Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σε δύο κομβικά σημεία το χάσμα κυβέρνησης – "θεσμών" για τον νέο νόμο Κατσέλη

Σε δύο κομβικά σημεία το χάσμα κυβέρνησης – "θεσμών" για τον νέο νόμο Κατσέλη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε δύο κομβικά σημεία το χάσμα κυβέρνησης – "θεσμών" για τον νέο νόμο Κατσέλη

της Νένας Μαλλιάρα

Συνεχείς ήταν χθες οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και "θεσμών" προκειμένου να μικρύνουν οι αποστάσεις στα ανοιχτά ζητήματα του νέου νόμου Κατσέλη, ενόψει της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας σήμερα στη Βουλή.

Παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων που κατέστη απροσδόκητα εμφανής στις αρχές της εβδομάδας αυτής, την ώρα που είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση πως το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είχε συμφωνηθεί, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και να αποφύγει μία μονομερή κίνηση. Ως τέτοια δεν εκλαμβάνεται η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, αλλά η ψήφισή του. Η τελευταία θα μπορούσε να γίνει μέχρι το επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου, αλλά και ακόμα νωρίτερα εφόσον συμφωνηθούν όλες οι βασικές πτυχές του νέου πλαισίου.

Χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό η τροπολογία που θα ορίζει τι θα ισχύσει για τους "κόκκινους" δανειολήπτες να έρθει για συζήτηση την Τρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και την Τετάρτη 27 Μαρτίου για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Οι πληροφορίες από τις χθεσινοβραδινές τηλεδιασκέψεις ανέφεραν ότι έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε αρκετά τεχνικά θέματα αναφορικά με τις προϋποθέσεις ένταξης στο νόμο. Ωστόσο, παραμένει ακόμη χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της ένταξης των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και στον χειρισμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί με  τον παλαιό νόμο Κατσέλη.

Και τα δύο αυτά θέματα αναφέρονται στην "καρδιά" του νέου προστατευτικού πλαισίου και συγκεκριμένα στο πώς η προστασία θα παρέχεται μόνο στους πραγματικά οικονομικά αδύναμους και όχι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πρόκειται για το ζητούμενο στο οποίο επιμένουν οι "θεσμοί", επιδιώκοντας να κλείσουν και την τελευταία χαραμάδα στο νέο πλαίσιο προστασίας από την οποία θα μπορούσαν να εισχωρήσουν καταχρηστικά δανειολήπτες, δημιουργώντας ηθικό κίνδυνο στο σύστημα.

Στην περίπτωση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί με τον παλαιό νόμο Κατσέλη, το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς οι "θεσμοί" διαπίστωσαν υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων μόλις σε ένα τρίμηνο,-  το τελευταίο του 2018 ενόψει της εκπνοής του νόμου 3869/2010 -, αλλά και στο δίμηνο της παράτασης που δόθηκε έως τις 28/2/2019.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εξαντλητική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση αφορά τον προέλεγχο όλων αυτών των αιτήσεων, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 160.000. Συγκεκριμένα ζητείται οι εκκρεμείς αυτές αιτήσεις να περάσουν από επιλεξιμότητα (δηλαδή από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας) με βάση τα παλαιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη, αλλά εφόσον δεν τα πληρούν, να ανακαλείται αυτομάτως η προστασία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εξαντλητική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση αφορά τον προέλεγχο όλων αυτών των αιτήσεων, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 160.000. Συγκεκριμένα ζητείται οι εκκρεμείς αυτές αιτήσεις να περάσουν από επιλεξιμότητα (δηλαδή από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας) με βάση τα παλαιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη, αλλά εφόσον δεν τα πληρούν, να ανακαλείται αυτομάτως η προστασία.

Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τη θέση των "θεσμών",  προτάσσοντας την άποψη ότι η απώλεια της προστασίας δεν μπορεί να υπερισχύσει για όσους έχουν κάνει αίτηση στο δικαστήριο και έχουν πάρει επίσης ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Όσο για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας, η εξαρχής ισχυρή άρνηση των "θεσμών" να συμπεριληφθούν στον νέο νόμο Κατσέλη, κάμπτεται μόνο εάν ισχύσουν αυστηρά κριτήρια που θα περιορίζουν την περίμετρο των εισαχθέντων. Και αυτό διότι οι "θεσμοί" διαπιστώνουν στοιχεία φοροδιαφυγής που δεν επιτρέπουν αντικειμενική αξιολόγηση των δανειοληπτών που χρήζουν πραγματικά προστασίας.

Σημειώνεται ότι με τα γενικά αρχικά όρια υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη (δανεισμός 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ), στο νέο πλαίσιο προστασίας είχε υπολογιστεί ότι μπορούν να ενταχθούν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι "θεσμοί" πιέζουν για πολύ χαμηλότερα όρια ένταξης που θα περιορίσουν και τους δικαιούχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι "θεσμοί" βάζουν πλαφόν στις 50.000 ευρώ αναφορικά με το ύψος της οφειλής και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη επιχειρηματία.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάσαμε... (σημαντικές ειδήσεις της ημέρας)

Συγκεντρωτικές ειδήσεις εισηγμένων εταιριών

Ημερολόγιο της οικονομίας και της αγοράς

Οι αποδόσεις των Χαρτοφυλακίων του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Πώς να εγγραφείτε συνδρομητής


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text