Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ισχυρό προβάδισμα δίνει στη Eurobank η συμφωνία με την PIMCO

Ισχυρό προβάδισμα δίνει στη Eurobank η συμφωνία με την PIMCO

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ισχυρό προβάδισμα δίνει στη Eurobank η συμφωνία με την PIMCO

Της Νένας Μαλλιάρα

Ισχυρό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, καθώς θα μπορέσει να επιτύχει ήδη από φέτος μείωση του δείκτη NPE αρκετά κάτω του 20% και να θέσει τις βάσεις για ισχυρή κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, δίνει στη Eurobank η συμφωνία με την PIMCO.

H συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες αφορά την πώληση της πρώτης τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs και ανοίγει επίσης την  πρώτη τιτλοποίηση δανείων μεικτών χαρτοφυλακίων και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

Πρόκειται για μια συμφωνία που όταν ολοκληρωθεί σε όλα τα σκέλη της, θα εξυγιάνει καταλυτικά τον ισολογισμό της Τράπεζας, φέρνοντας, ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους, τον δείκτη NPE στο 16% και με προοπτική αυτός να υποχωρήσει στο 8,8% στο τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης NPE της Eurobank ανέρχεται σε 36,7% (στο τέλος Μαρτίου 2019), ενώ το πλάνο της Τράπεζας προβλέπει για φέτος μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 6,6 από 16,7 δισ. ευρώ. Περαιτέρω στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν στα 5,2 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 12,6% στα τέλη του 2020 και στα 3,5 δισ. ευρώ, με δείκτη NPE 8,8%, στα τέλη του 2021.

Επιτυγχάνοντας ήδη από φέτος μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 16%, η Eurobank θα έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος για σχηματισμό προβλέψεων τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα υψηλότερης κερδοφορίας.

Σημαντική παράμετρος του deal με την PIMCO είναι η πώληση της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank, FPS, μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί ο μετασχηματισμός της Τράπεζας μέχρι το τέλος του έτους. Με την πώληση της FPS, όλο το κομμάτι των NPLs θα αποσπαστεί από την Τράπεζα σε μία νέα οντότητα (carve – out) στην οποία θα μεταφερθούν και οι περίπου 1.100 εργαζόμενοι της FPS.

Τόσο για την εξαγορά της FPS, όσο και για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, η PIMCO θα ξεκινήσει due diligence την ερχόμενη εβδομάδα. Η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Eurobank θα κρατήσει ποσοστό 20% στην FPS, διατηρώντας στενή σχέση με την εταιρία ακόμη και μετά την πώλησή της, όταν δεν θα ενοποιείται στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας. Η στενή σχέση που θα διατηρηθεί είναι προφανής από το γεγονός ότι η Τράπεζα θα έχει άμεσο ενδιαφέρον για την πορεία των ανακτήσεων από τα χαρτοφυλάκια Pillar και Cairo, τα οποία θα διαχειρίζεται η FPS. Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης (senior notes) στα δύο χαρτοφυλάκια, καθώς και μέρος των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς κατάταξης.

Σημειώνεται ότι σήμερα η FPS διαχειρίζεται NPLs ύψους 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,5 δισ. ευρώ αφορούν σε 4 χαρτοφυλάκια τρίτων. Αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά και διαχείριση επιχειρηματικών δανείων λόγω του χαρτοφυλακίου Cairo, τα υπό διαχείριση δάνεια της FPS θα ξεπεράσουν τα 26 δισ. ευρώ στα τέλη του έτους.

Πηγή: www.capiatal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text