Αρχική | Οικονομία | Ρέγκλινγκ: Συνδέει τη μείωση φόρων με το αφορολόγητο

Ρέγκλινγκ: Συνδέει τη μείωση φόρων με το αφορολόγητο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρέγκλινγκ: Συνδέει τη μείωση φόρων με το αφορολόγητο

Δέσμευση Σταϊκούρα για τήρηση των στόχων, έλαβε ο επικεφαλής του ESM. Προειδοποιεί για τα σημάδια μεταρρυθμιστικής κόπωσης των τελευταίων μηνών. Συνδέει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με το αφορολόγητο όριο.

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό που θα σέβεται τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έστειλε από το βήμα του Economist ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε «χαλάρωση» στο μεταρρυθμιστικό πεδίο. «Τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Η Κομισιόν παρουσίασε την 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, που αξιολογεί τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο ESM συμφωνεί με αυτά τα συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως επισήμανε, η έκθεση συμπεραίνει πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και πως δεν είναι διασφαλισμένη η συνέπεια ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις, είπε, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αναφέροντας συγκεκριμένα την υπαναχώρηση από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και την απόφαση για νέες αυξήσεις δαπανών, ενώ οι καθυστερούμενες οφειλές παραμένουν υψηλότερες του αναμενόμενου. Για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους, είναι ζωτικής σημασίας να τηρηθεί ο συμφωνημένος δρόμος των μεταρρυθμίσεων πέραν του τέλους του προγράμματος, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως ο κ. Σταϊκούρας «με διαβεβαίωσε πως η νέα κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και πως οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν, όταν σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός του 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προς αυτόν τον κοινό στόχο».

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα, δεν έχει αιρεσιμότητες», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM σε ερώτημα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είπε ότι «θα υπάρχει τακτικός διάλογος».

Οι τράπεζες συγκρατούνται από το πολύ υψηλό επίπεδο NPLs. Η τόνωση των επενδύσεων θα βοηθήσει και τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, είπε.

Για το τι θα ενθάρρυνε πιο πολύ τους ξένους ώστε να επενδύσουν, απάντησε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα μέτρο. Ο προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι υπέρ της ανάπτυξης, περιμένω πολλά. Αναμένω ότι θα υπάρχει καλή συνεργασία με τους θεσμούς, υπογράμμισε.

Το μήνυμα για τους φορολογικούς συντελεστές

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την ανάπτυξη κορυφαία προτεραιότητά της, διατηρώντας ταυτόχρονα το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα και καλλιεργώντας τη δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία». Όπως επισήμανε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με την ανάπτυξη, είναι οι απαραίτητες συνθήκες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM τάχθηκε υπέρ τεσσάρων γραμμών πολιτικής, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης:

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: οι μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δεν θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα, για να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα.

Είναι απαραίτητο να υπάρξουν επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών προοπτικών για την Ελλάδα. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το οικονομικό περιβάλλον πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, θα μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση νομικών διαφορών και θα βελτιώνουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Ιδιωτικοποιήσεις: να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να στηριχθεί η βελτιωμένη διαχείριση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και για να υπάρξει προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

Τράπεζες: η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα πρέπει να διασφαλιστεί, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να στηριχθεί η ανάπτυξη, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό τομέα, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Δημοσιονομικές πολιτικές: Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ESM, ο όποιος επανακαθορισμός δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην καλλιέργεια της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος. Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. αφορολόγητο όριο). Επίσης, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για παραγωγικές δαπάνες, όπως οι δημόσιες επενδύσεις.

Ευρύτερα, όπως δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, τα μέτρα πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία. Για παράδειγμα, οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να απευθύνονται σε ομάδες όπως οι νέοι και τα άτομα εργάσιμης ηλικίας, όπου είναι υψηλός ο κίνδυνος φτώχειας.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text