Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 211 | Και αν ο κ. Τραμπ επανεκλεγεί;

Και αν ο κ. Τραμπ επανεκλεγεί;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Και αν ο κ. Τραμπ επανεκλεγεί;

Αυτό που επιθυμεί περισσότερο απ’ όλα ο κ. Τραμπ, είναι να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020. Είναι ένας υπερφίαλος άνθρωπος και δε μπορεί να αποδεχθεί ότι μπορεί να τις χάσει. Γι’ αυτό, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του.


Στα έτη των τελευταίων 23 αμερικανικών εκλογών, δηλαδή από το 1928 μέχρι και την εποχή μας, ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones, υπήρξε πτωτικός μόνον σε 4 περιπτώσεις, κατά τις οποίες μάλιστα είχαν συμβεί διάφορα απρόβλεπτα γεγονότα. Παράλληλα, κάθε φορά που εν ενεργεία Πρόεδρος επιχειρούσε την επανεκλογή του (πλην του 1940), η αμερικανική αγορά ήταν ανοδική (δείτε εδώ).

Τα στατιστικά αυτά ανέπτυξαν μία -ολίγον ανορθόδοξη- θεωρία, σχετικά με τις “εκλογικές χρονιές” στις ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να είναι τα χρηματιστήρια ανοδικά στις χρονιές αυτές, είναι σημαντικά αυξημένες.


Ο χαρακτήρας του κ. Τραμπ και η “εκλογική” παράδοση των χρηματιστηριακών αγορών, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι, μπορεί ο κ. Τραμπ να γαβγίσει αρκετά στους επόμενους μήνες, αλλά μάλλον θα αποφύγει να ...δαγκώσει, επειδή οποιαδήποτε περαιτέρω ανατροπή της διεθνούς κανονικότητας, θα έχει επιδράσεις και στη δική του χώρα και στους δικούς του ψηφοφόρους.

Η οικονομία των ΗΠΑ διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία της χώρας. Το διαθέσιμο εισόδημα βρίσκεται στα ψηλότερα επίπεδο όλων των εποχών, η ανεργία σε χαμηλό επίπεδο 50 ετών, η τεχνολογία αναμορφώνει τη χώρα και τα χρηματιστήρια σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τα εισοδήματα των (ήδη) πλουσίων. Ο κ. Τραμπ, θα κάνει μία προεκλογική εκστρατεία με άφθονη κομπορρημοσύνη, επιδεικνύοντας το πώς κατόρθωσε να “συμμαζέψει” όλο τον κόσμο που, μέχρι τις μέρες του, αδικούσε τις ΗΠΑ και το πώς κατόρθωσε να ξανακάνει τη χώρα του σεβαστή στο διεθνές στερέωμα. Και οι αμερικανοί, θα τον πιστέψουν και ενδεχομένως θα τον ξαναψηφίσουν. Μέχρι στιγμής, η θητεία του κ. Τραμπ υπήρξε θετική για τις αγορές, ίσως από τις πιο θετικές θητείες στην ιστορία των ΗΠΑ. Το ερώτημα που δε μπορεί να απαντηθεί -λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του και των ενεργειών του- είναι τί θα γίνει εάν ο κ. Τραμπ επανεκλεγεί. Θα είναι καλό ή κακό για τις αγορές;

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text