Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 213 | Τί προκαλεί προβλήματα στην αγορά;

Τί προκαλεί προβλήματα στην αγορά;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο πανικός που προκάλεσε η αιφνίδια εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, ήδη έχει -σε μεγάλο βαθμό- ξεπεραστεί από τις περισσότερες διεθνείς αγορές, αν και ουδείς γνωρίζει ακόμη ποιές θα μπορούσαν να είναι εξελίξεις, μέχρις ότου το φαινόμενο κορυφωθεί και κινηθεί προς τη φυσιολογική -λόγω λήξης του χειμώνα- υποχώρησή του. Συνεπώς, δεν είναι το ζήτημα του κορωνοϊού που προκαλεί “αρρυθμίες” στη χρηματιστηριακή αγορά. Ούτε και το ζήτημα των τραπεζικών μετοχών μπορεί να είναι. Γνωρίζαμε τα προβλήματα και τα στάδια που θα απαιτηθούν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων. Πολλοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα απ’ ότι αναμένονταν. Η πιο λογική εκτίμηση αναδεικνύει τον “γεωπολιτικό” κίνδυνο, ως το ζήτημα που προκαλεί τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες για το μέλλον. Οι αβεβαιότητες αυτές έχουν να κάνουν με τους παράγοντες: α) της εθνικής βλάβης που θα μπορούσε να υπάρξει από μία σύγκρουση με την Τουρκία, β) της οικονομικής βλάβης που θα σημειώνονταν σε μία τέτοια περίπτωση και γ) της πολιτικής αστάθειας που θα ακολουθούσε, ανεξάρτητα της έκβασης της σύγκρουσης.

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι κάτι που μονότονα επαναλαμβάνουμε από το πρώτο τεύχος της επανέκδοσής μας. Και εκτιμούμε ότι δε θα εξαλειφθεί εύκολα, χωρίς κόστος και χωρίς ανατροπές. Από την άλλη πλευρά, καθώς η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς εξαρτάται κυρίως από τις οικονομικές εξελίξεις και τις μακροχρόνιες οικονομικές τάσεις στο εσωτερικό, αλλά και την πορεία των πραγμάτων στο εξωτερικό, μία κλιμάκωση της έντασης ή και σύγκρουση, δύσκολα θα μπορούσε να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στη σημερινή πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το να επιχειρεί κάποιος να προεξοφλήσει εάν θα υπάρξει “θερμό” επεισόδιο, πόσο “θερμό” θα είναι, πόσο θα κρατήσει, ποιός να βγει κερδισμένος και τί συνέπειες θα έχει στα ζητήματα των σχέσεών μας με την Τουρκία ή άλλα κράτη, είναι μάταιο.

 

Σε άρθρο του προηγούμενου τεύχους (Νο 212) είχαμε πραγματοποιήσει μία ιστορική αναδρομή σχετικά με τις αντιδράσεις και την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς  στις προηγούμενες ελληνοτουρκικές κρίσεις των τελευταίων 50 ετών (σελ. 16 ή δείτε εδώ). Στο άρθρο αυτό διαπιστώσαμε ότι οι κρίσεις δεν εξέτρεψαν τη χρηματιστηριακή αγορά από τη μεσομακροχρόνια τάση και πορεία της. Όμως, όλα τα προηγούμενα περιστατικά συνέβησαν ξαφνικά, χωρίς κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ή προειδοποίηση. Σήμερα, η κρίση δείχνει να προαναγγέλεται από την τουρκική πλευρά, ενώ η ελληνική πλευρά δείχνει να προετοιμάζεται και να μετρά ή να δοκιμάζει τις αντιδράσεις της. Η κατάσταση αυτή είναι φθοροποιός και τελικά καταλήγει να προξενεί μεγαλύτερη βλάβη στην αγορά, απ’ ότι εάν οτιδήποτε επρόκειτο να συμβεί, συμβεί ξαφνικά.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή δε μπορούμε να γνωρίζουμε τις εξελίξεις, ή τις επιδράσεις των εξελίξεων στην αγορά, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ως “οδηγό” μας, τα σήματα του “απόλυτου συστήματος”. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος τους και η χρησιμότητά τους: να μας βοηθούν να παίρνουμε αποφάσεις σε στιγμές αβεβαιότητας. Σε οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει σήμα “εξόδου” από την αγορά, θα το ακολουθήσουμε.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text