Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η στερλίνα, το Brexit και τα τρία σενάρια της κάλπης

Η στερλίνα, το Brexit και τα τρία σενάρια της κάλπης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η στερλίνα, το Brexit και τα τρία σενάρια της κάλπης

Μπορεί η εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον να φέρει πανηγυρικό κλίμα στις αγορές συναλλάγματος και ράλι της στερλίνας, όμως τα κέρδη του βρετανικού νομίσματος θα είναι περιορισμένα. Και αυτό διότι ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η περίοδος μετάβασης διαρκεί έως τα τέλη του 2020. Μια παράταση του κλίματος αβεβαιότητας αυξάνει τις πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας την επόμενη χρονιά, ένα σενάριο που θα μπορούσε να πιέσει προς τα κάτω τη στερλίνα και να δώσει ώθηση στα βρετανικά κρατικά ομόλογα.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που προβλέπουν στρατηγικοί αναλυτές του Bloomberg για την πιθανή έκβαση των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και το πώς θα επηρεάσουν τη στερλίνα, αλλά και τις βρετανικές μετοχές και ομόλογα.

Σενάριο πρώτο: Νίκη με ευρεία πλειοψηφία των Συντηρητικών, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 325 έδρες στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό το σενάριο, οι αναλυτές προβλέπουν ήπιο, χωρίς ιδιαίτερη δυναμική ράλι για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να δυσκολεύεται να κινηθεί πέραν του 1,32 έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μια νίκη του Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτό το σενάριο, η πρώτη αντίδραση του FTSE 100 θα είναι πτωτική, αν και η πορεία των βρετανικών μετοχών θα εξαρτηθεί από την έκβαση των σινο-αμερικανικών εμπορικών συνομιλιών. Η απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία συνιστά το μεγαλύτερο ρίσκο.

Σενάριο Δεύτερο: Ακόμη μία Βουλή όπου κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, καθώς οι Τόρις δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Έναν τέτοιο αποτέλεσμα το πιθανότερο είναι ότι θα παρατείνει την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που ταλανίζει τη στερλίνα από τον Ιούνιο του 2016. Εάν επαληθευθεί το συγκεκριμένο σενάριο, οι επενδυτές θα αντιδράσουν ρίχνοντας τη στερλίνα στο εύρος του 1,22-1,28 έναντι του δολαρίου. Μια παρέμβαση της Τράπεζα της Αγγλίας θεωρείται σχεδόν δεδομένη με μείωση επιτοκίων ενδεχομένως και εντός του Ιανουαρίου. Μια Βουλή χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση συνεπάγεται ράλι των βρετανικών κρατικών ομολόγων και πτώση των μετοχών, ειδικά για τις μετοχές τραπεζών, κατασκευαστικών και ακινήτων, λόγω αβεβαιότητας Brexit.

Σενάριο Τρίτο: Πρωθυπουργός ο... Κόρμπιν; Οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν λιγότερες από 300 έδρες και οι Εργατικοί χάνουν επίσης κάποιες έδρες, είναι όμως σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση με στήριξη άλλων κομμάτων, μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα ζητήσει νέα παράταση για το Brexit και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Πρόκειται για το δυσμενέστερο σενάριο, καθώς οι επενδυτές θα διεκδικήσουν υψηλότερο premium ρίσκου, λόγω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει τα πάντα.

Η στερλίνα σε αυτό το σενάριο θα καταποντιστεί κοντά στο 1,22 έναντι του δολαρίου, χωρίς να αποκλείεται και πτώση στο 1,20. Υπάρχει όμως και το «κρυφό χαρτί» ενός ράλι, με την ελπίδα ότι θα ανακληθεί το Brexit.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text