Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Ισχυρή τονωτική ένεση για "Ηρακλή" και τράπεζες η αναβάθμιση από την Fitch

Ισχυρή τονωτική ένεση για "Ηρακλή" και τράπεζες η αναβάθμιση από την Fitch

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ισχυρή τονωτική ένεση για "Ηρακλή" και τράπεζες η αναβάθμιση από την Fitch

Της Νένας Μαλλιάρα

Ώθηση στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, δίνει η αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε "BB” από "BB-”, με σταθερές προοπτικές, στην οποία προέβη την περασμένη Παρασκευή η Fitch. Η αναβάθμιση, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι αποτέλεσμα της μείωσης του τραπεζικού κινδύνου, με την απόφαση της Fitch να αποτυπώνει την ψήφο εμπιστοσύνης των ιδιωτικών αγορών στην εμπροσθοβαρή μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης: το σχέδιο "Ηρακλής" για τη μείωση των NPLs.

Μετά την επενδυτική αναβάθμιση, υπό καλύτερες συνθήκες και με βελτιωμένη ψυχολογία, οι εξελίξεις στις τράπεζες επιταχύνονται και ανοίγει το πεδίο του πραγματικού ανταγωνισμού μέσω του "Ηρακλή". Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υποβληθεί η πρώτη αίτηση συμμετοχής στο ελληνικό APS από τη Eurobank για την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Cairo, ενώ μέσα στην εβδομάδα αυτή, η Alpha Bank αναμένεται να βγει στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων Tier II της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Προετοιμάζοντας τα πακέτα κόκκινων δανείων που θα τιτλοποιήσουν, οι τράπεζες λύνουν παράλληλα και το ζήτημα των απαιτούμενων κεφαλαίων ώστε να καλύψουν τις ζημίες από τις τιτλοποιήσεις. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η κίνηση που υλοποίησε η Εθνική Τράπεζα με την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων της. Με την κίνηση αυτή, από "χελώνα", η Εθνική γίνεται "λαγός" στην κούρσα των τιτλοποιήσεων, αφού φιλοδοξεί να προσπεράσει στο τέρμα για τον "Ηρακλή", ανταγωνιστές που προπορεύονται στον σχεδιασμό για την μεταβίβαση τιτλοποιήσεων

Η  συστημική λύση του "Ηρακλή" θα αντιμετωπίσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 30 – 35 δισ. ευρώ, για τα οποία το Δημόσιο θα παράσχει κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ (εγγυώμενη τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων). Oι τράπεζες θα επωφεληθούν από τον "Ηρακλή" τόσο κεφαλαιακά (καθώς τα senior ομόλογα που θα διακρατήσουν, θα μετρούν ως εποπτικά κεφάλαια), όσο και σε επίπεδο ρευστότητας (καθώς θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές και να εκδώσουν ομόλογα, καλύπτοντας τις υποχρεώσεις MREL). Επιπλέον, μετά την αναβάθμιση από την Fitch, η συμμετοχή τους στον "Ηρακλή" θα γίνει με ακόμα χαμηλότερο κόστος προμηθειών για τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

Στην παρακολούθηση των servicers εστιάζουν οι Θεσμοί

Ο "Ηρακλής", μαζί με το νέο πτωχευτικό δίκαιο, ήταν τα δύο κορυφαία ζητήματα στο τραπέζι ελληνικής κυβέρνησης – Θεσμών την περασμένη εβδομάδα. Μετά την αναβάθμιση από την Fitch, ο "Ηρακλής" επισφραγίζει την προοπτική εξόδου του τραπεζικού συστήματος από την 10χρονη κρίση και ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, καθώς αποτελεί μία δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο, αλλάζει θετικά την νοοτροπία στην οποία ήταν συνηθισμένοι για την Ελλάδα εταίροι και επενδυτές, με αποτέλεσμα ο "Ηρακλής" να δίνει χώρο διαπραγμάτευσης για άλλα κρίσιμα θέματα και μέτρα, τα οποία αντιμετώπιζαν τη δυσπιστία της Κομισιόν.

Τα παραπάνω διαμηνύονται από πλευράς Θεσμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στη συνάντηση Θεσμών – Υπ. Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, οι Θεσμοί έριξαν το βάρος στη σωστή παρακολούθηση της λειτουργίας του "Ηρακλή" μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης, όπου κύριο ρόλο έχει ο ΟΔΔΗΧ. Σημειώνεται ότι στην Ιταλία και στο μοντέλο των GACS για τη μείωση των κόκκινων δανείων, δεν υπήρχε Επιτροπή Παρακολούθησης με την ίδια μορφή αυτής που έχει θεσπίσει ο νόμος του "Ηρακλή". Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν όλα τα εχέγγυα και το Υπουργείο θα διασφαλίσει την υλικοτεχνική υποδομή (διακυβέρνηση και τεχνικές για την ανάλυση των data) ώστε μετά την αδειοδότησή τους, το έργο των servicers να παρακολουθείται αποτελεσματικά.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text