Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Επενδυτική κούρσα της Prodea με δαπάνη 55 εκατ. σε γραφεία

Επενδυτική κούρσα της Prodea με δαπάνη 55 εκατ. σε γραφεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτική κούρσα της Prodea με δαπάνη 55 εκατ. σε γραφεία

Μεγάλο κτιριακό συγκρότημα γραφείων στην Λ. Συγγρού αποτελεί το μεγαλύτερο project που θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η Prodea, επενδύοντας 40 εκατ. ευρώ.

Σε διαδικασία αναπλήρωσης των κτιρίων γραφείων που πούλησε πριν από λίγες εβδομάδες στον επενδυτικό όμιλο Dromeus Capital βρίσκεται ήδη η Prodea Investments.

Η εισηγμένη έχει ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάπτυξης νέων κτιρίων γραφείων, τα οποία μάλιστα θα προσφέρουν τις πλέον σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές και θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι θα κοστίσουν φθηνότερα σε σχέση με τα χρήματα που εισέπραξε η Prodea.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία πούλησε ένα πακέτο τεσσάρων κτιρίων γραφείων (όλα μισθωμένα από την Εθνική Τράπεζα), επιφάνειας 37.000 τ.μ. αντί ποσού 93 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα, όπως ο «πράσινος» πύργος στην Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Αγ. Βαρβάρας στο Ψυχικό.

Ήδη όμως έχει σε εξέλιξη μια σειρά από νέες επενδύσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα ακίνητα αυτά. Η αρχή θα γίνει με ένα νέο κτίριο γραφείων, που θα κατασκευάσει η Prodea σε ιδιόκτητο οικόπεδό της στην περιοχή του Παράδεισου Αμαρουσίου. Το οικόπεδο αυτό αποκτήθηκε πέρσι αντί ποσού της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, ενώ για την ανάπτυξή του εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 13 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ήδη την απαιτούμενη οικοδομική άδεια και αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες τις επόμενες ημέρες. Το κτίριο θα προσφέρει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα, ενώ η επιφάνεια ανωδομής θα αγγίζει τα 7.000 τ.μ. Πρόθεση της Prodea είναι να μισθώσει το ακίνητο είτε σε έναν μόνο χρήστη, είτε σε δύο. Ήδη μάλιστα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους ενοικιαστές.

Ακόμα σημαντικότερη είναι όμως η επόμενη επένδυση που προετοιμάζει η Prodea στην αγορά γραφείων. Σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, η εταιρεία ετοιμάζεται να κατασκευάσει ένα συγκρότημα γραφείων επιφάνειας 24.000 τ.μ. στην Λ. Συγγρού (πλησίον της οδού Λαγουμιτζή). Το νέο συγκρότημα θα αναπτυχθεί επί δύο όμορων ακινήτων, τα οποία αποκτήθηκαν πριν από λίγους μήνες από την Τράπεζα Κύπρου. Τα εν λόγω ακίνητα είναι επιφάνειας 7.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. αντίστοιχα και βρίσκονται πολύ κοντά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης θα είναι η νεοσυσταθείσα θυγατρική εταιρεία Panterra A.E. Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων.

Προς την ανάπτυξη γραφείων φέρεται όμως να προσανατολίζεται η διοίκηση της Prodea και για ένα ακόμα ακίνητο που απέκτησε τον τελευταίο χρόνο, το οποίο βρίσκεται επίσης στην Λ. Συγγρού, στον αριθμό 44, πλησίον της Ακρόπολης. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία, ολοκλήρωσε, αντί ποσού 5,875 εκατ. ευρώ την εξαγορά ενός παλιού κτιρίου γραφείων, επιφάνειας 5.462 τ.μ., το οποίο και πρόκειται να ανακατασκευαστεί.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την ανακαίνιση του ακινήτου και την λειτουργία του ως κτίριο γραφείων και όχι ως ξενοδοχείο, λόγω κάποιων πολεοδομικών επιπλοκών, που θα είχε η τελευταία επιλογή.

Είναι σαφές ότι η Prodea εστιάζει πλέον στην ανάπτυξη των «δικών» της ακινήτων, δηλαδή κτιρίων τα οποία να πληρούν τις προδιαγραφές που επιθυμεί η εταιρεία και ταυτόχρονα να προσφέρουν σημαντικές υπεραξίες. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμώνται οικόπεδα ή ακίνητα που να προσφέρουν την δυνατότητα ανακατασκευής, ή ακόμα κι εξ ολοκλήρου ανάπτυξης, καθώς με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούνται οι μελλοντικές υπεραξίες. Σημειωτέον ότι μόλις ολοκληρωθεί το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα, η αξία των ακινήτων που θα περιέλθουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα είναι σαφώς υψηλότερο, σε σχέση με τα κεφάλαια που θα έχουν δαπανηθεί.

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text