Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Game changer για την αγορά ΑΠΕ το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

Game changer για την αγορά ΑΠΕ το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Game changer για την αγορά ΑΠΕ το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Νέα δεδομένα για την αγορά όχι μόνο των εταιρικών ομολόγων αλλά και για την αγορά της πράσινης ενέργειας, δημιουργεί η πρωτοφανής υπερκάλυψη του πράσινου ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακή. Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που ζήτησε η εταιρεία, υπερκαλύφθηκε 4,56 φορές καθώς η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές ανήλθε στα 684 εκατ. ευρώ. Η σημαντική αυτή υπερκάλυψη συνιστά πρωτίστως ψήφο εμπιστοσύνη προς την εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά πράσινης ενέργειας.

Με βάση τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προήλθε από ιδιώτες επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σύμφωνα με τους όρους ποσοστό 30% των ομολογιών επρόκειτο να διατεθεί σε ιδιώτες και 70% ανάμεσα σε θεσμικούς και ιδιώτες ανάλογα με την πορεία της ζήτησης, τελικά 97500 ομολογίες ήτοι το 65% κατανεμήθηκε σε ιδιώτες και 52500 σε ειδικούς επενδυτές (35%).

Με την απόδοση να ορίζεται στο χαμηλότερο εύρος, δηλαδή στο 2,6%, η Τέρνα Ενεργειακή κατάφερε να μειώσει κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες το χρηματοοικονομικό της κόστος σε σύγκριση με το προηγούμενο ομόλογο που είχε εκδώσει με απόδοση 3,85%.

Ωστόσο πέραν των στατιστικών της δημόσιας προσφοράς, το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή είχε και μια άλλη σημαντική πρωτοτυπία: ήταν το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο στην Ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα πιστοποίηση του πράσινου ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακή έγινε από τον διεθνή οργανισμό Climate Bond Initiative. Η πιστοποίηση διασφαλίζει όχι μόνο ότι τα έσοδα από την έκδοση θα διατεθούν για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, αλλά επιπλέον ότι τηρούνται από τον εκδότη αυστηροί κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας. Για αυτό τον λόγο άλλωστε η Τέρνα Ενεργειακή, τόσο μέσω του ενημερωτικού δελτίου όσο και μέσω επίσημων ανακοινώσεων προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για το πλάνο αξιοποίησης των 150 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να χαρακτηριστεί ένα ομόλογο ως πράσινο, θα πρέπει τα κεφάλαια που θα αντληθούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις. Πράσινα ομόλογα μπορούν να εκδώσουν κράτη ή οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, ενώ περιλαμβάνουν όλους τους τύπους χρηματοδότησης από ιδιωτικές τοποθετήσεις, μέχρι δημόσια προσφορά. Διεθνώς αγοραστές πράσινων ομολόγων είναι θεσμικοί επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικοί οργανισμοί και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι εντάσσουν την περιβαλλοντική ευθύνη και τη βιωσιμότητας στα βασικά κριτήρια των επενδυτικών τους επιλογών.

Σημασία

Υπό την έννοια αυτή η επιτυχία του πρώτου πιστοποιημένου ελληνικού πράσινου ομολόγου μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς από εκδόσεις, που θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του φιλόδοξου όσο και αναγκαίου επενδυτικού προγράμματος, που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η χώρα προκειμένου να πετύχει το φιλόδοξο στόχο της απανθρακοποίησης. Ο στόχος για ΑΠΕ 35% μέχρι το 2030 προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις, δηλαδή θα δημιουργηθούν σημαντικές ανάγκες σε κεφάλαια, που δεν μπορούν να αντληθούν μόνο με τους καθιερωμένους τρόπους. Και η χθεσινή επιτυχία της δημόσιας προσφοράς της ΤΕΝΕΡΓ έδειξε ότι τα πράσινα ομόλογα μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια ως εργαλείο χρηματοδότησης των πράσινων επενδύσεων την επόμενη δεκαετία.

Πηγή: www.capital.gr


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text