Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Wall Street: Οι μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας

Wall Street: Οι μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Wall Street: Οι μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας

Του Antoine Gara

Τι άλλαξε σε μια δεκαετία. Στις αρχές του 2010, η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάνω από 8%, οι οικονομίες της ευρωζώνης από την Ελλάδα έως την Ιταλία βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης και οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων ταλανίζονταν από μια χαμένη δεκαετία. Ο φόβος και η αβεβαιότητα κυριαρχούσαν. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2019, μια χούφτα τεχνολογικών εταιρειών από την Apple και τη Netflix ως τη Google, τη Microsoft και την Amazon οδήγησαν την αμερικανική αγορά σε μία από τις καλύτερες δεκαετίες στην ιστορία της και σε νέα υψηλά.

Ο δείκτης S&P 500 τριπλασίασε την αξία του την τελευταία δεκαετία, με ετήσια απόδοση 13,5%, καθώς τα εταιρικά κέρδη και τα επενδυτικά "ζωώδη ένστικτα" (σ.μ. animal spirits, όρος που εισήχθη από τον Κέινς, για να περιγράψει το πώς οι άνθρωποι καταλήγουν σε οικονομικές αποφάσεις σε περιόδους με οικονομικό στρες και αβεβαιότητα) εκτινάχθηκαν. Το επιτόκιο του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, από 4,65% σε 2,35%, και το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα σε ιστορικό χαμηλό, στο 3,6%. Σε αυτά τα δέκα χρόνια, υπήρξαν επίσης περιστασιακές "φούσκες", από τις εταιρείες κάνναβης και τα κρυπτονομίσματα μέχρι τις μετοχές των εταιρειών παραγωγής υποκατάστατων κρέατος. Υπήρξαν ακόμη απάτες που σχετίζονταν με κινεζικές μετοχές, αλλά και μερικές κακές περιπτώσεις, όπως η Valeant Pharmaceuticals. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι αγορές παρέμειναν σε εύλογα επίπεδα. Ο δείκτης S&P 500 ξεκίνησε τη δεκαετία με τον λόγο τιμή/κέρδη στις 17,6 φορές, που έπειτα υποχώρησε. Σήμερα, ο λόγος τιμή/κέρδη έχει διευρυνθεί μέτρια, στο 21, καθώς τα εταιρικά κέρδη έχουν αυξηθεί σχεδόν με τόσο γρήγορο ρυθμό όσο και οι μετοχικές αξίες.

Παρά την έντονη οικονομική αναταραχή που προκάλεσαν τόσο η κρίση χρέους στην Ευρώπη όσο και η ξαφνική ύφεση και οι δασμοί στην Κίνα, ο κυριότερος καταλύτης για την τρέχουσα ευημερία υπήρξε η "πλημμύρα” φθηνών κεφαλαίων που χορήγησαν η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Τα επιτόκια στις ΗΠΑ υποχώρησαν σχεδόν στο 0% για το καλύτερο μέρος της δεκαετίας, ενώ σε χώρες όπως η Ελβετία και η Ιαπωνία διαμορφώθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Με τα χαμηλά επιτόκια και τις μερισματικές αποδόσεις υπό πίεση, η άνοδος των μετοχών χάραξε την πορεία της Wall Street - ειδικά των εταιρειών με ψηφιακά και όχι με πραγματικά και χειροπιαστά περιουσιακά στοιχεία. Οι μετοχές των εταιρειών πληροφορικής, καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών υγείας σημείωσαν εξαιρετικές αποδόσεις. Εταιρείες όπως η Nvidia, η Amazon και η Broadcom, για παράδειγμα, είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται περισσότερο από 1.000%, από το 2010. Αντίθετα, άλλοι τομείς, όπως η ενέργεια, σημείωσαν υστέρηση. Με τις ΗΠΑ να έχουν κερδίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, οι μετοχές εταιρειών έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου υποχώρησαν, όπως για παράδειγμα η Apache Corp. που εμφάνισε πτώση 74,5% στη δεκαετία, ή η μετοχή της Devon Energy που σημείωσε πτώση κατά 63%.

Το Forbes ανέλυσε τις συνολικές αποδόσεις των μετοχών των εταιρειών με τις υψηλότερες κεφαλαιοποίησης που περιλαμβάνονται στον δείκτη Russell 1000 και στον S&P 500 για κάθε έτος ξεχωριστά για να καταρτίσει τη λίστα των κορυφαίων σε αποδόσεις, που παρουσιάζονται παρακάτω.

Οι κορυφαίες μετοχές σε επιδόσεις τη δεκαετία που πέρασε

Wall Street: Οι μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας2010: Netflix (218%)

Η πάλαι ποτέ ηλεκτρονική υπηρεσία ενοικίασης dvd, Netflix, είχε μόλις μπει στο streaming και η ανταγωνίστριά της Blockbuster είχε οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Μέχρι τον Δεκέμβριο η Netflix είχε αυξήσει την αξία της στα 10 δισ. δολάρια.

2011: Domino’s Pizza (112%)

Όταν ο Patrick Doyle ανέλαβε καθήκοντα CEO τον Μάρτιο του 2010, η Domino στις τηλεοπτικές διαφημίσεις της απολογούνταν για την απαίσια πίτσα της. Ήταν η αρχή μιας επικής αλλαγής.

2012: Sarepta Therapeutics (477%)

Άλλαξε το όνομα της από AVI BioPharma σε Sarepta Therapeutics και στη συνέχεια αποκάλυψε μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία της μυϊκής δυστροφίας Duchenne.

2013: Nexstar Media Group (436%)

Μετά από έντονη κινητικότητα με εξαγορές τηλεοπτικών σταθμών, έγινε η μεγαλύτερη τηλεοπτική εταιρεία της Αμερικής, με 197 σταθμούς που εξυπηρετούσαν το 63% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

2014: Agios Pharmaceutics (367%)

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2014, ανακοίνωσε την ταχεία έγκριση της θεραπεία της για ασθενείς με μυελογενή λευχαιμία.

2015: Exelixis (291%)

Η δραστηριότητα της βιοτεχνολογικής εταιρείας ήταν εστιασμένη στον καρκίνο του θυρεοειδούς. Σε συνεργασία με την Genentech έλαβε την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για το cobimentinib, για τη θεραπεία ορισμένων μορφών μελανώματος.

2016: US Steel (319%)

Μετά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας και τους φόβους για ύφεση, η χαλυβουργία ανέκαμψε απότομα καθώς η παγκόσμια οικονομία αντέκτησε την ανοδική τροχιά της.

2017: Nektar Therapeutics (386%)

Η βιοτεχνολογική εταιρεία επικεντρώθηκε στην αναζήτηση θεραπείας για τον καρκίνο, τον λύκο και τη δερματίτιδα. Τον Νοέμβριο του 2017, έλαβε προκαταβολή 150 εκατ. δολαρίων από την Eli Lilly για το φάρμακο ψωρίασης. Οι μετοχές της εκτινάχθηκαν.

2018: MongoDB (182%)

Ο "μονόκερος” εστιάζει στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του cloud λογισμικού και της διαχείρισης δεδομένων. Πραγματοποίησε την αρχική δημόσια προσφορά της το 2017 και έκτοτε ξεκίνησε η ανοδική της πορεία, με την αποτίμησή της το 2018 να ανέρχεται στα 10 δισ. δολάρια.

Avalara2019: Avalara (131%)

Η εταιρεία λογισμικού που εξειδικεύεται στην αυτοματοποιημένες λύσεις φορολογικής συμμόρφωσης των εταιρειών εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 2018, αλλά οι μετοχές της δεν παρουσίασαν αξιόλογη επίδοση έως το 2019, οπότε η εταιρεία εμφάνισε εντυπωσιακή ανάπτυξη.

Η κορυφαία μετοχή του S&P 500 στη δεκαετία

Poll: Σας ικανοποιεί η παρουσία τού Netflix;

Netflix (3.915%)

H startup εταιρεία του Reed Hasting αναδεικνύεται με διαφορά η κορυφαία σε απόδοση μετοχή στο σύνολο της δεκαετίας. Ωστόσο, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Disney και την Apple θα κάνει δύσκολο από εδώ και στο εξής για τη μετοχή να διατηρήσει την απόδοσή της στα ίδια επίπεδα.

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text