Αρχική | Χρηματιστήριο | Γιατί προχωρούν αλλαγές στους δείκτες στο Χρηματιστήριο

Γιατί προχωρούν αλλαγές στους δείκτες στο Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί προχωρούν αλλαγές στους δείκτες στο Χρηματιστήριο

Αλλαγές και προσθήκες στο μέτωπο των δεικτών συμπληρώνουν το σχεδιαζόμενο «rebranding» της εγχώριας αγοράς. Το μενού των δρομολογούμενων μεταβολών και η έμφαση στις εταιρείες υψηλής μερισματικής απόδοσης.

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Αλλαγές στο Γενικό Δείκτη προκειμένου να γίνει αντιπροσωπευτικότερος και δημιουργία νέων δεικτών με στόχο αυτοί να λειτουργήσουν προς όφελος της εγχώριας κεφαλαιαγοράς δρομολογεί μέσα στη φετινή χρονιά το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

«Εμείς από την πλευρά μας θα δημιουργήσουμε τους νέους δείκτες και θα είναι ζήτημα πλέον της αγοράς για το αν θα κάνει χρήση αυτών, δημιουργώντας σχετικά funds, ή χρησιμοποιώντας τους ως benchmark (σημείο αναφοράς) για αμοιβαία κεφάλαια, ETFs και παράγωγα» αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στην ΕΧΑΕ. «Σε κάθε περίπτωση, γενικότερος στόχος μας είναι η προσέλκυση πρόσθετων επενδυτικών κεφαλαίων προς όφελος της οικονομίας» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η δημιουργία νέων δεικτών αποτελεί μέρος ενός γενικότερου rebranding που σχεδιάζεται για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, σε συνδυασμό με:

α) Το επικείμενο θεσμικό πλαίσιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση και τις γενικότερες κινήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την προστασία των επενδυτών μειοψηφίας.

β) Τις θετικότερες προοπτικές που υπάρχουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

γ) Τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η μείωση του εταιρικού συντελεστή από το 28% στο 24%, η αποκλιμάκωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%, το ψαλίδισμα των επιβαρύνσεων σε αμοιβαία κεφάλαια, ΑΕΕΑΠ και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς και η άρση αντικινήτρων που υπήρχαν για την απόκτηση εγχώριων εταιρικών ομολόγων από ξένους επενδυτές (κατάργηση φόρου 15% και αποφυγή αναφοράς τελικού επενδυτή).

Αν και κατά τη χθεσινή εκδήλωση του ΧΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες (άλλωστε, αρκετά πράγματα φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί) σύμφωνα με το ρεπορτάζ προκύπτει ότι:

Στο Γενικό Δείκτη του ΧΑ καμιά μετοχή δεν θα έχει στάθμιση υψηλότερη του 10%. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη μικρότερη εξάρτηση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη από συγκεκριμένες μετοχές, άρα και στην ακριβέστερη απεικόνιση των εξελίξεων στο ΧΑ.

Οι δείκτες του οίκου FTSE για την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς και εκείνοι για τις εταιρείες ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και διεθνούς δραστηριότητας θα παραμείνουν ως έχουν.

Ο υπάρχον δείκτης της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από δύο νέους: Έναν για τα mid caps (εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία από 100 έως 800 εκατ. ευρώ) και έναν δεύτερο για τα «μικρά χαρτιά». Οι δύο νέοι δείκτες θα συνυπολογίζουν σε σημαντικό βαθμό τον παράγοντα της εμπορευσιμότητας και θα δημιουργηθούν αποκλειστικά και μόνο από το ΧΑ, χωρίς να έχει συμμετοχή ο οίκος FTSE.

Θα λανσαριστεί από το ΧΑ νέος δείκτης μετοχών υψηλής απόδοσης χρηματικών διανομών. Αν και υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», ο νέος δείκτης:

α) Θα αθροίζει τόσο τα μερίσματα, όσο και τις επιστροφές κεφαλαίου των εταιρειών.

β) Θα πριμοδοτεί την υψηλή εμπορευσιμότητα των μετοχών, ωστόσο θα αφήνει περιθώρια ένταξης στο δείκτη και σε τίτλους χαμηλότερης αξίας συναλλαγών.

γ) Θα έχει κάποια στοιχεία ιστορικότητας, καθώς θα λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο την τελευταία χρονιά, αλλά και μια σειρά προηγούμενων οικονομικών χρήσεων. Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου δείκτη είχε εξαγγελθεί και προ τριετίας (υπήρχαν σχετικά αιτήματα παραγόντων της αγοράς), ωστόσο δεν είχε προχωρήσει λόγω της κατάστασης που επικρατούσε τότε στο ΧΑ και λοιπών παραγόντων.

Πηγή: euro2day.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text