Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 213 | Made in China: Η κυριαρχία του παγκόσμιου κολοσσού!

Made in China: Η κυριαρχία του παγκόσμιου κολοσσού!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Made in China: Η κυριαρχία του παγκόσμιου κολοσσού!

Οικονομία: Για ποια επιβράδυνση μιλάμε;

 

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας θεωρήθηκε ως “πολύ απογοητευτικός” για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για πάρα πολλούς αναλυτές, καθώς σημείωσε αύξηση μόνο 6,1%! Η, σε απόλυτους αριθμούς, πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας κατά τα τελευταία χρόνια, προκαλεί σύγχυση σε πάρα πολλούς αναλυτές. Όμως, αυτοί φαίνεται να αγνοούν το τεράστιο μέγεθος της κινεζικής οικονομίας.

 

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την κινεζική οικονομία, πήραμε στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και για το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές (σε τρισ. δολάρια) από το 1989 μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1989, είναι μια χαρακτηριστική χρονία για την Κίνα καθώς διαχωρίζει την οικονομική της ιστορία σε δύο περιόδους, την περίοδο της “εποχής του Μάο” (1949 - 1989) και την περίοδος της “εποχής μετά τον Μάο”.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται εδώ και χρόνια αλλά το μέγεθος της οικονομίας αυξάνεται συνεχόμενα. Συγκεκριμένα το 6,2% που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση για το μέλλον της Κίνας, μπορεί να αποτελεί μέρος μιας μακράς, σταθερής μείωσης από τον διψήφιο ρυθμό που έτρεχε η οικονομία το 2010, αλλά είναι μια καταγραφή που ήταν εντός του αναμενόμενου στόχου της Κίνας.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Πιο συγκεκριμένα η αύξηση του ΑΕΠ το 2010 ήταν στο 10,6%, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο μεγεθύνεται η οικονομία από τότε μέχρι σήμερα και αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 6,1% είναι κατά 132,3% μεγαλύτερος. Η οικονομία δεν μπορεί να πετυχαίνει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης για πάντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεται και σε φάση επιβράδυνσης. Συνεπώς θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ανησυχίες των αναλυτών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση της Κίνας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπερβολική.

 

Όσον αφορά στην εμπορική σύγκρουση με τις Η.Π.Α, -που βρίσκονται πλέον σε μια φάση ανακωχής, που δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει-, οποιαδήποτε κι αν είναι η κατάληξη αυτης της κατάστασης, ακόμα δηλαδή και αν η Η.Π.Α εκφράσουν τη πρόθεση τους να μειώσουν την εξάρτηση τους από το βιομηχανικό τομέα της Κίνας, η Κίνα έχει ένα τεράστιο δημογραφικό μέγεθος και μία ταχύτατα ανερχόμενη “μεσαία τάξη” -που καταναλώνει απίστευτες ποσότητες κάθε είδους αγαθών- που μπορεί να υποστηρίξει αυτήν και οποιαδήποτε άλλη ενδεχόμενη μειωμένη ζήτηση που μπορεί να προκύψει.

 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας, θα τείνει να μειώνεται και στα επόμενα χρόνια. Όμως, για αρκετά ακόμη χρόνια, η συμβολή της Κίνας στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα συνεχίσει να είναι αυξανόμενη για περισσότερο από μία ή δύο δεκαετίες, αφού μόνον τότε θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας υποχωρήσουν στη ζώνη του 3% έως 4%. Τότε ίσως η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίσει πρόβλημα διατήρησης των ρυθμών ανάπτυξης πάνω από το 3%, αφού δύσκολα θα βρεθεί άλλη μεγάλη (σε πληθυσμιακούς όρους) χώρα που θα συνδυάζει τα ειδικά χαρακτηριστικά της κουλτούρας του κινεζικού λαού και του οικονομικού περιβάλλοντος της Κίνας.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text