Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Πέντε χρόνια προθεσμία για να αναστρέψουμε το δημογραφικό

Πέντε χρόνια προθεσμία για να αναστρέψουμε το δημογραφικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πέντε χρόνια προθεσμία για να αναστρέψουμε το δημογραφικό

Υπουργείο Οικογένειας προτείνει ο βραβευμένος με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη», ο γυναικολόγος και ιδρυτής της HOPEgenesis Δρ. Στέφανος Χανδακάς. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.

 

Το κλάμα ενός μωρού είναι η χαρά ενός έθνους, καθώς από τον αριθμό των γεννήσεων εξαρτάται η ιστορική του επιβίωσή. Για τους Ισραηλίτες η τεκνοποιία έπαιζε καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο για τη συνέχεια της ύπαρξής τους, αλλά και γιατί πίστευαν πως η κάθε γυναίκα μπορούσε, βάσει των προφητειών, να φέρει στο κόσμο τον Μεσσία. Το ζήτημα της προσμονής είναι λυμένο για τους χριστιανούς στον δυτικό κόσμο και αδιάφορο για τους υπόλοιπους, όχι όμως και η ανάγκη για γεννήσεις. Η υπογεννητικότητα και οι επιπτώσεις στο δημογραφικό, καθίσταται ένα οξύ πρόβλημα για την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κράτος που κινδυνεύει να εκλείψει λόγω του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων και δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να αναστρέψει το δυσοίωνο μέλλον της.

«Το 2050 θα είμαστε, με έναν ήπιο υπολογισμό, γύρω στα 8,2 εκατομμύρια Έλληνες», υπογραμμίζει στη HuffPost ο γυναικολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της HOPEgenesis Στέφανος Χανδακάς και προσθέτει πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί για την επόμενη δεκαετία την πιο μεγάλη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια πρόκληση σε πολλά επίπεδα, αφού το δημογραφικό επηρεάζει την οικονομία, καθότι το μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης την οποία όλοι μας περιμένουμε, σίγουρα περνάει μέσα από τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση του πληθυσμού. Επίσης επηρεάζει τόσο το εθνικό κομμάτι αλλά και το κοινωνικό, δηλαδή τη διατήρηση των εθνικών κοινωνικών πολιτικών, του ασφαλιστικού συστήματος κ.ο.κ.».  Ο κ. Χανδακάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι έχουμε μια πενταετία για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και μεταξύ άλλων προτείνει την ίδρυση υπουργείου Οικογένειας όπως έκανε και η Γαλλία από τη δεκαετία του ’70, επιτυγχάνοντας να αναστρέψει τη δική της δημογραφική κρίση.

Τονίζει δε την ανάγκη συνεργασίας κεντρικής κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, ενόπλων δυνάμεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να αποκτήσει η χώρα δημογραφική πολιτική.

Ο κ. Στέφανος Χανδακάς έχει κάθε λόγο να τοποθετείται επί του θέματος. Όχι μόνο είναι οραματιστής, αλλά ένα από αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει είναι ο ορθός λόγος του και η ικανότητά του να υλοποιεί αυτά που σκέφτεται. Πρόκειται για έναν επιστήμονα με λαμπρές σπουδές και μεγάλη εμπειρία, Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε ένας από τους νεότερους επιμελητές μαιευτικής γυναικολογίας του εθνικού συστήματος υγείας της Αγγλίας το 2001, ενώ την ώρα που πολλοί νέοι Έλληνες επιστήμονες έφευγαν από την Ελλάδα, ο ίδιος επέλεξε να επιστρέψει. Σημαντική ημερομηνία για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα μας είναι το 2015. Τότε ίδρυσε τονμη κερδοσκοπικό οργανισμό HOPE GENESIS ,που στόχο έχει να ανατρέψει το κλίμα υπογεννητικότητας της Ελλάδος, παρέχοντας δωρεάν τοκετούς και θεραπείες γονιμότητας σε κατοίκους των ακριτικών νησιωτικών και ηπειρώτικων περιοχών της Ελλάδας.Για τη δράση του το 2018 βραβεύθηκε με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη».

 

Η δράση του κ. Χανδακά ανέδειξε το θέμα το θέμα της υπογεννητικότητας και λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα διεξήχθη στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, το πρώτο συνέδριο για την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα με τίτλο «THE DEMOGRAPHIC CRISIS IN GREECE: A powder keg obstructing prosperity?». Επρόκειτο για το συνέδριο του Economist που έγινε σε συνεργασία με τη HOPEgenesis.

 

Δημοσθένης Γκαβέας
huffingtonpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text