Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Rechsteiner (GE): Ποια είναι τα ρεκόρ της νέας μονάδας της Mytilineos

Rechsteiner (GE): Ποια είναι τα ρεκόρ της νέας μονάδας της Mytilineos

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Rechsteiner (GE): Ποια είναι τα ρεκόρ της νέας μονάδας της Mytilineos

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η Mytilineos θα παραλάβει την πιο ευέλικτη και την πιο αποδοτική τουρμπίνα φυσικού αερίου στον κόσμο, τονίζει στο Capital.gr o Μ. Rechsteiner, διευθύνων σύμβουλος της GE Europe, ο οποίος παρευρέθη στην τελετή θεμελίωσης της νέας επένδυσης.

Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη αναγνωριστεί και έχει εξασφαλίσει για την αποδοτικότητά της 2 ρεκόρ Guinness, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το εργοστάσιο της Chubu Electric στην Ιαπωνία, που έχει την ίδια τουρμπίνα, πέτυχε βαθμό απόδοσης 63,08%, απόδοση που το κατατάσσει ως την πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου σε όλο τον κόσμο για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε συχνότητα 60Hz. Αντίστοιχα η ίδια τουρμπίνα κατέχει το ρεκόρ και στην Ευρώπη (σε συχνότητα 50Hz) με απόδοση 62,22% που έχει πετύχει εργοστάσιο της EdF στη Γαλλία.

Η τουρμπίνα 9ΗΑ.02 που θα χρησιμοποιηθεί στο εργοστάσιο της Mytilineos έχει 63% αποδοτικότητα, που σημαίνει πρακτικά ότι χρησιμοποιεί λιγότερο καύσιμο για να παράξει την ίδια ποσότητα ενέργειας.

Ταυτόχρονα είναι και η πιο ευέλικτη, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της GE,  που σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι διαθέσιμη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τη GE η μονάδα μπορεί να φτάσει σε πλήρες φορτίο μόλις σε διάστημα 10 λεπτών από τη στιγμή που θα ανάψει και θα παράξει ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε σταθερή τροφοδοσία που διασφαλίζει ότι η ηλεκτροδότηση θα συνεχιστεί αδιάλειπτα ακόμη και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ή όταν σταματά να φυσά. Και βέβαια οι μονάδες αερίου είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες καθώς χρησιμοποιούν το πολύ πιο καθαρό φυσικό αέριο που έχει μικρότερες εκπομπές και είναι πιο αποδοτικό από την καύση του λιθάνθρακα ή πολύ περισσότερο από την καύση λιγνίτη.

Ο κ. Rechsteiner τονίζει στο Capital.gr ότι η GE έχει επιτυχημένη συνεργασία με τη Mytilineos και τη ΜΕΤΚΑ από το 2000 και ήδη έχουν από κοινού εγκαταστήσει μονάδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

"Είμαστε υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με τη Mytilineos και εκτιμούμε την εμπιστοσύνη αλλά και την πρωτοπορία της στην αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας για το ενεργειακό σύστημα της χώρας”, αναφέρει ο κ. Rechsteiner.

Όταν η μονάδα θα λειτουργήσει θα διαθέσει 826MW στο σύστημα με θερμική απόδοση 63%, και θα είναι η πιο ισχυρή και αποδοτική μονάδα στην Ελλάδα. Αυτό το έργο μπορεί να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπογραμμίζει ο κ. Rechsteiner, προσθέτοντας ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο ώστε να γεφυρωθούν οι ενεργειακές ανάγκες με την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

"Στην GE πιστεύουμε ότι οι μονάδες αερίου αποτελούν την αναγκαία τεχνολογία που θα βοηθήσει χωρίς πρόβλημα στην χρήση περισσότερης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ”, καταλήγει ο επικεφαλής της GE Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα της Mytilineos θεμελιώθηκε την περασμένη Τετάρτη και η κατασκευή της αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει να λειτουργεί σε διάστημα 2 ετών στα τέλη του 2021.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text