Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 209 | Νέα εισηγμένων εταιριών

Νέα εισηγμένων εταιριών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα εισηγμένων εταιριών

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: “Η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι δικαιολογημένη. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ σε σχέση με το ΑΕΠ είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κοντά στο 1/3. Το μέλλον είναι μπροστά μας” δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης, σε ερώτηση για την άνοδο κατά 42% του Γενικού Δείκτη, κατά τη διάρκεια του 14ου συνεδρίου της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Όπως συμπλήρωσε, η άνοδος σχετίζεται με την πολιτική που ακολουθείται, τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. (εδώ)

***

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:Η ψήφιση του σχεδίου “Ηρακλής”, είναι μία από τις αναμενόμενες εξελίξεις που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν το “θετικό σενάριο” για την έξοδο της χρηματιστηριακής αγοράς από τη μετεκλογική στασιμότητα και αβεβαιότητα. Η δεύτερη είναι η αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s, κάτι που, αν συμβεί, θα ανακοινωθεί στις 25 Οκτωβρίου. Η προοπτική της αναβάθμισης φαίνεται -σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ- να δρομολογεί επαφές για την μεταβιβάσεις μετοχών μεταξύ ξένων χαρτοφυλακίων σε κλάδους, όπως τράπεζες, κατασκευές, ενέργεια, μέταλλα, λιανικές πωλήσεις, τυχερά παιχνίδια, τηλεπικοινωνίες. Παρόλο που οι τιμές σε αρκετές από τις μετοχές βρίσκονται υψηλότερα και από τον Γενικό Δείκτη, η επιστροφή μεγάλων οίκων στην Αθήνα, όπως Fidelity, Schroders, Wellington δείχνει ότι, υπάρχει ένα ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα, εφόσον λυθούν ορισμένα βασικά θέματα στην ελληνική αγορά , όπως η αύξηση των συναλλαγών. Η πρόσφατη κατάρρευση του short fund αποτελεί μια ευνοϊκή εξέλιξη καθώς οι ξένοι επενδυτές αντιλήφθηκαν πως δεν έχει νόημα πλέον να σορτάρουν, όταν οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει αξιόπιστες λύσεις *APS για την μείωση των κόκκινων δανείων. (εδώ)

***

Coca-Cola HBC AG: Στην εξαγορά της ιταλικής εταιρείας Acque Minerali (ή Lurisia) που δραστηριοποιείται στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού και των αναψυκτικών, προχώρησε ο όμιλος Coca-Cola HBC AG, κάνοντας τη δεύτερη εξαγορά εταιρείας για το 2019.Το συνολικό τίμημα που θα καταβάλλουν οι Coca-Cola HBC και η The Coca-Cola Company, ανέρχεται σε 88 εκατ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση της εξαγοράς υπόκειται σε ορισμένους όρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Στην Ιταλία, η Coca-Cola HBC έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της τα σήματα νερού Lilia και Sveva. Μέσω αυτής της εξαγοράς η Coca-Cola HBC AG υλοποιεί τον στόχο της για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. (εδώ)


***

ΔΕΗ: Στην εξειδίκευση του σχεδίου μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ προχωρά το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το σενάριο της ενιαίας πώλησης σε ποσοστό 49% φαίνεται να απομακρύνεται και να προκρίνεται αυτό της γεωγραφικής κατάτμησης και μάλιστα η πώλησή του «πακέτο» με πελατολόγιο. Το σενάριο αντλεί στοιχεία από το μοντέλο «Μικρή ΔΕΗ», που προέβλεπε πώληση παγίων και πελατολογίου και το υπουργείο ανατρέχει σε αυτό, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει στους θεσμούς ολοκληρωμένη αντιπρόταση για την κατάργηση των ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ενέργειας), που αποτελεί σήμερα το βασικό εργαλείο μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω από το 50% στο τέλος του 2019. (εδώ)

***

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, ο κύριος όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν ανατεθεί μέχρι σήμερα σε εταιρείες διαχείρισης είναι κυρίως καταναλωτικά δάνεια. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και είναι χωρίς εξασφαλίσεις. Ακολουθούν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα, και δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ που οφείλονται από ελεύθερους επαγγελματίες. Τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ανατεθεί σε εταιρείες διαχείρισης περιορίζονται μόλις στα 361 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό θα αυξηθεί ενόψει κυρίως των τιτλοποιήσεων που δρομολογούν οι τράπεζες έως τα τέλη του 2019 και το 2020. (εδώ)

 

***

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάρθρωση της Ελλάκτωρ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση  να αναφέρει, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ότι η εισηγμένη, από την αλλαγή του management το καλοκαίρι του 2018, βρίσκεται ακόμη στα “μισά της διαδρομής”. Στον τομέα των κατασκευών, όπως ανέφερε η διοίκηση της εισηγμένης, το μοναδικό ώριμο μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 1,45 δισ. ευρώ, είναι αυτό της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του μετρό, με την Άκτωρ, σε κοινοπραξία με τις εταιρείες Ansaldo-Hitachi-Rail Italy να αποτελεί έναν από τους δύο διεκδικητές του. (εδώ)


***


ΒΙΟΧΑΛΚΟ:
Τη δημιουργία ενός πρότυπου πόλου πολιτισμού, αναψυχής και φιλοξενίας σε έκταση της τάξεως των 65-70 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα, επί της οδού Πειραιώς, επιδιώκει ο όμιλος Βιοχάλκο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά του στην αγορά ακινήτων. Το σχέδιο, προϋπολογισμού της τάξεως των 117 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη λίστα των επενδύσεων που αναμένεται να εγκριθούν τις επόμενες ημέρες από τη διυπουργική επιτροπή που συγκροτήθηκε και συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. (εδώ)

***