Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 211 | Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος - Εισαγωγή στο ΧΑΑ: 2/5/1880 (1η εταιρία που εισήχθη στο ΧΑΑ)

Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1841, βάσει του νόμου 30-3-1841 (ΦΕΚ 6/30-3-1841), με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατομμύρια δραχμές, το οποίο διαιρέθηκε σε 5.000 μετοχές των 1.000 δραχμών. Οι πρώτοι μεγάλοι μέτοχοι της Τράπεζας ήταν το Ελληνικό Δημόσιο με 1.000 μετοχές, ο Νικόλας Ζωσιμάς με 500 μετοχές, ο Ιωάννης – Γαβριήλ Εϋνάρδος (Ελβετός φιλέλληνας) με 300, ο βασιλιάς Λουδοβίκος της Βαυαρίας με 200, ο Κωνσταντίνος Βράνης με 150, ο Θεόδωρος Ράλλης με 100, οι τραπεζίτες Rothschild κ.ά.

Η ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας έγινε στα πλαίσια των προσπαθειών του Κράτους για την ίδρυση ενός τραπεζικού οργανισμού ο οποίος θα είχε “μικτό” χαρακτήρα, πρακτική συνηθισμένη σε διεθνές επίπεδο κατά την εποχή εκείνη. Δηλαδή, αφ' ενός μεν θα λειτουργούσε ως εμπορική τράπεζα και αφ' ετέρου θα αναλάμβανε την έκδοση και την κυκλοφορία των ελληνικών τραπεζογραμματίων (εκδοτικό προνόμιο) τα οποία θα ήταν καλυμμένα με το πολύτιμο μέταλλο που αντιπροσώπευαν. Η Τράπεζα ίδρυσε ευρύ δίκτυο καταστημάτων και έως και τα τέλη του 19ου αιώνα, ουσιαστικά υπήρξε η μόνη μεγάλη τραπεζική επιχείρηση στην ελληνική επικράτεια, η οποία λειτουργούσε συγχρόνως ως εκδοτική, εμπορική, κτηματική και προεξοφλητική τράπεζα, μία αναγκαστική λύση που ανταποκρίνονταν στην τότε εμβρυώδη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, η Τράπεζα αποτέλεσε τον κύριο φορέα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το 19ο αιώνα και έως την περίοδο του μεσοπολέμου. Παρά τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, από την ίδρυσή της πήρε  το χαρακτήρα κοινωφελούς οργανισμού, που ελεγχόταν έμμεσα από το Κράτος και συνέβαλλε στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε διέθετε ανεξαρτησία στην άσκηση επιχειρηματικής πολιτικής.

Με σειρά νόμων και συμβάσεων με το κράτος, το πεδίο δράσης της Εθνικής διευρύνθηκε και αναπτύχθηκε σταδιακά προς πολλές κατευθύνσεις, εξέλιξη που ανάπτυξε το δημόσιο ρόλο της. Η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο πολλών των "στρατηγικού χαρακτήρα" επιχειρήσεων που δημιούργησε το Κράτος για την ανάπτυξη ή και την προστασία διαφόρων τομέων της οικονομίας. Με την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1927, διεκόπη το εκδοτικό προνόμιό της. Όμως, ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής προσπάθειας και  πολιτικής της ελληνικής οικονομίας εξακολούθησε να βασίζεται σ’ αυτή. Καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Τράπεζας, η μετοχή της υπήρξε μία από τις κυριότερες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και στο μεγαλύτερο διάστημα, αυτή με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση. Η μετοχή της Τράπεζας ουδέποτε διαπραγματεύθηκε σε επίσημη χρηματιστηριακή αγορά του εξωτερικού κατά την περίοδο έως και το 1990. Εισήχθηκε για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (18-10-1999).

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text