Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Στα 188 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Στα 188 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα 188 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με το ΔΝΤ

Η νέα επικαιροποίηση της παγκόσμιας βάσης δεδομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνει ότι το συνολικό παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) έφθασε τα 188 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018, αυξημένο κατά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2017. Ο μέσος όρος του παγκόσμιου χρέους προς το παγκόσμιο ΑΕΠ έφτασε το 226% το 2018, αυξημένο κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αν και αυτή ήταν η μικρότερη ετήσια αύξηση του δείκτη παγκόσμιου χρέους από το 2004, η προσεκτική εξέταση των δεδομένων ανά χώρα αποκαλύπτει την αύξηση των τρωτών σημείων, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλές χώρες ενδέχεται να μην είναι καλά προετοιμασμένες για την επόμενη οικονομική ύφεση.

Στις προηγμένες οικονομίες ο μέσος λόγος χρέους μειώθηκε, αλλά δεν υπάρχει σαφής ένδειξη σημαντικής τάσης για τη μείωση του χρέους. Στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ο μέσος δείκτης χρέους αυξήθηκε περαιτέρω. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης χρέους της Κίνας έφθασε το 258% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018- το ίδιο με τις ΗΠΑ και πλησίασε το μέσο όρο των προηγμένων οικονομιών, το οποίο ήταν 265%.

Δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές το 2018. Η μείωση του δείκτη παγκόσμιου χρέους που είχε παρατηρηθεί κατά το 2017 δεν σηματοδότησε την αρχή μιας πτωτικής τάσης. Το 2018, ο λόγος του παγκόσμιου χρέους αυξήθηκε ελαφρώς πάνω από το επίπεδο το 2016.


Εξετάζοντας τις γενικές τάσεις, υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες:

Προηγμένες οικονομίες. Ο δείκτης χρέους τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε στις περισσότερες χώρες το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ήμισυ των προηγμένων οικονομιών είχε δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2018 (δηλαδή είχαν περισσότερα έσοδα από τις δαπάνες). Ένα τρίτο των προηγμένων οικονομιών, είχε συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ή αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, όταν εξετάζουμε αυτήν την ομάδα χωρών συνολικά, ο μεταβολές του μέσου όρου του συνολικού χρέους ήταν σχετικά μικρές, μειώνοντας το 0,9% του ΑΕΠ.

Αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα. Η ανοδική τάση του συνολικού δείκτη χρέους δεν έδειξε κανένα σημάδι ανακοπής ή επιβράδυνσης σε κανένα από τα δύο μέλη, με την κύρια αύξηση από το δημόσιο χρέος. Ο μέσος δείκτης δημόσιου χρέους αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2½ ποσοστιαίες μονάδες στην υποσαχάρια Αφρική.

Οι εξελίξεις
του ιδιωτικού χρέους -ιδίως του εταιρικού χρέους- διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών. Σε αντίθεση με το δημόσιο χρέος, η αύξηση του παγκόσμιου ιδιωτικού χρέους την τελευταία δεκαετία έχει διανεμηθεί άνισα. Στις προηγμένες οικονομίες, ο δείκτης εταιρικού χρέους αυξήθηκε σταδιακά από το 2010 και τώρα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο αιχμής το 2008. Ταυτόχρονα, οι δείκτες χρέους των νοικοκυριών μειώθηκαν σε όλες τις προηγμένες οικονομίες σε σύγκριση με το 2008, με μεγάλες μειώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και αυξήθηκαν στο ένα τρίτο των προηγμένων οικονομιών. Στις αναδυόμενες αγορές εκτός της Κίνας, ο μέσος δείκτης εταιρικού χρέους μειώθηκε από το 2015 και είναι πλέον 4,5% πάνω από το 2009. Ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών αυξάνεται σταθερά, αλλά παραμένει το ήμισυ του επιπέδου στις προηγμένες οικονομίες.

Oι προσπάθειες της Κίνας για τον περιορισμό του εταιρικού χρέους συνεχίστηκαν το 2018. Το εταιρικό χρέος μειώθηκε, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σημαντικά και το χρέος των νοικοκυριών συνέχισε να αυξάνεται. Αυτό οφειλόταν στην αύξηση του εταιρικού χρέους κατά την τελευταία δεκαετία, η οποία συνέβαλε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης εταιρικό χρέος παγκοσμίως.

Σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι κίνδυνοι δεν συγκεντρώνονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο τομέα, αντανακλώντας εν μέρει την ανεπίλυτη κληρονομιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως αναφέρθηκε στο “Φορολογικό Παρατηρητήριο” του Οκτωβρίου 2016, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους αυξάνουν την ευπάθεια στις κρίσεις και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια απότομη και οδυνηρή διαδικασία μείωσης του χρέους. Ωστόσο, η μείωση του χρέους στον ιδιωτικό τομέα ενδέχεται επίσης να αποτελέσει επιβάρυνση για έναν ήδη υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα, εάν η μείωση της παραγωγής οδηγεί σε χαμηλότερα έσοδα ή σε εταιρικές αθετήσεις, προκαλώντας ζημίες και περιορισμό του δανεισμού από τις τράπεζες. Επομένως, είναι σημαντικό να μειωθούν τέτοιου είδους τρωτά σημεία πριν από την επόμενη μεγάλη ύφεση, ή κρίση.

 

Δείτε περισσότερα στοιχεία από τον ιστότοπο του ΔΝΤ (εδώ).

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text