Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Fed: Χωρίς εκπλήξεις η απόφαση για τo επιτόκιο, παραμένει στο 1,50-1,75%

Fed: Χωρίς εκπλήξεις η απόφαση για τo επιτόκιο, παραμένει στο 1,50-1,75%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αμετάβλητο διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, στέλνοντας παράλληλα "σήμα" ότι δεν υπάρχει πρόθεση να το αυξήσει άμεσα.

Έχοντας μειώσει το επιτόκιο στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις τους ούτως ώστε να προστατέψουν την αμερικανική οικονομία από τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, οι αξιωματούχοι της Fed έκριναν ομόφωνα την Τετάρτη ότι είναι καλύτερο να διατηρήσουν την πολιτική τους σταθερή έως το επόμενο έτος έχοντας παράλληλα το βλέμμα τους στραμμένο στους κινδύνους αυτούς. Το εύρος του επιτοκίου παρέμεινε στο 1,5-1,75%, μια απόφαση που ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, οι αξιωματούχοι διατήρησαν την αισιόδοξη εικόνα τους για την οικονομία. "Η Επιτροπή κρίνει ότι η τρέχουσα στάση νομισματικής πολιτικής είναι κατάλληλη για να στηρίξει τη συνεχιζόμενη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας", τις ισχυρές συνθήκες απασχόλησης και τις σταθερές τιμές, αναφέρει η ανακοίνωση. Σε μια ένδειξη ότι η αισιοδοξία γύρω από αυτή τη θέση έχει ενισχυθεί, αφαίρεσαν μια φράση που είχαν περιλάβει στην ανακοίνωση του Οκτωβρίου: "οι αβεβαιότητες γύρω από αυτό το outlook παραμένουν".

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ξανά τις υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις και τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ως κινδύνους που χρήζουν παρακολούθησης και περιλαμβάνει μερικές πρόσθετες αλλαγές.

Οι νέες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed δείχνουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών πιστεύουν ότι τα επιτόκια είναι αρκετά χαμηλά για να τονώσουν την ανάπτυξη. Θεωρούν ότι εάν το οικονομικό outlook διατηρηθεί, μπορούν να κρατήσουν σταθερά τα επιτόκια στη διάρκεια του 2020. Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, οι περισσότεροι προβλέπουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μία ή δύο φορές στη συνέχεια για να τα επαναφέρει πιο κοντά σε επίπεδα που ούτε ανακόπτουν, αλλά ούτε και υπερθερμαίνουν την ανάπτυξη.

Εξάλλου, οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για το ποσοστό ανεργίας το 2020, στο 3,5% από 3,7% προηγουμένως. Αναμένουν, παράλληλα, ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα παραμείνει ελαφρώς πάνω ή κάτω από το 2% την επόμενη τριετία.

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text