Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 213 | Θετικά μηνύματα από τους δείκτες ΡΜΙ

Θετικά μηνύματα από τους δείκτες ΡΜΙ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θετικά μηνύματα από τους δείκτες ΡΜΙ

Οι δείκτες PMI (Purchasing Managers' Index) είναι πρόδρομοι δείκτες (παρέχουν εκ των προτέρων ενδείξεις) για το τι ακριβώς συμβαίνει στην οικονομία του ιδιωτικού τομέα, εξετάζοντας διάφορες μεταβλητές, όπως η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, η απασχόληση και οι τιμές. Η έγκαιρη αυτή ενημέρωση των συμμετεχόντων στην έρευνα παρέχει τη δυνατότητα μιας πληρέστερης κατανόησης των εξελίξεων στην οικονομία και των σημείων καμπής του οικονομικού κύκλου. Ξεκίνησαν να υπολογίζονται από το 1948 και, λόγω της αξιοπιστίας τους, κέρδισαν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Αποτελούν δε, βασικό στοιχείο και σημαντικό βοήθημα για τους επενδυτές, σε περιόδους αμφιβολιών για την κατάσταση και την πορεία μιας οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που, προστρέχουμε σ’ αυτούς, σ’ αυτή τη φάση όπου τα ερωτήματα για την πορεία της διεθνούς οικονομίας είναι έντονα.

 

Σύμφωνα με τις έρευνες PMI που ανακοινώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου (δείτε εδώ), η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση της παραγωγής από τον περασμένο Μάρτιο. Άλλοι δείκτες νέων παραγγελιών, η χρήση της παραγωγικής ικανότητας, η αύξηση της απασχόλησης, το παγκόσμιο εμπόριο και οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν επίσης, προσθέτοντας σημάδια ότι η παγκόσμια οικονομία κέρδισε δυναμική στην αρχή του έτους. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις προοπτικές έχουν αυξηθεί, ειδικά καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχείων του Ιανουαρίου συλλέχθηκαν πριν από την επιδημία κορωναϊού.

 

 

Οι ισχυρότερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν στις μεγαλύτερες αναπτυγμένες παγκόσμιες οικονομίες, ωθώντας τον παγκόσμιο PMI (αναπτυγμένων οικονομιών) σε υψηλό 10 μηνών. Αξιοσημείωτες αναπηδήσεις από την αδυναμία του τέταρτου τριμήνου παρατηρήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες υπερέβησαν τον ανεπτυγμένο κόσμο για ένα έκτο συνεχόμενο μήνα, χάρη και στην έντονη επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ινδία. Η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία η ανάπτυξη της οποίας έδειξε αδυναμία κατά τον Ιανουάριο, με βάση μετρήσεις που μάλιστα έγιναν πριν από την κλιμάκωση της επιδημίας του ιού.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text