Αρχική | Διάφορα | Οι έλληνες …”βασιλιάδες του μερίσματος”

Οι έλληνες …”βασιλιάδες του μερίσματος”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι έλληνες …”βασιλιάδες του μερίσματος”

Για τις εισηγμένες εταιρίες που διανέμουν μέρισμα σε τακτική βάση, έχουμε κατά καιρούς κάνει αρκετές αναφορές (δείτε τ. 202, σελ 23-29 και τ. 208, σελ.13-17) . Και συχνά έχουμε συγκρίνει τις αποδόσεις τους σε σχέση με τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη, βρίσκοντας ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι θεαματικά ανώτερες. Θελήσαμε όμως να δούμε, ποιά ήταν η συμπεριφορά τους ως “ομάδα”, ιδίως κατά τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης (2009-2019).

Δείτε την εξέλιξη κατ’ έτος (δείτε εδώ), για την περίοδο 2009 έως 2019. Η ομάδα των μετοχών αυτών, βεβαίως υποχώρησε κατά τα έτη 2010 - 2012, όπως άλλωστε υποχώρησε το σύνολο των ελληνικών μετοχών. Όμως, δεν κατέρρευσαν. Και, μετά το 2016 επανήλθαν στις προηγούμενες αποτιμήσεις τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα (ως ομάδα) σε επίπεδο ανώτερο απ’ αυτό που βρίσκονταν στα τέλη του 2009, χωρίς να υπολογίζουμε στην απόδοση αυτή και τα διανεμηθέντα μερίσματα, τα οποία για το σύνολο της εξεταζόμενης περιόδου φθάνει στο εντυπωσιακό (για τα μεγέθη της ομάδας και δεδομένης της περιόδου κρίσης) ποσό των 10.498 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, λογικά, θα πρέπει να προστεθεί στο ποσό της σημερινής κεφαλαιοποίησης για να φανεί το πραγματικό ποσοστό της απόδοσης κατά τη διάρκεια 2009 - 2019, το οποίο φθάνει σε 72,6!

Δείτε την εξέλιξη των μεγεθών σε πίνακα και σε διαγράμματα:

Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα (εδώ)

Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα (εδώ)

Σημείωση: Στις ΗΠΑ, ως “βασιλιάδες του μερίσματος” (Dividend Kings), αποκαλούν την ομάδα των 27 μετοχών, οι οποίες, επί τουλάχιστον 50 χρόνια, διανέμουν μέρισμα, το οποίο μάλιστα κάθε χρόνο είναι αυξημένο (δείτε εδώ), δείτε σχόλιο για τις αποδόσεις της ομάδας αυτής). Στην Ελλάδα, τη χώρα που μόλις πέρασε μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές κρίσεις στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών, δεν είναι δυνατό να υπάρχουν εταιρίες με παρόμοια μερισματική συμπεριφορά. Όμως, όπως έχουμε εξηγήσει και σε άλλα τεύχη, επιλέξαμε 25 εταιρίες οι οποίες διανέμουν “τακτικά” μέρισμα, ακόμη και αν αυτό δεν αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Οι εταιρίες αυτές, στην τελευταία 20ετία, έχουν διανείμει μέρισμα σε τουλάχιστον 75% των ετών. Ακολουθώντας την αμερικανική “ορολογία” και συμπεριφορά, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τις μετοχές αυτές ως την ελληνική ομάδα των “βασιλιάδων του μερίσματος”!

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text