Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | H ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αποκαλύπτει πολλά

H ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αποκαλύπτει πολλά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά το πράσινο φως της Λαγκάρντ για διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, αξιολογεί κανείς λίγο διαφορετικά την είδηση ότι η  καθαρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων  στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Το ειδικό της βάρος της  μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν θυμηθούμε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης χαλάρωσαν τους πιστωτικούς κανόνες τους στο τρίτο τρίμηνο του 2019-χαλάρωσαν δηλαδή τα κριτήρια για την έγκριση των δανείων και γενικά τις εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές-   επειδή ακριβώς η ΕΚΤ φοβόταν την μείωση των χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας.

Οι πιστωτικοί κανόνες των τραπεζών της Ευρωζώνης παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι τόσο όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια όσο και τα στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιανουάριο του 2020.

Οι πιστωτικοί κανόνες δε για την καταναλωτική πίστη και άλλα δάνεια σε νοικοκυριά έγιναν περαιτέρω πιο αυστηροί, παρά τις προσδοκίες ότι θα παρέμεναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι.

Δεδομένου λοιπόν ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε εκτεταμένα μέτρα στήριξης πριν λίγους μήνες, τα οποία και διατήρησε στην πλειοψηφία τους στο τέταρτο τρίμηνο του 2019,   ελπίζοντας ότι οι  ακόμη φθηνότερες πιστώσεις της, θα οδηγήσουν τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερο  την πραγματική οικονομία, για να δούμε τι αποτέλεσματα είχαμε τελικά, καταρχήν στα επιχειρηματικά δάνεια.

Η καθαρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 κόντρα στην πρόβλεψη των τραπεζών ότι θα παρέμενε αν μη τι άλλο συνολικά σταθερή.

Η μείωση της καθαρής ζήτησης ήταν ευρύτερη σε μία σειρά μεγαλύτερων και μικρότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη σχετική έρευνα που πραγματοποιεί κάθε τρίμηνο στις τράπεζες της Ευρωζώνης, η ζήτηση των επιχειρηματικών δανείων συνέχισε να στηρίζεται από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων και, σε μικρότερο βαθμό, από τις δραστηριότητες για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Αντίθετα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν περαιτέρω στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, με οδηγό το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων, ενώ οι ευνοϊκές προοπτικές της στεγαστικής αγοράς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεπικούρησαν επίσης, θετικά.

Η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών πιστώσεων και άλλων δανείων στα νοικοκυριά αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019,  λόγω των χαμηλών επιτοκίων, της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των αυξημένων  δαπάνων  για διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Όσον αφορά τώρα τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ζώνης του ευρώ, οι κανόνες για τις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις έγιναν κατά κατιτίς  αυστηρότεροι στην Ισπανία και τη Γαλλία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ έμειναν αμετάβλητοι στη Γερμανία και την Ιταλία.

Για τα στεγαστικά δάνεια, οι κανόνες πιστοληπτικής διαβάθμισης στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία έγιναν πιο ελαστικοί ενώ παρέμειναν αμετάβλητοι στη Γερμανία.

Η καθαρή ζήτηση για δάνεια προς επιχειρήσεις μειώθηκε στην Ισπανία και  σε  μικρότερο βαθμό στη Γαλλία, ενώ η καθαρή ζήτηση αυξήθηκε στη Γερμανία και παρέμεινε αμετάβλητη στην Ιταλία.

Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά υποχώρησε στην Ισπανία.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι ρυθμιστικές ή εποπτικές δράσεις συνέχισαν να έχουν ενισχυτική επίδραση στις κεφαλαιακές θέσεις τους στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 καθώς και μία περιοριστική επίπτωση στους πιστωτικούς κανόνες για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, οι τράπεζες ανέφεραν μία μικρή περιοριστική επίπτωση στους πιστωτικούς κανόνες στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική πίστη στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Όσον αφορά την τρίτη σειρά στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (TLTRO-III), οι τράπεζες σημείωσαν ότι τα χρησιμοποίησαν κυρίως για τη χορήγηση δανείων στον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα. Το κίνητρο της κερδοφορίας ήταν ο πιο σημαντικός λόγος συμμετοχής των τραπεζών στο TLTRO-III έως τώρα.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι πιστωτικοί κανόνες για επιχειρηματικά δάνεια θα παραμείνουν αμετάβλητοι, ενώ προσδοκούν ότι θα γίνουν πιο αυστηροί για τα στεγαστικά δάνεια και θα χαλαρώσουν για την καταναλωτική πίστη και άλλα δάνεια σε νοικοκυριά.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text