Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Παγιδευμένη σε αναιμική ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό

Ευρωζώνη: Παγιδευμένη σε αναιμική ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Παγιδευμένη σε αναιμική ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό

Μπορεί μεν η οικονομία της Ευρωζώνης να έχει αποφύγει την ύφεση, για το 2020 όμως προβλέπονται υποτονικοί ρυθμοί ανάπτυξης και ήπιος πληθωρισμός, που απέχει μακράν του στόχου 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

powered by Rubicon Project

Παρότι οι πιθανότητες μιας ύφεσης μέσα στην επόμενη διετία είναι μόλις 30%, οι διάφορες προκλήσεις -από τον εμπορικό πόλεμο μέχρι το Brexit- δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για ταχύτερη ανάπτυξη και άνοδο του πληθωρισμού, όπως προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παρ΄όλα αυτά, οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου.

Η εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί τον τελευταίο μήνα, καθώς τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία ήταν καλύτερα των προβλέψεων. Οι ανησυχίες όμως λόγω εμπορικού πολέμου και η αβεβαιότητα για το Brexit συνιστούν τις δύο βασικές απειλές στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η πλειονότητα των αναλυτών παραδέχεται ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ, αρκετοί όμως θεωρούν ότι τα περιθώρια της κεντρικής τράπεζας είναι περιορισμένα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη στο διάστημα 2-5 Δεκεμβρίου με συμμετοχή 70 οικονομολόγων, η οικονομία της Ζώνης του Ευρώ θα αναπτυχθεί με μέσους ρυθμούς 0,2%-0,3% σε κάθε τρίμηνο έως τα μέσα του 2021. Στο τρίτο τρίμηνο, η ανάπτυξη ήταν μόλις 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι οικονομολόγοι βλέπουν ανάπτυξη στο 1%, τους βραδύτερους ρυθμούς σε διάστημα άνω της πενταετίας και κατώτερους σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη 1,4%.

Oι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην ικανότητα της ΕΚΤ να επηρεάσει τηνπορεία του πληθωρισμού, που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1% και 1,3% έως τα μέσα του 2021, μακράν του στόχου 2%.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text