Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 208 | Χαρτοφυλάκια 30/6/2019: Τα στατιστικά των τοποθετήσεων

Χαρτοφυλάκια 30/6/2019: Τα στατιστικά των τοποθετήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πριν προχωρήσουμε σε παρατηρήσεις για τις τοποθετήσεις κάθε κατηγορίας Αμοιβαίων Κεφαλαίων, θέλουμε να παραθέσουμε μερικά σημαντικά στατιστικά στοιχεία:

- Από την παρατήρηση της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων, διακρίνουμε χαρτοφυλάκια μεγάλου μεγέθους που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό και χαρτοφυλάκια που προσανατολίζονται σε μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης που απευθύνονται σε επενδυτές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

- Από τις συνολικά 174 μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο στις 31/3/2019, τα 61 Αμοιβαία Κεφάλαια, κατέχουν μετοχές 89 εταιριών. Στις 31/3/2019 κατείχαν μετοχές 87 εταιριών.

- Κανένα χαρτοφυλάκιο δεν έχει τοποθετηθεί σε κάποια από τις 17 μετοχές που βρίσκονται σε καθεστώς “αναστολής διαπραγμάτευσης”, πλην της περίπτωσης της μετοχής της Folli Follie, η οποία κατέχεται από 13 Αμοιβαία Κεφάλαια. Η τιμή της συγκεκριμένης μετοχής, για τις αποτιμήσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, έχει μηδενιστεί (υπολογίζεται με τιμή € 0,001).

- Μόλις ένα χαρτοφυλάκιο κατέχει μετοχές (περίπου 195.000) της Creta Farm.

- Κανένα, πλην ενός, χαρτοφυλάκιο δεν κατέχει μετοχές που βρίσκονται “υπό επιτήρηση”.
- Η εμπορευσιμότητα της κάθε μετοχής συνιστά ένα πολύ σοβαρό κριτήριο για την τοποθέτηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σ’ αυτές, αφού: α) Τα Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί σε κάθε μία από τις 28 μετοχές που χαρακτηρίζονται ως “υψηλής εμπορευσιμότητας”. β) Από τις 54 μετοχές που χαρακτηρίζονται ως “μέσης εμπορευσιμότητας”, τα Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί σε 36. γ) Από τις 52 μετοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως “χαμηλής εμπορευσιμότητας”, τα Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί μόνον σε 21.

- Το ποσοστό του συνολικού ενεργητικού των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων που είναι τοποθετημένο σε τραπεζικές μετοχές, αυξήθηκε θεαματικά, από το 12,1% στις 31/3/2019, σε 21,3% στις 30/6/2019. Στις 31/12/2019, το ποσοστό αυτό έφθανε μόλις στο 11,5%. Η αύξηση αυτή οφείλεται μεν στην αύξηση της τιμής των τραπεζικών μετοχών, αλλά και στο ότι κατά το εν λόγω τρίμηνο (31/3 έως 30/6) η θέση των χαρτοφυλακίων σε τραπεζικές μετοχές αυξήθηκε σημαντικά (δείτε τον Πίνακα 3).

- Οι μετοχές στις οποίες εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό χαρτοφυλακίων από τα οποία κατέχονται, είναι (σε παρένθεση ο αριθμός αύξησης των χαρτοφυλακίων που κατέχουν τη μετοχή): Quest Συμμετοχών (12), Μοτοδυναμική (11) Τράπεζα Πειραιώς (10), Τέρνα Ενεργειακή (6), ΑΔΜΗΕ (5), ΟΛΠ (4), Viohalco (4), Space Hellas (4).

- Αντίθετα, οι μετοχές όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη μείωση χαρτοφυλακίων που τις διακατέχουν είναι: ΔΕΗ (-9), JP Αβαξ (-4) και Κανάκης (-4).

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text