Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 207 | Εξασθένιση της γενικότερης ανοδικής τάσης;

Εξασθένιση της γενικότερης ανοδικής τάσης;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πρώτη ένδειξη για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων εταιριών κατά το 2019 είναι αρκετά θετική, αλλά δεν είναι χωρίς ερωτηματικά ή ανησυχίες. Βεβαίως, το δείγμα είναι ακόμη μικρό και δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές εταιρίες δε θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα τριμήνου ή ότι, πολλές εταιρίες δε δημοσιεύουν λογιστικές καταστάσεις αλλά απλά “Δελτία Τύπου”, όπου τα στοιχεία δεν είναι επακριβή ή πλήρη, δύσκολα θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία επαρκή αντίληψη για τη μέχρι τώρα πορεία των εταιριών, πριν ολοκληρωθεί και η διαδικασία των Γενικών Συνελεύσεων.

Τα αποτελέσματα των δεκαεννέα (19) εταιριών που είχαν δημοσιεύσει αποτελέσματα έως την Τρίτη 4 Ιουνίου, δείχνουν ότι:

α) Καταγράφεται μία αύξηση των πωλήσεων σε 14 εταιρίες. Σε συνολικό επίπεδο, σημειώνεται αύξηση κατά 5,8%. Υπενθυμίζουμε ότι, η αύξηση των πωλήσεων του έτους 2018 σε σχέση με το έτος 2017, έφθασε στο 7,6%. Ξεχωρίζουν οι εταιρίες Μυτιληναίος και Motor Oil, οι οποίες αναμένεται να έχουν μία πολύ θετική χρονιά.

β) Καταγράφεται μία επιδείνωση του EBIDTA για τις περισσότερες εταιρίες. Αυτό δημιουργεί ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχίες. Βέβαια, το δείγμα είναι ακόμη μικρό -και δυστυχώς δε δημοσιεύουν όλες οι εταιρίες αποτελέσματα α’ τριμήνου- όμως τίθεται από τώρα ένας προβληματισμός για τα κέρδη της χρήσης ή καλύτερα, γίνεται αντιληπτό ότι τα κέρδη δε θα είναι τόσο εύκολα όσο κατά τον περασμένο χρόνο.

γ) Από τις 19 εταιρίες, μόνον 7 σημειώνουν αύξηση των κερδών. Βεβαίως, σε μερικές εταιρίες (όπως στην Αεροπορία Αιγαίου) παρατηρείται μία εποχικότητα στην κερδοφορία, όμως εκτιμούμε ότι τα πρώτα μηνύματα δεν είναι θετικά, όπως ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Είναι ακόμη νωρίς, αλλά ας κρατήσουμε ορισμένες επιφυλάξεις.

δ) Παρά τα ότι ελάχιστες εταιρίες δημοσιεύουν στοιχεία υποχρεώσεων, από τα διαθέσιμα στοιχεία εμφανίζεται μία αυξητική τάση.

Σε γενικές γραμμές, στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν υφίσταται μία γενική τάση προς κάποια κατεύθυνση (κάτι που συνέβη κατά το 2017 και το 2018) και παρατηρείται μία διαφοροποίηση. Άλλες εταιρίες κινούνται πολύ θετικότερα και άλλες δείχνουν να ανακόπτουν ταχύτητα ή να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όμως, είναι ακόμη νωρίς. Στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα έχουμε μία αρκετά καλύτερη εικόνα -η οποία βεβαίως θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, δημοσίευση που είναι υποχρεωτική για όλες τις εταιρίες.Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text