Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Γ. Ζαββός, τι συζητά με τραπεζίτες και Enria (SSM)

Γ. Ζαββός, τι συζητά με τραπεζίτες και Enria (SSM)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γ. Ζαββός, τι συζητά με τραπεζίτες και Enria (SSM)

Του Γ. Αγγέλη

Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού με τους επικεφαλής (CEO) των ελληνικών τραπεζών.

Η συνάντηση έχει διπλό στόχο καθώς οι μεν τραπεζίτες θα ενημερώσουν συνολικά τον κ. Ζαββό για την εικόνα που προκύπτει μέσω των αποτελεσμάτων του α' εξαμήνου (θα παρουσιασθούν την επόμενη εβδομάδα) για την πορεία του 2019, ενώ ο υφυπουργός θα έχει μαζί τους μία από τις "τελευταίες” προπαρασκευαστικές συζητήσεις όσον αφορά την υλοποίηση του μηχανισμού (APS) για την ελάφρυνση των τραπεζών από NPLs και NPLEs που έχει κατατεθεί προς έγκριση στην DGComp (σ.σ. αναλυτικό ρεπορτάζ στο Κεφάλαιο του Σαββάτου).

Η εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει το εύρος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν στους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να είναι έτοιμες οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τη "δοκιμασία” των stress test που θα γίνουν τον Ιούλιο του 2020.

Τα stress tests θα γίνουν με βάση τα αποτελέσματα του 2019 γεγονός που καθιστά εξαιρετικά σημαντικό το τι θα επιτευχθεί τους λίγους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η εικόνα που προκύπτει "δεν είναι ανησυχητική για την πλειονότητα των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων...”. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί αυτό στα τέλη της άλλης εβδομάδας που θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων.

Η συζήτηση μεταξύ των τραπεζιτών και του υφυπουργού όσο αφορά το APS, το μοντέλο ελάφρυνσης των τραπεζών από τα NPLs και NPEs, έχει βασικά δυο σημεία που πρέπει να "κλείσουν” και αυτά αφορούν κυρίως στο "πόσο” θα αγοράσουν οι τράπεζες την "εγγύηση” του δημοσίου για τα senior ομόλογα που θα εκδοθούν, μέσα από τα οποία θα τιτλοποιηθούν τα NPEs, αλλά και το "εύρος” της συμμετοχής τους στο σχήμα (APS). Σημειωτέον ότι η συμμετοχή των τραπεζών είναι μεν εθελοντική αλλά ταυτόχρονα είναι και η πρώτη – αν όχι τελευταία – μεγάλη ευκαιρία τους για να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος επισφαλειών, οι οποίες θα αντικατασταθούν στα χαρτοφυλάκιά τους με "νέα” κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνάντηση αποτελεί, μέρος της προετοιμασίας για την εθιμική αλλά και ουσιαστική συνάντηση που θα έχει την Τρίτη ο υφυπουργός κ. Ζαββός με τον επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria στην Φρανκφούρτη.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text