Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου του 2015 των ελληνικών τραπεζών θα στοιχειώνουν για καιρό τις μετοχές

Οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου του 2015 των ελληνικών τραπεζών θα στοιχειώνουν για καιρό τις μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου του 2015 των ελληνικών τραπεζών θα στοιχειώνουν για καιρό τις μετοχές

Για την επόμενη 2ετία 2020 με 2021 οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στο τέλος του 2015 θα στοιχειώνουν τις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών.

Οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου του 2015 θα στοιχειώνουν τις ελληνικές τράπεζες για καιρό.

Παρατηρώντας χρηματιστηριακά το τραπεζικό σύστημα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι χρηματιστηριακές τους τιμές έχουν βρεθεί πλησίον των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 με δύο εξαιρέσεις την Eurobank που βρίσκεται πολύ υψηλότερα μετά την αναπροσαρμογή λόγω της απορρόφησης της Grivalia και της έκδοσης νέων μετοχών και της Πειραιώς.

Ποια είναι τα δεδομένα.

-Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 της Alpha bank πραγματοποιήθηκε στα 2 ευρώ με την τρέχουσα τιμή στα 1,87 ευρώ.

Η Alpha bank θα ενισχυθεί κεφαλαιακά με έκδοση tier 2 περίπου 500 εκατ ευρώ και επιτόκιο πέριξ ή οριακά χαμηλότερα του 5%.

Ωστόσο το tier 2 δεν είναι κεφάλαιο υψηλής διαβάθμισης, δεν είναι καθαρό κεφάλαιο με μετρητά οπότε η επίδραση του στην κεφαλαιακή διάρθρωση είναι περιορισμένη.

Η μετοχή της Alpha bank λογικά με την υλοποίηση της τιτλοποίησης 12 δισεκ. NPEs ή σχέδιο Galaxy θα ανακάμψει πάνω από τα 2 ευρώ αλλά στο μέλλον η ανάγκη για νέα αύξηση όσο και εάν ανακάμψει η μετοχή… η τιμή της μελλοντικής αύξησης θα είναι στο καλύτερο σενάριο στα επίπεδα του 2015.

Εάν αυξήσεις υλοποιηθούν το 2021 ότι συμβεί στις μετοχές στην χρηματιστηριακή αγορά θα καταλήξουν πάλι στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.

-Η Εθνική υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου του 2015 στην τιμή των 3 ευρώ.

Η τρέχουσα τιμή της Εθνικής βρίσκεται στα 3 ευρώ δηλαδή στην τιμή της αύξησης στα τέλη του 2015.

Η Εθνική τράπεζα θα αναζητήσει λύση για την Εθνική Ασφαλιστική με την πώληση να προσκρούει σε εμπόδια και την IPO 20% με 25% να είναι πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Η Εθνική όμως εάν θέλει να αναπτυχθεί επίσης θα πρέπει να ενισχύσει τα κεφάλαια της όπερ σημαίνει ότι το ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% θα αποδεχθεί να υποστεί dilution – αραίωση.

Σε κάθε περίπτωση υποθετικά εάν η χρηματιστηριακή τιμή φθάσει στα 4 ευρώ η τιμή της μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου θα είναι πάλι στα 3 ευρώ ή discount 33%, τα 3 ευρώ ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά στοιχειώνεται από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, οι αγορές μπορούν να υποθέσουν ότι και να γίνει, όσο και εάν αυξηθεί μια μετοχή, στο τέλος θα ξαναβρεθεί στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.

-Η Eurobank υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου στο 1 ευρώ στο τέλος του 2015 αλλά μετά την απορρόφηση της Grivalia η τιμή της αύξησης κεφαλαίου αναπροσαρμόστηκε και πλέον η Eurobank διαπραγματεύεται σχεδόν 60% υψηλότερα.

Πρακτικά το 1 ευρώ οριοθετεί το μέγιστο της ανοδικής κίνησης και τα 1,05 ευρώ αντιστοιχούν σε υπερτιμημένη Eurobank.

Η Eurobank θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον σε τιμή υψηλότερη της αύξησης κεφαλαίου του 2015 μετά το εύλογο discount αλλά η αλλαγή αυτή αποδίδεται… στην απορρόφηση της Grivalia και στο εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης.

-Η Πειραιώς υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου στα 6 ευρώ στα τέλη του 2015 και η μετοχή βρίσκεται στα 3,28 ευρώ.

Κίνηση έως τα 3,80 ή 4 ευρώ δεν θα ήταν αδικαιολόγητη εάν διευθετηθεί το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. ευρώ και βρεθεί λύση και στο ζήτημα των δανείων της MIG που δρομολογείται ένα μοντέλο διευθέτησης.

Σε αυτή την περίπτωση η Πειραιώς θα καλύψει μέρος της διαφοράς έναντι των άλλων τραπεζών.

Τα 4,5 ευρώ που μπορεί να υπολογίζουν στην Πειραιώς δεν είναι βέβαιο ότι είναι εφικτός στόχος αλλά σίγουρα οι πιθανότητες ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι μεγάλα.

Η Πειραιώς όμως θα είναι η τράπεζα που το 2021 που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου τα 6 ευρώ η τιμή της αύξησης του 2015… είναι ανέφικτος στόχος.

Πηγή: bankingnews.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text