Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Χατζηδάκης: Οι κλειστές λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν λιγότερο στη ΔΕΗ

Χατζηδάκης: Οι κλειστές λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν λιγότερο στη ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χατζηδάκης: Οι κλειστές λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν λιγότερο στη ΔΕΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», προανήγγειλε το επιχειρηματικό πλάνο για τη μετάβαση της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας προωθούν στοχευμένες εθελούσεις εξόδους, ενισχύουν στοχευμένα και οργανωμένα τη ρευστότητα της ΔΕΗ κυνηγώντας τους μεγάλους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και προχωρούν στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, «που είναι η προσφορότερη επιλογή ώστε να ενισχύσουμε τα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς να την απαξιώσουμε».
«Είναι προφανές ότι θα πάμε σε σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων. Λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά», τόνισε ο κ. Χατζηδάκη, ενώ πρόσθεσε πως η σταδιακή απόσυρση αυτών των μονάδων θα συνδυαστεί με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, για το οποίο μάλιστα υπογραμμίζει πως ο μέσος εργαζόμενος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», συμπλήρωσε σχετικά με τη διαχείριση της ΔΕΗ από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Από 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014, η ΔΕΗ έφτασε να έχει 900 εκατ. ζημίες το 2018. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η εγκατάλειψη του σχεδίου της 'μικρής ΔΕΗ' της κυβέρνησης Σαμαρά. Τότε θα ιδιωτικοποιούσαμε το 1/3 της ΔΕΗ και τα χρήματα θα πήγαιναν στην εξυγίανσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο για να παίζει θεατρικές παραστάσεις για τη δήθεν υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας.

«Η ΔΕΗ θα εισπράττει περισσότερα χρήματα σε κάθε τιμολόγιο αλλά η αύξηση αυτή θα εξισορροπηθεί απολύτως για τον καταναλωτή από δύο μειώσεις στο ίδιο τιμολόγιο: τη μείωση του ΦΠΑ που έκανε λίγο πριν τις ευρωεκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, όσων δηλαδή πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αναφορικά με το «καυτό» θέμα των τιμολογίων, ενώ πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν ό,τι πλήρωναν.

«Η ΔΕΗ έχει εργαλεία να εισπράξει τα χρωστούμενα. Φυσικά με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα νοικοκυριά που πραγματικά έχουν πρόβλημα να εξοφλήσουν λογαριασμούς. Στόχος μας είναι τα μεγάλα ψάρια», δήλωσε στη συνέντευξή του ο υπουργός, λέγοντας ότι στο στόχαστρο βρίσκονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Στις 7 Αυγούστου θα έρθει στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτεριθκών, Φράνσις Φάνον, μαζί με τους ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο, για να συζητήσουμε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, με έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου East Med», αποκάλυψε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: www.reporter.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text