Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 208 | 30 Ιουνίου 2019: 14 ΑΕΔΑΚ – 306 Αμοιβαία Κεφάλαια

30 Ιουνίου 2019: 14 ΑΕΔΑΚ – 306 Αμοιβαία Κεφάλαια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο παρόν τεύχος, συνεχίζουμε μία παράδοση πολλών ετών, με τη δημοσίευσης της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι, το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ είναι το μόνο ΜΜΕ, το οποίο δημοσιεύει αυτά τα στοιχεία. Και βέβαια, θα συνεχίσουμε να τα δημοσιεύούμε, αφού η παρακολούθηση και η ανάλυση των επιλογών που κάνουν οι επαγγελματίες του επενδυτικού χώρου είναι ενδιαφέρουσα και -κυρίως- χρήσιμη για όλους.

 

Γιατί είναι χρήσιμη η παρακολούθηση των επενδύσεων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων;

Κατ’ αρχάς, επειδή αποκτούμε μία γνώση σχετικά με τις εισροές και τις εκροές κεφαλαίων προς και από τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Οι εισροές κεφαλαίων, καταλήγουν ως “ζήτηση” στο Χρηματιστήριο. Και οι εκροές ως “προσφορά”.

Κατά δεύτερον, επειδή βλέπουμε τις επιλογές των επαγγελματιών του χώρου. Όταν διαβάζουμε ότι, από τα 60 Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές, τα 47 κατέχουν την τάδε μετοχή, τότε πρέπει να προσέξουμε τη μετοχή αυτή. Αντίθετα, όταν μία μετοχή δεν κατέχεται από κανένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο, τότε και αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό μήνυμα.

Και τέλος, μέσα από τις τριμηνιαίες συγκρίσεις των χαρτοφυλακίων, βλέπουμε τις τρέχουσες προτιμήσεις και επιλογές των θεσμικών επενδυτών.

Κατά την άποψή μας, ο οποιοσδήποτε διαθέτει ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο ή παρακολουθεί κάποια μετοχή, θα πρέπει να έχει υπ’ όψη του την “άποψη” των θεσμικών επενδυτών για τη μετοχή αυτή.

 

Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται σήμερα 14 Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), οι οποίες προσφέρουν στους έλληνες αποταμιευτές και επενδυτές 306 Αμοιβαία Κεφάλαια, τα οποία ανήκουν σε 5 επενδυτικές κατηγορίες. Στοιχεία για όλες τις ΑΕΔΑΚ, μπορείτε να βρείτε στο site της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (εδώ).

 

Από το σύνολο των ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, στις 28/6/2019, τα 61 είχαν τοποθετήσεις σε μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και σε ελληνικές εταιρίες που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό. Ανά επενδυτική κατηγορία στην οποία ανήκουν, επενδύσεις σε μετοχές είχαν: 27 Μετοχικά, 25 Μικτά και 9 λοιπών κατηγοριών. Στην προηγούμενη εξέτασή μας (31/3/2019), τα Αμοιβαία Κεφάλαια που είχαν μετοχικές τοποθετήσεις έφθαναν στα 60.

 

Όπως και σε προηγούμενες παρουσιάσεις, στην εξέτασή μας δεν συμπεριλαμβάνουμε τα Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία ανήκουν σε ελληνικές ΑΕΔΑΚ, τα οποία όμως έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό (συνήθως στο Λουξεμβούργο). Αυτά τα Αμοιβαία Κεφάλαια, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4099/2012)  που υποχρεώνει τις ΑΕΔΑΚ να δημοσιεύουν τους πίνακες επενδύσεων, το αργότερο εντός ενός μηνός από τη λήξη του κάθε τριμήνου (Μάρτιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος).

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text