Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α | Η μετοχή της ΔΕΗ. Η δυνητική της τιμή και η πορεία της στο επόμενο 12μηνο.

Η μετοχή της ΔΕΗ. Η δυνητική της τιμή και η πορεία της στο επόμενο 12μηνο.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η μετοχή της ΔΕΗ. Η δυνητική της τιμή και η πορεία της στο επόμενο 12μηνο.

Ήδη, μετά τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας στις 27/6/2019 και λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του χρηματοοικονομικού αδιεξόδου της εταιρίας, σε άρθρο μας (δημοσιεύθηκε μόνον στις συνδρομητικές σελίδες), αναφέραμε ότι (δείτε εδώ): “Από μία άποψη, η συγκυρία είναι θετική για τη ΔΕΗ. Αφ’ ενός, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ, ώστε δε μπορεί να υπάρξει κάποια αναβολή στις -πολιτικές- αποφάσεις για την εξέλιξή της. Αφετέρου, το μέγεθος της ΔΕΗ - “too big to fail”- αλλά και ο ρόλος της μέσα στην ελληνική οικονομία, είναι τέτοια, που δε μπορεί να υπάρξει άλλη λύση, όχι από το να διασωθεί, αλλά να αφεθεί να λειτουργήσει κανονικά, ως μία κανονική ανώνυμη εταιρία που σκοπεύει στην ανάπτυξή της και στο κέρδος”.

Στο άρθρο αυτό καταλήγαμε ότι: “Εκτιμούμε ότι οι εξελίξεις στους επόμενους μήνες θα είναι θετικοί για την εταιρία. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι η μετοχή βρίσκεται στα χαμηλά σημεία μίας άσχημης περιόδου και ότι σύντομα θα ξεκινήσει η φάση βελτίωσης της τιμής της”.

Ίσως, οι εξελίξεις έτρεξαν πιο γρήγορα απ' ότι αναμέναμε. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης για τη ΔΕΗ (δείτε εδώ), θα επιχειρηθεί -όπως περιγράφαμε και στο παραπάνω άρθρο- να λειτουργήσει η εταιρία ως μία κανονική ανώνυμη εταιρία, περιορίζοντας τις υποχρεώσεις που είχε -με βάση παλαιότερες δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει ελληνικές κυβερνήσεις μετά από πιέσεις των δανειστών- αναλάβει κυρίως αναφορικά με τις ΝΟΜΕ και τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά. Αν αυτές οι υποχρεώσεις περιοριστούν και αν η ΔΕΗ μπορέσει να μειώσει την εξάρτησή της από τη λιγνιτική παραγωγή, διατηρώντας όμως τις άλλες πηγές παραγωγής ενέργειας και την ιδιοκτησία των δικτύων διανομής, τότε η κερδοφορία της μπορεί να βελτιωθεί άμεσα. Και, υπό κανονικές συνθήκες (αφού έχουν περιοριστεί οι δαπάνες για τις εκπομπές ρύπων), ακόμη και με μικρότερο μερίδιο στην αγορά, η κερδοφορία της εταιρίας μπορεί εύκολα να φθάσει στο επίπεδο των 400 – 500 εκατομμυρίων ανά έτος. Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι η σημερινή (24/7/2019) αποτίμηση της εταιρίας φθάνει στα 654 εκατομμύρια ευρώ, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό το δυνητικό επίπεδο της τιμής της μετοχής στην επόμενη τριετία. Σαφώς, η μετοχή μπορεί να υπερβεί την τιμή των 10 ευρώ.

Βέβαια, δε γνωρίζουμε ακόμη την πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής και τη ΔΕΔΔΗΕ. Η σημερινή πρόθεση φαίνεται να είναι η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της εταιρίας, αλλά και για τη στρατηγική υπόσταση της χώρας.

Προς το παρόν, εκτιμούμε ότι η τιμή της μετοχής θα ακολουθήσει την πορεία της εξέλιξης της ρευστότητας της εταιρίας, αφού εδώ εντοπίζεται το άμεσο πρόβλημα. Ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, θα κινηθεί και η τιμή της μετοχής. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι η πορεία της θα είναι θετική κατά το επόμενο 12μηνο.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text