Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | FFG: Εν αναμονή διοικητικών αλλαγών, με παρέμβαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς

FFG: Εν αναμονή διοικητικών αλλαγών, με παρέμβαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
FFG: Εν αναμονή διοικητικών αλλαγών, με παρέμβαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Δεκαεννέα μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου παραποίησης οικονομικών στοιχείων εισηγμένης εταιρείας εδώ και δεκαετίας, οι εποπτικές Αρχές, αξιοποιώντας πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, δρομολογούν – όπως είναι προεξοφληθεί  – διοικητικές αλλαγές στη Folli Follie.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχει το προσφάτως ψηφισθέν νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει σε έκτακτες μόνο περιπτώσεις να ζητά από το δικαστήριο τον διορισμό προσωρινής διοίκησης σε μια εισηγμένη εταιρεία, καθώς και την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, με τρόπο ανάλογο αυτού που σήμερα προβλέπεται για τους μετόχους της μειοψηφίας και τον ορκωτών ελεγκτή.

Συγκεκριμένα, με τη τροπολογία "προβλέπεται αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μπορεί να ζητά….  τον διορισμό προσωρινής διοίκησης σύμφωνα με το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα, καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τη μερική ή συνολική προσωρινή αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου ή μελών αυτού, σε περίπτωση που συντρέχει έλλειψη διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης και της πλασματικής έλλειψης διοίκησης, εταιρίας με μετοχές εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά ή με μετοχές που έχουν ενταχθεί σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης, ή παρακώλυση, από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, διενεργούμενου διαχειριστικού ή άλλου ελέγχου στον οποίο η εταιρία έχει υπαχθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ή σύγκρουση των συμφερόντων τους προς εκείνα της εταιρίας, ή αν υφίστανται βάσιμες υπόνοιες ότι η παραμονή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρία θα συνιστούσε απειλή για την ομαλή λειτουργία και αξιοπιστία της αγοράς ή/και τα συμφέροντα των επενδυτών".  Η συγκεκριμένη διάταξη προωθήθηκε στοχευμένα, με τον υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα κατά την κατάθεσή της να αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση ως "παράδειγμα εμπαιγμού του θεσμικού πλαισίου".

Οι ενισχυμένες αυτές αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει ο αρμόδιος Υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, αναμένεται να βρουν εφαρμογή στην περίπτωση της Folli Folli με προφανή στόχο να αποκοπούν οι "δεσμοί" της νυν διοίκησης με την οικογένεια Κουτσολιούτσου που συνεχίζει να έχει ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Να σημειωθεί πως ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος συνεχίζει να μετέχει στο ΔΣ της FFG τύποις ως μη εκτελεστικό μέλος, αλλά και στη Διευθύνουσα Επιτροπή ( Steering Committee ) της εισηγμένης, το όργανο δηλαδή που λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται επίσης πως στη Folli Follie ήδη διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος που έχει ζητηθεί με εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Καταγγελίες

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχουν καταγγελίες από απερχόμενα μέλη της διοίκησης της Folli Follie και της Επιτροπής Ελέγχου της εισηγμένης, αναφορικά με πρακτικές που ακολουθήθηκαν, μεταξύ άλλων, για τον καταλογισμό ευθυνών για τα πεπραγμένα και τις ενέργειες της διοίκησης Κουτσολιούτσου, όταν δημοσιοποιήθηκε το report της QCM που οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται αναμενόμενη η αντικατάσταση του Τζ. Κουτσολιούτσου καθώς και άλλων μελών της διοίκησης ή της Επιτροπής Ελέγχου, έπειτα από αίτημα που θα υποβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, είναι ποιας έκτασης θα είναι αυτές οι αλλαγές και πόσο θα επηρεάσουν την άσκηση διοίκησης, με δεδομένο ότι συγκεκριμένα πρόσωπα του μάνατζμεντ έχουν χειριστεί και υλοποιούν τη συμφωνία με ομάδα πιστωτών της FFG, με στόχο την οικονομική αναδιάρθρωση της εισηγμένης και την υποβολή της σχετικής αίτησης εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 106β/δ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Παράλληλα, πληθαίνουν και οι πληροφορίες πως αναμένονται εξελίξεις και από το δικαστικό μέτωπο της υπόθεσης για τις ευθύνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην υπόθεση που κλόνισε την επενδυτική εμπιστοσύνη και προκάλεσε τεράστια οικονομική και θεσμική ζημία. Τέλος, εξηγήσεις για το θέμα της Folli-Follie έχουν κληθεί να δώσουν τα μέλη των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περίοδο 2015-2016 για ενδεχόμενες παραλήψεις τους σε σχέση με την εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text