Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | «Καθαρίζει» o ισολογισμός της Eurobank

«Καθαρίζει» o ισολογισμός της Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Καθαρίζει» o ισολογισμός της Eurobank

Τη δραστική μείωση κόκκινων δανείων και την ταχεία εξυγίανση του ισολογισμού της επιτυγχάνει η Eurobank μέσω της διπλής συμφωνίας που υπέγραψε με την ιταλική doValue για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης FPS, που μέχρι σήμερα ανήκε στην τράπεζα.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, «ορόσημο» καθώς επιτρέπει στην τράπεζα να μειώσει ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2020 τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15% από 31%, που ήταν στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2019, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τον στόχο της διοίκησης να ξεκαθαρίσει την τράπεζα από το άγος των κόκκινων δανείων, μειώνοντας σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 8,8% τον δείκτη NPEs στο τέλος του 2021.

Με τη συμφωνία η doValue, που αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στην αγορά της διαχείρισης κόκκινων δανείων σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο, με συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 140 δισ. ευρώ έως 167 δισ. ευρώ, αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια και στην ελληνική αγορά, ελέγχοντας τη μεγαλύτερη εταιρεία, την FPS, στην οποία η Eurobank διατηρεί ποσοστό 20%.

Οπως εξηγεί ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS, Θοδωρής Καλαντώνης, «η διαχείριση απαιτήσεων είναι η νέα μεγάλη αγορά που θα αναπτυχθεί στον χρηματοπιστωτικό χώρο τα επόμενα χρόνια. Θα είναι επίσης ο τομέας που θα προσελκύσει πολύ γρήγορα ξένες επενδύσεις σημαντικού ύψους – που είναι προαπαιτούμενο για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με τη συμφωνία Eurobank - doValue δημιουργείται μια ηγετική δύναμη. Συνδυάζει την εμπειρία της doValue στο πεδίο των καθυστερούμενων δανείων από την Ιταλία, τη μοναδική τεχνογνωσία της ισπανικής θυγατρικής της Altamira στη διαχείριση ακινήτων από τραπεζικά χαρτοφυλάκια και, βέβαια, τη γνώση της ελληνικής αγοράς που παρέχει η FPS της Eurobank».

Η FPS υπό τον έλεγχο της doValue αναλαμβάνει να διαχειριστεί κόκκινα δάνεια 26,6 δισ. ευρώ, από τα οποία ένα σημαντικό μέρος θα περιέλθει στην κυριότητά της, στοιχείο που την καθιστά αδιαμφισβήτητο παίκτη στην αγορά των NPEs στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι η FPS θα αναλάβει να διαχειριστεί δάνεια 7,5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Cairo που περιέρχονται στην κυριότητα της doValue, δάνεια 2 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Pillar που ανήκουν στην Pimco, δάνεια 5,6 δισ. ευρώ της Eurobank, καθώς και άλλα 5,7 δισ. ευρώ της τράπεζας που σήμερα είναι σε μικρή καθυστέρηση, δηλαδή κάτω των 3 μηνών. H doValue ανακηρύσσεται επίσης διαχειρίστρια των μελλοντικών δανείων της Eurobank, αλλά και των δανείων που ανήκουν σήμερα σε άλλα funds, όπως η Intrum και η B2 Kapital, και τα οποία έχουν ανατεθεί προς διαχείριση στην FPS.

Να σημειωθεί ότι η doValue έχει αναλάβει ήδη στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο Solar, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, και έχει επίσης ενισχυμένη παρουσία στην Κύπρο, μετά τη συμφωνία για την Alpha Bank για την ανάληψη του συνόλου των κόκκινων δανείων της κυπριακής τράπεζας. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Καλαντώνης, «με τη συμφωνία δημιουργείται ο ανατολικός πυλώνας ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού οργανισμού, καθώς η doValue έρχεται με στόχο όχι απλώς να εγκαθιδρυθεί ως η κορυφαία εταιρεία του κλάδου στη Νότια Ευρώπη, αλλά και να αξιοποιήσει την Ελλάδα ως βάση για την επέκτασή της σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς περιέγραψε την Παρασκευή σε ειδική ενημέρωση των επενδυτών η διοίκηση της doValue κάνοντας λόγο για μια δυνητική αγορά 40 δισ. ευρώ, ενόψει και της ενεργοποίησης εντός του 2020 του σχεδίου «Ηρακλής», που βασίστηκε άλλωστε στην ιταλική εμπειρία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς real estate στον βαθμό που τα δάνεια που τιτλοποιούνται έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα. Ενδεικτικό είναι ότι το χαρτοφυλάκιο Pillar της Eurobank περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις 36.000 ακίνητα και το Cairo περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με 73.000 ακίνητα. Η doValue εξειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων μετά την εξαγορά στα μέσα του 2019 της ισπανικής Altamira Asset Management, με συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 55 δισ. ευρώ και παρουσία στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Η Altamira χρησιμοποιεί προηγμένες πλατφόρμες για τη διάθεση στην αγορά των ακινήτων και η ανοδική τάση που παρουσιάζει ο τομέας του real estate στη χώρα μας αποτέλεσε ένα βασικό στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ Eurobank και doValue.

Το τίμημα της συναλλαγής από την πώληση του 80% της FPS διαμορφώνεται στα 248 εκατ. ευρώ (το 100% αποτιμήθηκε στα 310 εκατ.), ενώ πρόσθετα έσοδα έως του ποσού των 40 εκατ. ευρώ εξασφαλίζονται για τη Eurobank μέσω της επίτευξης συγκεκριμένων αποδόσεων από την ανάκτηση των δανείων σε βάθος δεκαετίας, που είναι και ο ορίζοντας διάρκειας της συμφωνίας. Αντίστοιχα, η συμφωνία για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo προβλέπει την πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes), συνολικού ύψους 1,5 δισ., και του 51% των ομολογιών χαμηλής διαβάθμισης (junior notes), συνολικού ύψους 3,6 δισ., ενώ το τμήμα των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» διαμορφώνεται στα 2,4 δισ. Το τίμημα της συναλλαγής για το Cairo αντιστοιχεί στο 33,3% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου και υπολογίζεται στα 15-20 εκατ. Η ζημία που έχει υπολογιστεί σε 1,2 δισ. καλύπτεται από την αύξηση που πραγματοποίησε η τράπεζα μέσω της ενσωμάτωσης της Grivalia και του τιμήματος που θα εισπράξει από την πώληση του 80% της FPS.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text