Αρχική | Οικονομία | Σε οριακή κάμψη το μερίδιο της ΔΕΗ τον Ιούλιο

Σε οριακή κάμψη το μερίδιο της ΔΕΗ τον Ιούλιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε οριακή κάμψη το μερίδιο της ΔΕΗ τον Ιούλιο

Στο 73,47% διαμορφώθηκε το μερίδιο της ΔΕΗ τον Ιούλιο στην εγχώρια λιανική αγορά, σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε χθες η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).

Το συγκεκριμένο ποσοστό μεταφράζεται σε οριακή μείωση, κατά 0,38%, της «παρουσίας» της εταιρείας στην προμήθεια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς τον Ιούνιο το μερίδιό της είχε ανέλθει σε 73,85%.

Διάρθρωση αγοράς

Όσον αφορά τους υπόλοιπους προμηθευτές, την πρώτη θέση κατέλαβε η Ήρων με ποσοστό 5,26%, σημειώνοντας μικρή αύξηση έναντι του Ιουνίου (5,16%). Ακολούθησε η Mytilinaios (Protergia) με ποσοστό 5,17%, από 5,19% τον προηγούμενο μήνα.

Οι δύο ανωτέρω εταιρείες έχουν παγιώσει τους τελευταίους μήνες τα μερίδιά τους πάνω από το 5%.

Στην επόμενη θέση βρέθηκε ο τρίτος καθετοποιημένος όμιλος, η Elpedison, με ποσοστό 4,03%, σημειώνοντας άνοδο από τον Ιούνιο, όταν το μερίδιό του είχε διαμορφωθεί σε 3,87%.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Watt & Volt (με ποσοστό 2,25% από 1,75%) και η NRG (με μερίδιο 2,23% έναντι 2,16%).

Ακολούθησαν η Volterra (1,83%), τα ΕΛΤΑ (1,09%), η Αέριο Αττικής (0,95%), η ΚΕΝ (0,90%), η ZeniΘ (0,65%) και η Volton (0,62%).

Φυσικό αέριο

Την ίδια στιγμή, το δελτίο της ΕΧΕ αποτυπώνει το ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο που αποσπά το φυσικό αέριο ως καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή, έναντι του λιγνίτη, γεγονός που θα πρέπει να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό επίπεδο στο οποίο κινούνται οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο η παραγωγή από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σημείωσε άνοδο κατά 43% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ αντίθετα η λιγνιτική παραγωγή διαμορφώθηκε μειωμένη κατά 50%.

Ως συνέπεια, η παραγωγή μονάδων φυσικού αερίου κάλυψε τον περασμένο μήνα το 37,51% του φορτίου και των λιγνιτικών μονάδων το 16,52%.

Η υπόλοιπη ηλεκτρική ενέργεια προήλθε από εισαγωγές (21,81%), ΑΠΕ (17,25%) και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα (6,91%).

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text