Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στο Eurogroup 9 Οκτωβρίου ή 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα ζητήσει επίσημα μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 3% για το 2020

Στο Eurogroup 9 Οκτωβρίου ή 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα ζητήσει επίσημα μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 3% για το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο Eurogroup 9 Οκτωβρίου ή 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα ζητήσει επίσημα μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 3% για το 2020

Το αίτημα της Ελλάδος για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τους δανειστές αλλά θα συζητηθεί στο Eurogroup του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου 2019.

Στο Eurogroup 9 Οκτωβρίου 2019 ή στις 7 Νοεμβρίου 2019 (ανάλογα με το πώς θα έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο μεσοδιάστημα) θα ζητήσει και επίσημα μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 3% αντί 2,5% με βάση πηγές προσκείμενες σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να μειώνει τον πήχη της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 3% από 2,5% που ζητούσε αρχικά.

Για να μπορέσει η Ελλάδα όμως να πάρει το πράσινο φως που σίγουρα θα είχε ιδιαίτερη σημειολογία θα πρέπει να προσφέρει ισχυρή ανταλλάγματα αφενός γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα συνδέεται άμεσα με την εξυπηρέτηση του χρέους αφετέρου δεν θα πρέπει να δοθούν λάθος μηνύματα στις αγορές και λόγω Brexit αλλά και Ιταλίας.

Με βάση θεσμική πηγή που μίλησε στο bankingnews η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίστηκαν από τους ευρωπαίους με άρνηση αλλά το ναι μεν αλλά κυριάρχησε στις επαφές Μητσοτάκη.

Η μείωση από 3,5% σε 3% δηλαδή μείωση 0,5% ισοδυναμεί σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ όφελος.

Η Ελλάδα για να καταφέρει να πετύχει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος

1)Μειώνει τις απαιτήσεις της και από 3,5% που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ζητάει 3% αντί 2,5% που αρχικώς ζητούσε.

Μείωση 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα από τους δανειστές έναντι μείωσης 1%.

2)Θα προσφέρει στους δανειστές ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τόσο στην ΔΕΘ όσο και στα Eurogroup ο υπουργός οικονομικών.

3)Θα επικαλεστεί το βασικό επιχείρημα ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν οπότε έχει βελτιωθεί προφίλ δανεισμού της Ελλάδος καταλυτικά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα βρίσκεται στο 2,13% με ιστορικό χαμηλό 1,90% που σημειώθηκε πρόσφατα.

Τα αντικίνητρα

-Τα βασικά αντικίνητρα είναι ότι τέλη Οκτωβρίου θα οριστικοποιηθεί εάν υπάρχει ή όχι deal με την Βρετανία και θα υιοθετηθεί σκληρό Brexit ή κάποια συμφωνία.

Το ζήτημα του Brexit είναι κεφαλαιώδες για την Ευρώπη και τις αγορές.

-Θα διεξαχθούν εκλογές στην Ιταλία όπου αναμένεται η Lega και ο Μ. Salvini να θριαμβεύσουν.

Θα έχουν αποσαφηνιστεί προθέσεις από την πλευρά της ιταλικής ακροδεξιάς όσον αφορά την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική

-Θα διεξαχθούν εκλογές στην Αργεντινή επηρεάζοντας τις αναδυόμενες αγορές

-Θα έχει ήδη κατατεθεί ο προϋπολογισμός 2020 στην Ελλάδα

-Θα έχουν ξεδιπλωθεί οι στρατηγικές των κεντρικών τραπεζών ΕΚΤ και FED ως προς την ακολουθούμενη πολιτική αλλά οι κίνδυνοι είναι ακόμη ισχυροί στις διεθνείς αγορές.

Πως θα κινηθούν οι δανειστές

Το αίτημα της Ελλάδος για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τους δανειστές αλλά θα συζητηθεί στο Eurogroup του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου 2019.

Θεσμική πηγή αναφέρει ότι θα εξεταστεί για πρώτη φορά και ακόμη και εάν δεν εγκριθεί το αίτημα θα είναι απαρχή μια επίσημης διαπραγμάτευσης για να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text