Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 210 | Οι ιστορικά ανώτερες τιμές των διεθνών δεικτών

Οι ιστορικά ανώτερες τιμές των διεθνών δεικτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι ιστορικά ανώτερες τιμές των διεθνών δεικτών

Στο τεύχος 204 (Μάρτιος 2019) είχαμε αναφερθεί στα ιστορικά υψηλά που πετυχαίνουν οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες. Στο άρθρο εκείνο, είχαμε αναζητήσει: α) την ημερομηνία που πέτυχαν την ιστορικά υψηλότερη τιμή τους οι κυριότεροι δείκτες και β) ποιά είναι η απόδοση των δεικτών, κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, δηλαδή από την 31/12/1999. Η φρενήρης ανοδική πορεία των αμερικανικών δεικτών -κίνηση που ακολούθησαν και άλλοι δείκτες- μας υποχρεώνουν να ξαναδούμε τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, από τους 39 διεθνείς δείκτες που παρακολουθούμε, οι 8 πέτυχαν νέα ιστορικά ανώτερα επίπεδα στις 3 πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου (οι τρεις αμερικανικοί δείκτες, και οι δείκτες του Καναδά, της Δανίας, της Σουηδίας, της Τουρκίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας). Σε μία συνολική ανάλυση όμως, έχουμε τα εξής αποτελέσματα:

Από τους 39 δείκτες που παρακολουθούμε, όλοι πλην δύο, πέτυχαν την ιστορικά υψηλότερη τιμή τους, μετά την 31/12/1999. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά:

11 δείκτες πέτυχαν την ιστορικά υψηλότερη τιμή τους κατά τη διάρκεια του 2019. Μάλιστα, οι 8 από αυτούς, πέτυχαν τις ανώτερες τιμές τους στις 3 πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου. Το στοιχείο αυτό ενδεχομένως απορρίπτει την εκτίμηση που διατυπώνεται -επί πολλούς μήνες- ότι επέρχεται ύφεση ή και χρηματιστηριακή κρίση. Σημειώνουμε ότι την άποψη αυτή, την έχουμε απορρίψει κατ’ επανάληψη στο περιοδικό μας.

10 δείκτες πέτυχαν την ιστορικά υψηλότερη τιμή τους κατά τη διάρκεια του 2018, παρά το γεγονός ότι, για πολλές χρηματιστηριακές αγορές, το 2018 ήταν μία “αρνητική” χρονιά.

26 δείκτες (μεταξύ αυτών και οι 21 που αναφέρονται παραπάνω) πέτυχαν την υψηλότερη τιμή τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 (2010 έως σήμερα).

11 δείκτες πέτυχαν την υψηλότερη επίδοσή τους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 (2000 έως 2010). Πρόκειται για τους δείκτες των χρηματιστηρίων των χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Τσεχία, Ρωσία, Κίνα (ο δείκτης SSEA), Σιγκαπούρη και ο δείκτης Euro Stoxx 50 (ο οποίος αναφέρεται σε μετοχές κρατών της Ευρωζώνης). Αξίζει να σημειωθεί ότι, 6 απ’ αυτές τις χώρες είναι χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Ένας δείκτης πέτυχε την ιστορικά υψηλότερη τιμή του στη δεκαετία του 1990 (ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας, στις 17/9/1999).

Ένας δείκτης πέτυχε την υψηλότερη τιμή του την τελευταία μέρα της δεκαετίας του 1980 (ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας, στις 31/12/1989).

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και τις επιδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών κατά το διάστημα από 31/12/1999 έως και την 31/10/2019, δηλαδή κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι, συνήθως, οι δείκτες των χρηματιστηρίων δεν είναι αποπληθωρισμένοι, δηλαδή εμπεριέχουν και τον πληθωρισμό της περιόδου. Για αυτό το λόγο βλέπουμε εντυπωσιακές αποδόσεις στα περισσότερα χρηματιστήρια της Νοτίου Αμερικής, της Αιγύπτου ή και της Τουρκίας. Παράλληλα, παρατηρούμε την υστέρηση των χρηματιστηριακών δεικτών της Ευρώπης, κάτι που βεβαίως οφείλεται στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώθηκαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατά το διάστημα αυτό. Και βέβαια, παρατηρούμε την τραγική επίδοση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, η οποία είναι η χειρότερη ανάμεσα στην ομάδα των χρηματιστηριακών αγορών που παρακολουθούμε -και ενδεχομένως και η χειρότερη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel εδώ.


 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text