Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 212 | Οι γεωπολιτικές επιφυλάξεις

Οι γεωπολιτικές επιφυλάξεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Απέναντι σ’ αυτή την ιδιαίτερα θετική κατάσταση, έχουμε το πρόβλημα της έντασης των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία. Τόσον ο μήνας Δεκέμβριος, όσο και ο Ιανουάριος είναι μήνες έντονων διεργασιών και προσπαθειών περιορισμού των αρνητικών εξελίξεων που προκάλεσε η υπογραφή του τουρκο-λυβικού μνημονίου. Επισημαίνουμε το ενδεχόμενο ακραίας κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήδη από το πρώτο τεύχος της επανέκδοσής μας, στο 2018. Εκτιμούμε ότι εισερχόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο. Επί των ζητημάτων αυτών, εκφράζουμε την άποψή μας, ως -εκ της ιδιότητάς μας- οφείλουμε, όμως καθ’ όσον δε γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία του ζητήματος, η άποψή μας απλά περιέχει εικασίες. Από την πλευρά μας, δε γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία ή ακόμη και κάτι πιο γενικευμένο. Όπως στα περισσότερα πράγματα σ’ αυτόν τον περίπλοκο κόσμο, δε μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη. Συνεπώς, το μόνον που μας μένει να  κάνουμε είναι να χαράξουμε έναν τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που συμβούν μία σειρά από γεγονότα.

Για το σκοπό αυτόν, πριν από μερικές μέρες, δημοσιεύσαμε  στο site μας μία -μικρή σε μέγεθος- μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που είχαν στη χρηματιστηριακή αγορά οι ελληνοτουρκικές εντάσεις και κρίσεις της τελευταίας 50ετίας. Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύουμε και εδώ.


Τί κάνουμε σε περίπτωση γεωπολιτικής κρίσης;


Βεβαίως, το τί θα μπορούσε να συμβεί στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ή και στον τομέα των διεθνών αγορών (ακόμη ένας “εξωτερικός” παράγοντας που επηρεάζει την πορεία της αγοράς της Αθήνας), είναι κάτι απλά πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας, χωρίς να επιδρά στην καθημερινή συμπεριφορά μας. Αν κάτι συμβεί, θα δράσουμε αναλόγως. Και πώς ερμηνεύεται το “αναλόγως”; Από  την πλευρά μας, στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του απόλυτου συστήματος, στην απευκταία περίπτωση δημιουργίας “θερμού επεισοδίου”, αποφασίσαμε να παραμείνουμε ανενεργοί, παρατηρώντας τους δείκτες του συστήματος. Αν μας δώσει “σήμα εξόδου”, θα βγούμε από την αγορά. Αν δε μας δώσει, δε θα βγούμε. Αν βέβαια η κατάσταση οδεύει να εκτραχυνθεί, τότε ενδεχομένως να αποφασίσουμε να ρευστοποιήσουμε τη θέση μας, ή μέρος αυτής.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, τα συστήματα συναλλαγών κατασκευάζονται για να λειτουργούν σε “ομαλές συνθήκες αγοράς”. Ένα πολεμικό επεισόδιο ξεπερνά κάθε σύστημα. Στις περιπτώσεις αυτές, ο επενδυτής δρα με γνώμονα την ασφάλεια και όχι το κέρδος. Από την πλευρά μας, θα ενημερώσουμε τους συνδρομητές μας για τις προθέσεις μας και τις ενέργειές μας αναφορικά με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μας. Παράλληλα, με γνώμονα την ασφάλεια, φροντίζουμε -ως άτομα και όχι ως επενδυτές ή  διαχειριστές- να διατηρούμε ένα ποσό ρευστών διαθεσίμων σε χώρο εκτός τραπέζης, για την απευκταία περίπτωση που οι εξελίξεις οδηγήσουν σε αδυναμία αναλήψεων από το τραπεζικό σύστημα. Σημειώνουμε ότι, στη νεότερη ελληνική ιστορία μέχρι σήμερα, κάθε πολεμικό επεισόδιο συνοδευόταν -όπως είναι λογικό- από περιορισμούς στις αναλήψεις από τις τράπεζες.


Όπως έχετε διαπιστώσει, τις εξελίξεις αυτές -όπως και κάθε ζήτημα που θα μπορούσε να ανατρέψει την ανοδική φάση της αγοράς- τα παρακολουθούμε στενά και ενημερώνουμε σχετικά τους συνδρομητές μας.


Από επικοινωνία μας με συνδρομητές, μας διατυπώθηκε η παρατήρηση ότι “σχολιάζουμε περισσότερο τα αρνητικά και λιγότερο τις ανοδικές συνεδριάσεις”. Έχουν δίκιο όσοι τη διατύπωσαν. Όμως, είμαστε σαφείς: Έχουμε σταθερά θετική άποψη για την αγορά, από την πρώτη μέρα της επανέκδοσής μας, στο 2018 -και υποστήκαμε τη “χλεύη” πολλών “διαρκώς απογοητευμένων και ανησυχούντων” για τη στάση μας αυτή. Δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε κάτι που σθεναρά υποστηρίζουμε. Ο ρόλος μας αποκτά σημασία -και γι’ αυτό μας πληρώνετε- για να εντοπίζουμε τους κινδύνους που μπορεί να ανατρέψουν αυτή την ανοδική αγορά και να εκφράζουμε άποψη γι’ αυτούς. Ένα πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί: Να σας προειδοποιήσουμε για μία ενδεχόμενη πτώση, ή να μη σας εκφράσουμε την άποψή μας, είτε δημόσια, είτε σε ιδιωτικό επίπεδο.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text