Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ένας Έλληνας στην πρώτη γραμμή του ΟΗΕ για το περιβάλλον

Ένας Έλληνας στην πρώτη γραμμή του ΟΗΕ για το περιβάλλον

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένας Έλληνας στην πρώτη γραμμή του ΟΗΕ για το περιβάλλον

Ένας Έλληνας σε μια θέση-κλειδί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν είναι καθημερινό φαινόμενο. Αλλά πόσο συχνά ακούμε για έναν Έλληνα που εργάζεται σε ένα από τα μεγάλα διεθνή κέντρα αποφάσεων - και μάλιστα για το Περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή; Επιπλέον, ο Στέφανος Φωτίου έχει το σπάνιο προνόμιο - και ταυτόχρονα την βαριά ευθύνη - να ασχολείται με όσα συμβαίνουν στον μισό πλανήτη!

Με την ιδιότητα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ασία και τον Ειρηνικό, μίλησε πρόσφατα στη HuffPost σε μία εφ′ όλης της ύλης συνέντευξη.

Με αφετηρία το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συζητήσαμε για τους αρνητές της, για τα fake news που υποβαθμίζουν την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπει τέλος σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο.

Οι Έλληνες που συμβαίνει να εργάζονται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μπορεί να έχουν απομακρυνθεί από την καθημερινή δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο είναι άνθρωποι σαν όλους εμάς. Εχουν τις ίδιες ανησυχίες και ανάλογα ενδιαφέροντα. Ακριβώς όμως επειδή η ατζέντα που καλούνται να διαχειριστούν είναι μεγάλη, οι ερωτήσεις που θα ήθελες να τους θέσεις, όταν τους συναντάς, είναι πολλές και δύσκολα μπορούν να χωρέσουν σε μία τέτοια συζήτηση, που είναι άκρως ενδιαφέρουσα από την αρχή μέχρι το τέλος.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως αν στις αρχές του 1990 κάποιος επιστήμονας έλεγε πως τριάντα χρόνια μετά, ένα μόνο κύμα καύσωνα θα ήταν αρκετό ώστε να λιώσει αμέτρητους τόνους πάγου στη γη και να οδηγήσει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα τον αντιμετωπίζαμε ίσως με καχυποψία. Κι αυτό γιατί κάθε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή ή για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τότε φάνταζε πολύ μακρινή.

Κι όμως. Το καλοκαίρι που πέρασε, οι υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν ολόκληρη την Ευρώπη, έφθασαν μέχρι την Αρκτική, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στους 30 βαθμούς Κελσίου και οδηγώντας στο λιώσιμο 40 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου από την Γροιλανδία - κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Διαβάστε στη συνέχεια την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Φωτίου.

Δείτε την συνέντευξη και ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text