ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ

“Το ζητούμενο για τη ΔΕΗ παραμένει η επιστροφή στην κερδοφορία”, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας κ. Γ. Στάσσης και αυτό αναμένεται να συμβεί στα επόμενα τρίμηνα. Εμείς θα προσθέταμε ότι, το ζητούμενο δεν είναι μόνον η επιστροφή στην κερδοφορία. Ένα επιπλέον ζητούμενο είναι να ληφθεί η πρόνοια, ώστε η  ΔΕΗ, η οποία δημιουργήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, να αξιοποιηθεί με τρόπο ώστε να μην υποστούν απώλειες ούτε το ελληνικό δημόσιο, αλλά ούτε και οι μέτοχοί του. Και η αγορά της ενέργειας, να λειτουργεί με τρόπο που θα βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προκειμένου η εταιρεία να ξεφύγει από τη σημερινή κατάσταση, περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα:

• Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο business plan, το οποίο θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων σταδιακά μέχρι το 2028 αλλά και τις νέες προτεραιότητες για ανάπτυξη των ΑΠΕ, εκσυγχρονισμό της εμπορίας, ψηφιοποίηση κλπ. Οι πρώτες αποσύρσεις λιγνιτικών αναμένονται άμεσα με δεδομένο ότι η μείωση του λιγνιτικού στόλου της ΔΕΗ αποτελεί βασικό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα αντιμονοπωλιακά μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού.

• Το επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να αποσαφηνίσει και το πρόγραμμα εθελούσιας που θα ξεκινήσει η επιχείρηση άμεσα, από τις αρχές του νέου έτους

• Στις αρχές του 2020, η εταιρία θα επιδιώξει την αναχρηματοδότηση μεγάλου μέρους του δανεισμού της με καλύτερους οικονομικούς όρους, μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου.

• Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να παρουσιαστούν και οι πρώτες πρωτοβουλίες στο σκέλος της εμπορίας. Η νέα εμπορική πολιτική αναμένεται να διαφοροποιείται και να έχει στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

• Μέσα στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται να αρχίσουν να αποτυπώνονται στον ισολογισμό, οι ευεργετικές επιπτώσεις από την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

•  Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, από την οποία η ΔΕΗ προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα, τα οποία θα κατευθυνθούν αφενός για τη μείωση του δανεισμού της, αφετέρου για τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού πλάνου για δυναμική είσοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Standard and Poors έχει αποτιμήσει θετικά τις κινήσεις που γίνονται και στην τελευταία της αξιολόγηση τόνισε ότι αναμένει αντιστροφή της αρνητικής πορείας της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA  ενώ για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας, ο οίκος αναμένει να αξιολογήσει το πλάνο μετασχηματισμού που θα ανακοινωθεί.

Αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση του Ιουλίου, είχαμε εκφράσει “θετική γνώμη” για τη μετοχή της εταιρίας, μία ενέργεια που αποδείχθηκε πολύ πετυχημένη. Διατηρούμε “θετική γνώμη” για τη μετοχή, η οποία πιστεύουμε μπορεί να υπερβεί την απόδοση της ευρύτερης  αγοράς κατά το επόμενο έτος.

***

Στην κρυφή υπεραξία του ΔΕΔΔΗΕ, τη δυνατότητα δηλαδή να αποτελέσει το δίκτυό του βάση ανάπτυξης δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), “ποντάρει” η κυβέρνηση για να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές στη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της ΔΕΗ.Τα δίκτυα και ειδικά τα δίκτυα 5G που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και την οικονομία παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, προσελκύουν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ΔΕΔΔΗΕ πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει στόχο όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα. (εδώ)


 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text