητα των εναλλακτικών «λύσεων ενέργειας για κίνηση» βελτιώνεται και ορισμένες αγορές για αυτά ωριμάζουν. Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης βενζίνης έχει επιβραδυνθεί στο 1% ετησίως, αν και παραμένει στο 2% στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΧΑ

Επιστροφή στις ανοδικές στροφές για τις συναλλαγές

Μια εβδομάδα τεσσάρων συνόδων με τρεις ανοδικές και μια συσσώρευσης, στα υψηλότερα σκαλοπάτια για το 2019, ήταν η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου στα παράγωγα. Η σημαντικότητά της αφορά, για τα δεδομένα και τις συνήθειες της εγχώριας αγοράς, στην ταυτόχρονη εκπνοή των ΣΜΕ στον 25άρη και των ΣΜΕ επί μετοχών. Είναι τα δημοφιλέστερα και η σημασία τους αφορά σε διαμόρφωση κλίματος στις συναλλαγές της υποκείμενης αγοράς, ανά μετοχή και δείκτες.

Η αλυσίδα των τριών ανοδικών συνεδριάσεων από την Τρίτη ως και την Πέμπτη, είχε ως κοινά χαρακτηριστικά την εγγραφή ελάχιστου στο πρώτο μέρος και μάλιστα πριν τις 12:00, ενώ το μέγιστο στις δυο πρώτες ήρθε στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος και στην τρίτη, την τελευταία μισή ώρα. Ήταν συνεπώς σαφώς ανοδικές και τα μέγιστα κτιζόντουσαν στην εξέλιξη των συναλλαγών, που έφεραν τζίρο από 58 ως 66 εκατ. ευρώ. Η τελευταία είχε τον μεγαλύτερο τζίρο και τη μικρότερη ανοδική μεταβολή, αφού ξεπεράστηκαν τα 81,7 εκατ. ευρώ για άνοδο του μέσου όρου κατά +0,31%. Το επίσης άξιο αναφοράς χαρακτηριστικό στις πρώτες συνεδρίες ήταν ο τζίρος των πακέτων, αφού κατά μέσο όρο η αξία των πακέτων ήταν 11,9 εκατ. ευρώ. Ενώ την τελευταία μέρα η αξία τους περιορίστηκε, λίγο κάτω από τα 2 εκατ.

Έτσι για μέσο τζίρο εβδομάδας στα 66,88 εκατ. ευρώ από 44,8 την δεύτερη και πτωτική (-2,25%) βδομάδα του Μαρτίου και πακέτων 3,5 εκατ. από 2,94, ο ΓΔ σκαρφάλωσε +3,67% κερδίζοντας στον Μάρτιο +2,06% και στο έτος +17,74%. Ο 25άρης ενισχύθηκε κατά +3,32% με μηνιαία κέρδη +2,36% και ετήσια +16,83%, ενώ ο FTSEM ανέβηκε +4,19% με άνοδο +1,64% και απόδοση στο 2019 +16,94%. Μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας, η συνεδρίασης της Τετάρτης θεωρούμε ότι ήταν η σημαντικότερη. Καθώς στην εξέλιξη της ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,89% και έφθασε στις 710,19 από 703,91 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1852,64 από 1843,29 με μεταβολή +0,49%. Ήταν επίπεδα τιμών που αποτελούσαν οροφή με βάση τη στατιστική προϊστορία και η υπέρβασή τους θα έδινε ώθηση στη διάθεση για ρίσκο. Η προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, λόγω όσων αναφέραμε, έφερε νέο υψηλό έτους για τον ΓΔ στις 723,52 και κλείσιμο στις 719,90 μονάδες το καλύτερο στο έτος με 21 ανοδικά blue chip και μόλις 3 πτωτικά. Ο ΓΔ κέρδισε +1,37% και ο 25άρης έκλεισε στις 1873,90 με μεταβολή +1,17%.

Η τελευταία σύνοδος ξεχώρισε από τις υπόλοιπες, καθώς το μέγιστο μέρας και νέο ανώτερο έτους σημειώθηκε πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας διαπραγμάτευσης. Ενώ το ελάχιστο ήρθε στις 16:45, με αποτέλεσμα θετικό πρόσημο στο κλείσιμο, αλλά πλησιέστερα στο κατώτερο μέρας. Ο δείκτης των Τραπεζών βασικός πυλώνας της ανόδου της αγοράς, μαζί με τις ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΛΑΜΔΑ, δεν είχε αρνητικό κλείσιμο, αλλά μικρά κέρδη +0,44%. Όταν την Τρίτη και την Πέμπτη κέρδισε πάνω από +3,5% την Τετάρτη δε πάνω από 2%. Αθροιστικά σε τέσσερις συνεδριάσεις ανέβηκε +10,26% με τρεις στις δέκα πτωτικές εβδομάδες φέτος. Την πρώτη (Ιανουάριος) ωστόσο, έχασε -15,41%, τη δεύτερη -0,71% (Ιανουάριος) και την τρίτη το Μάρτιο -3,37%.

Στη βδομάδα η εικόνα των blue chip περιλάμβανε δύο μόνο πτωτικά ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ και ΜΟΗ με μεταβολή -1,73% και -1,15% αντίστοιχα, ενώ δέκα είχαν κέρδη μικρότερα των βασικών δεικτών, τέσσερα άνοδο της τάξης του 25άρη και εννέα με εκτίναξη από +4,8% ως +15,75%. Αυτά είναι ΑΛΦΑ +15,75% και +12,02% τον Μάρτιο, στο 2019 +26,27% - ΕΤΕ +9,82% και +6,92% τον Μάρτιο στο 2019 +54,55% - ΑΔΜΗΕ +7,75% και +2,87% τον Μάρτιο, στο 2019 +15,78% - ΒΙΟ +7,12% και +2,93% τον Μάρτιο, στο 2019 +24,41% - ΔΕΗ +7,02% και +4,71% τον Μάρτιο, στο 2019 +27,20% - ΕΥΡΩΒ +5,56% αλλά -2,09% τον Μάρτιο, στο 2019 +21,30% - ΓΡΙΒ +5,15% και +3,98% τον Μάρτιο, στο 2019 +22,01% - ΛΑΜΔΑ +4,82% και +0,31% τον Μάρτιο, στο 2019 +14,39% - ΕΛΠΕ +4,78% και +6,34% τον Μάρτιο, στο 2019 +15,85%. Από τα εννέα blue chip νικητές της εβδομάδας τα έξη ανήκουν στην ομάδα όσων υπεραποδίδουν των δεικτών στο 2019 που είναι πάλι εννέα. Οι περισσότερες μετοχές των FTSE25 FTSEM είχαν κατώτερο εβδομάδας ψηλότερα από το ελάχιστο της προηγούμενης αλλά σε αρκετές το μέγιστο εβδομάδας ήταν πιο κάτω από αυτό της προηγούμενης. Υποδηλώνοντας σημάδια κόπωσης στην άνοδο των τιμών φέτος.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Τα στοιχήματα στις νέες κυρίαρχες σειρές αποτυπώνουν σχετική αισιοδοξία

Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου, σημειώθηκε άνοδος του δείκτη των παραγώγων, με βήμα +3,32%. Είχαμε παράλληλα, λόγω μετακύλησης θέσεων, αύξηση +172% των όγκων στα ΣΜΕ του. Η μικρή άνοδος +8,95%, των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την ασάφεια της τάσης, καθώς σε τέσσερις συνόδους προσεγγίστηκαν σημαντικές αντιστάσεις. Ο 25άρης κατέληξε στις 1879,11 μονάδες. Οι traders ενεργοποιήθηκαν εντυπωσιακά στα ΣΜΕ επί μετοχών.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 15.856 συμβόλαια, καταλήγοντας με 5.906 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1885 ΣΜΕ τη μέρα. Για τη σειρά Απριλίου ανήλθε στα 1970 συμβόλαια. Ενώ της σειράς Μαΐου διαμορφώθηκε στα 110 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 5595 και της επόμενης ανήλθαν σε 311 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Απριλίου έγιναν στις 1881,00 με προήγηση του ΣΜΕ 2,00 μονάδες, έναντι του 25άρη.

Ο Απόστολος Μάνθος  της AENAON MARKETS στο τέλος της βδομάδας αποκάλυψε τις εκτιμήσεις του επί των δεικτών που ενδιαφέρουν τους traders των παραγώγων: «Πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 700 με 715 μονάδων, ‘αναπνέει’ στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ατενίζοντας υψηλότερα επίπεδα τιμών. Επιβεβαιωμένο διαγραμματικό πάτημα άνω των 715 μονάδων, θα δώσει την ανοδική αφορμή για μια επίσκεψη προς το κατώφλι των 742 με 750 μονάδων. Εκεί όμως μια πιθανή ανοδική τμήση των 750 μονάδων θα “ακουστεί” ιδιαίτερα, καθώς θα ξεκλειδώσει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα την “αίθουσα” των 800 μονάδων.

Αντιθέτως μια άρνηση διακράτησης των κεκτημένων, με επιστροφή του Δείκτη κάτω από το όριο των 700 μονάδων, θα δημιουργήσει συνθήκες βραχυχρόνιας “εξαέρωσης” της υπάρχουσας δυναμικότητας, εντείνοντας τις όποιες ρευστοποιήσεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να απολαμβάνει και αυτή την εβδομάδα την ανηφορική του “βόλτα”, μέσα στο ανοδικό κανάλι του περασμένου Δεκεμβρίου περνώντας πάνω από την αντίσταση των 1855 μονάδων.

Και εδώ όπως και στον Γενικό Δείκτη, είναι σημαντικό να αποτυπωθεί ένα ισχυρό “πάτημα” πάνω από την αντίσταση των 1855 μονάδων, για μπορέσουμε να πούμε ότι ο επόμενος σταθμός ανοδικής διέλευσης είναι οι 1953 μονάδες.

Στην περίπτωση όμως που αποδειχθεί σαθρή η κίνηση άνω των 1855 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε ένα πισωγύρισμα του FTSE25 προς την περιοχή επαναξιολόγησης των 1840 μονάδων.

Ανοδική διάσπαση της σημαντικής αντίστασης των 550 με 563 μονάδων έχει πραγματοποιήσει και ο Τραπεζικός δείκτης, προκαλώντας “ρίγη” σε όσους Επενδυτές στοιχηματίζουν υπέρ της πτώσης μέσω των Παραγώγων. Η περιοχή, που εκτείνεται μεταξύ των 563 με 604 μονάδων θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να αλλάξει την υπάρχουσα μεσοπρόθεσμη τάση από πτωτική σε ανοδική, με ότι αυτό συνεπάγεται στη μετέπειτα πορεία του δείκτη.

Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI), όπου στις τελευταίες μέρες λαμβάνει τιμές στα ίδια επίπεδα, που τον Απρίλιο του 2018 ο Τραπεζικός δείκτης ήταν στις 1000 μονάδες και ξεκινούσε την πτωτική του πορεία.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Αφού πήρε μια πτωτική ανάσα, το Χρηματιστήριο συνέχισε την βδομάδα που πέρασε την ανοδική του πορεία, αποδεικνύοντας έτσι, πως οι διορθώσεις είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί μια τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα νέα ότι η Κυβέρνηση άρχισε να ασχολείται με τα σημαντικά για τους Δανειστές και τους Επενδυτές θέματα, όπως η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, η πολιτική για τα φάρμακα, η κατάθεση Νόμου για Επενδυτική Τράπεζα, οι συζητήσεις για ταχύτερη επίλυση των “κόκκινων” δανείων και άλλα, είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, αλλά δεν ήταν αρκετά για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. από το Eurogroup.

Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση, εξάλειψε το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών το 2020 με απλή αναλογική. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επικεντρωθεί στα διαδικαστικά θέματα, καθώς ανασχηματισμός μόλις έγινε και δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες για τα λεγόμενα “θέματα υψηλής πολιτικής”.

Τα παραπάνω έπεισαν κάποιους Ξένους Επενδυτές ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να κωλυσιεργεί και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση που αναβλήθηκε την περασμένη βδομάδα. Εξάλλου η έκδοση 10ετους ομολόγου έχει μειώσει τις ταμειακές απαιτήσεις της Χώρας για το 2019.

Σύντομα αναμένονται νέες αξιολογήσεις από τους Διεθνείς Οίκους, που φημολογείται ότι θα είναι θετικότερες και παραδόξως σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι όποια Κυβέρνηση εκλεγεί από τις επερχόμενες εκλογές θα είναι το ίδιο, ή περισσότερο θετική προς την επιχειρηματικότητα, με τη σημερινή.

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δώσουν πιο ξεκάθαρα δείγματα για το ποια θα είναι αυτή η στρατηγική και που θα μας οδηγήσει. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και βρισκόμενοι πέριξ των 720 μονάδων, σε επίπεδο Δείκτη, πρώτος στόχος για τους αγοραστές είναι η διατήρηση των τιμών πάνω από αυτό το επίπεδο, για τουλάχιστον λίγες ημέρες. Η στήριξη των 700 μονάδων επίσης έχει ενδυναμωθεί με την πρόσφατη διόρθωση, ενώ στις 682 μονάδες υπάρχει πιο μακροπρόθεσμη στήριξη.

Προς τα πάνω στόχος είναι οι 750 μονάδες και μετά οι 780, στις οποίες όμως θα πρέπει να δούμε σημαντική αύξηση του τζίρου για αισθανθούμε ασφαλείς.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η διόρθωση από την ισχυρή άνοδο των έξι εβδομάδων αποδείχθηκε σύντομη και ελεγχόμενη, καθώς ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε εκ νέου σε θετικό πρόσημο την εβδομάδα που πέρασε. Η κατά μία μικρότερη σε συνεδριάσεις εβδομάδα που πέρασε, ουδόλως πτόησε το ενδιαφέρον, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ.

Αν και οι αποδόσεις δεν είναι ομοιόμορφες, το ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων από όλο το φάσμα της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ παρατηρούνται μετά από αρκετό καιρό ικανοποιητικές εισροές τόσο στην Θεσμική διαχείριση, όσο και σε κωδικούς Ιδιωτών.

Η σημαντική κάλυψη της έκδοσης του ομολόγου της Αεροπορίας Αιγαίου είχε ανάλογη συνέχεια και στο Χρηματιστήριο, βελτιώνοντας αφενός την οπτική για νέες εκδόσεις, επαναφέροντας αφετέρου μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Αγορά εταιρικών αξιογράφων.

Η βασική είδηση της εβδομάδας που έδωσε νέες ανάσες ανόδου στην Αγορά, είναι η διαφαινόμενη αποφυγή πρόωρων Εθνικών εκλογών το 2020 με αφορμή την Προεδρική εκλογή. Η ψήφιση με πλειοψηφία άνω των 2/3 των βουλευτών του Κοινοβουλίου του σχετικού άρθρου, δίνει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις φετινές εκλογές να περάσει την σχετική διάταξη, εφόσον το επιθυμεί, με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είχε επισημανθεί ως παράγοντας αβεβαιότητας, που λόγω της αλλαγής του εκλογικού Νόμου την επόμενη εκλογή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθυστέρηση εγχειρημάτων Αποκρατικοποιήσεων, πώλησης “κόκκινων” δανείων, εξόδου στις Αγορές, κ.λ.π.

Η ανατιμολόγηση ενός τόσο σημαντικού ρίσκου ως προς το θετικότερο, αρκούσε για να εξηγήσει την εικόνα της Αγοράς, παρά τις επισημάνσεις της έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ και της αναβολής της έγκρισης της δόσης από το Eurgroup την περασμένη Δευτέρα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο επανήλθε δριμύτερος πάνω από τις 700 μονάδες, μετά από μια μάλλον αναμενόμενη διόρθωση, αλλά σημείωσε νέο υψηλό έξι μηνών και μάλιστα με ιδιαίτερα ικανοποιητικές συναλλαγές.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι διορθώσεις εξαντλούνται ενδοσυνεδριακά και μπορούν να θεωρηθούν “βατές” ως προς την προσφορά που βγαίνει, δεδομένων των πολύ ικανοποιητικών κερδών που έχουν σημειωθεί στο δίμηνο ράλι ανόδου του ΓΔ.

Τα δύσκολα πλέον ξεκινούν από τις 745 μονάδες, μια ζώνη τιμών όπου έως τις 800 μονάδες παρουσιάζει διαδοχικές αντιστάσεις, που έρχονται από τις κορυφές τιμών του περυσινού Καλοκαιριού. Η υπέρβαση όλων αυτών των “οροσειρών”, ως το ορόσημο των 800 μονάδων, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, έχει όμως μια ισχυρή υπόσχεση ανοδικού περιθωρίου που δυνητικά θα μπορούσαν να φτάσουν τον Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες.

Προς το παρόν τα κλεισίματα των συνεδριάσεων κοντά στα υψηλά ημέρας, στην εβδομάδα που πέρασε, δείχνουν ότι η δυναμική συντηρείται και η τάση παραμένει ελεγχόμενη από τους αγοραστές. Συμπερασματικά θα αναμέναμε μια πρώτη απόπειρα δοκιμής των 745 μονάδων την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι τζίροι εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικοί και η αγοραστική διάθεση με εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές παραμένει παρούσα.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 18/3, ενώ τα ομόλογα ήταν σε παγκόσμια ζήτηση με αυξανόμενη τη φήμη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. θα εμφανίσει σαφή θέση υπέρ πολιτικών χαλάρωσης.

Ο Ιαπωνικός Nikkei άνοιξε το δρόμο με άνοδο 0,56% ενώ στις 8:15 κέρδιζε +0,62% και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,35% αλλά στις 8:15 κέρδιζε +0,80%.

Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης σημείωσε άνοδο +1,88%, ενώ τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 ήταν χαμηλότερα. Ο S & P 500 είχε την περασμένη εβδομάδα το καλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ο Nasdaq είχε φέτος την καλύτερη εβδομάδα του.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ αυτή τη βδομάδα εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις προβλέψεις για αυξήσεις επιτοκίων, για να δείξουν ελάχιστα ή και καθόλου αυστηρότητα φέτος. Η διήμερη συνάντηση τελειώνει με συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η παραγωγή της αμερικανικής βιομηχανίας υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο και ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στο κράτος της Νέας Υόρκης χτύπησε τον περασμένο μήνα ένα χαμηλό διμήνου, προσφέροντας περαιτέρω στοιχεία για μια απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις αρχές του πρώτου τριμήνου.

Το ευρώ κρατιόταν στα 1,1326 δολάρια, πολύ ψηλότερα από το πρόσφατο κατώτατο όριο των 1,1174 δολαρίων το οποίο εμφανίστηκε όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε τη δική της απόφαση για μη αλλαγή στα επιτόκια.

Η στερλίνα ήταν σταθερή στα 1,3290 δολάρια καθώς οι αγορές περιμένουν κάποια σαφήνεια σχετικά με το δράμα του ομαλού Brexit.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text