Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 213 | Διεθνής Οικονομία - Επισημανσεις

Διεθνής Οικονομία - Επισημανσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επιδημία του κοροναϊού πιθανόν θα έχει κάποιο αντίκτυπο στις αμερικανικές εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά οι συνέπειες πιθανόν δεν θα είναι καταστροφικές, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox Business."Δεν είναι καταστροφή", δήλωσε ο Κάντλοου, προσθέτοντας αργότερα: "Το έχουμε περάσει και στο παρελθόν και νομίζω απλά ότι ο αντίκτυπος είναι ελάχιστος". (εδώ)

***

Τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανικών εταιρειών μειώθηκαν 3,3% το 2019, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών παραγωγού, της μείωσης της ζήτησης και της αύξησης του κόστους, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία. Μόνο για τον Δεκέμβριο, τα βιομηχανικά κέρδη υποχώρησαν 6,3% σε ετήσια βάση, μετά από την αύξηση 5,4% το Νοέμβριο. (εδώ)

***

Να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της μεταξύ 1,50% και 1,75% αποφάσισε η Federal Reserve, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία. Η Fed τονίζει ότι το βασικό επιτόκιο μπορεί να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, την ενίσχυση του τομέα της απασχόλησης όπως και την άνοδο του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%. (εδώ)

 

***

Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2016 αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το περασμένο έτος.Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, διαμορφώνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας για το σύνολο του 2019 στο 2,3%, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο ήταν επίσης 2,1%. (εδώ)

***

Πριν από λίγο καιρό, η ΕΚΤ και η Fed βρίσκονταν στην πορεία της σταδιακής μείωσης των εκτεταμένων ισολογισμών τους, ενώ η Fed αύξησε τα επιτόκια από τα επίπεδα που υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά στη μέση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Επιτρέποντας και πάλι στις χρηματοπιστωτικές αγορές να υπαγορεύουν τις αλλαγές της νομισματικής τους πολιτικής, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed έριξαν περισσότερο λάδι σε μία πυρκαγιά που έκαιγε για χρόνια. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ανεξάρτητα από τα βασικά οικονομικά μεγέθη, διότι οι επενδυτές διέπονται από την αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι οι BFF τους. (εδώ)

***

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο στις τελευταίες εκθέσεις τους για την παγκόσμια οικονομία χτυπούν επίμονα ένα καμπανάκι: Το παγκόσμιο χρέος και δη το ιδιωτικό, δηλαδή εκείνο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φουσκώνει επικίνδυνα. Δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια πιστωτική ασφυξία και παρά τα επίμονα προβλήματα των τραπεζών, τα χρέη των μεγάλων εταιρειών έχουν πολλαπλασιατεί. Το χρέος των επιχειρήσεων (εξαιρουμένων των τραπεζών) έσπασε το φράγμα των 72 τρισ. δολαρίων πέρυσι, σκαρφαλώνοντας στο 92% του παγκόσμιου ΑΕΠ. (εδώ)

 

***

Για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι η επιβολή περαιτέρω εμπορικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι κοινωνικές εκρήξεις και η κλιματική αλλαγή θα περιορίσουν σε ορίζοντα διετίας την ανάκαμψή της. Σε σχετική έκθεσή του, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη αναμένοντας ότι αυτή θα διαμορφωθεί στο 3,3% τη φετινή χρονιά, από 3,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Μειωμένη, ωστόσο, κατά 0,2% είναι και η πρόβλεψη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, την οποία το ΔΝΤ τοποθετεί στο 3,4%. (εδώ)

 

***

Το ποσοστό της ανεργίας σταθεροποιήθηκε μετά τη μείωσή του για εννιά χρόνια έπειτα από την κρίση του 2008, τόνισε χθες Δευτέρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, προειδοποιώντας πως ενδέχεται η καμπύλη της να αρχίσει να ανεβαίνει από την επόμενη χρονιά, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,4% το 2019, πλήττοντας 188 εκατομμύρια ανθρώπους. Αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο φέτος και να αυξηθεί στο 5,5% το 2021, ανέφερε η ΔΟΕ στην ετήσια έκθεσή της. (εδώ)

 

***

Ετήσια αύξηση 6,1% κατέγραψε το κινεζικό ΑΕΠ το 2019, εντός του στόχου που είχε θέσει το Πεκίνο για ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ 6% και 6,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία (NBS). Ηταν σε σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις, αλλά στο πιο χαμηλό σημείο από το 1990, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,6%, που καταγράφηκε το 2018. (εδώ)

 

***

Από τις αρχές Δεκεμβρίου όταν έγινε σαφές ότι ΗΠΑ και Κίνα θα υπέγραφαν τη «φάση Ι» της συμφωνίας, ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών της MSCI έχει ενισχυθεί κατά περίπου 5% ενώ ο παγκόσμιος δείκτης της BofAML για τα κρατικά ομόλογα έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος. Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με την Capital Economics, πως όσο το κλίμα στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου θα είναι καλό τόσο θα δέχονται ώθηση οι μετοχές έναντι των ομολόγων. (εδώ)

 

***

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη σχεδιάζουν να προχωρήσουν και φέτος σε γενναίες ενέσεις ρευστότητας, θέλοντας να προσφέρουν στηρίγματα στην ασθενική ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Reuters θα ρίξουν στο σύστημα πιθανότατα περισσότερα από 1,2 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από το 2017, αλλά ίσως δεν είναι αρκετό να ικανοποιήσει τις αγορές, που έχοντας εθιστεί στο εύκολο, φθηνό χρήμα ζητούν ολοένα και περισσότερο. Γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικές αντιπαραθέσεις, επίμονα απογοητευτικά δεδομένα για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη δεν έχουν σταθεί εμπόδιο στις αγορές. που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. (εδώ)

 

***

Τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων μεταποίησης δεσμεύεται να αυξήσει η Κίνα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψει με τις ΗΠΑ. Η Κίνα δεσμεύεται να αγοράσει επιπλέον προϊόντα μεταποίησης αξίας 80 δισ. δολ., όπως αμάξια, αγροτικές μηχανές, αεροσκάφη, ιατρικές συσκευές, εξαρτήματα αυτοκινήτων κ.λπ. Στους όρους της συμφωνίας, η οποία πρόκειται να υπογραφεί αύριο στην Ουάσιγκτον, περιλαμβάνεται και η αγορά επιπλέον ενεργειακών προμηθειών αξίας άνω των 50 δισ. δολ. αυξάνοντας παράλληλα και τις αγορές υπηρεσιών έως 35 δισ. δολ. για διάστημα δύο ετών. (εδώ)

 

***

Το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να ανέβει σε νέο ιστορικό υψηλό, ύψους άνω των 257 τρισ. δολαρίων τους επόμενους μήνες, χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι υποχώρησης, εκτιμά σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοδοτήσεων (IIF) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με την έκθεση το συνολικό χρέος αντιστοιχεί σε περίπου 32.500 δολάρια για τον κάθε έναν από τους 7,7 δισ. κατοίκους του πλανήτη και είναι πάνω από 3,2 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ. (εδώ)

 

***

 

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, πανίσχυρα funds και τραπεζικοί κολοσσοί ετοιμάζονται κονταροχτυπηθούν, αλλά και να συνεργαστούν μέσα στο 2020, λόγω του «big bang» που λαμβάνει χώρα σε μία αγορά μεγέθους 45 τρισ. δολαρίων.Το Πεκίνο εδώ και λίγα χρόνια έχει αποφασίσει να ανοίξει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αρχίζοντας από τη λειτουργία hedge funds, ενώ μέσα στο 2020 επιταχύνει τις εξελίξεις, επιτρέποντας σε ξένες εταιρείες να εγκατασταθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. (εδώ)

 

***

 

 

Ως χρονιά του «slowbalisation», δηλαδή της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, βλέπει το 2020 η PwC. Κατά το 2020, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,4%, σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 3,8% ανά έτος που σημειώνεται από την αρχή του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της μελέτης Global Economy Watch της PwC. Η PwC προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες του G7, αγγίζοντας τα δύο εκατομμύρια, εκ των οποίων τέσσερις στις πέντε αφορούν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η Ινδία αναδεικνύεται σε ανερχόμενη δύναμη, καθώς αναμένεται να αναδειχθεί τρίτη μεγαλύτερη οικονομία πριν το 2030. (εδώ)

***

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της φορολόγησης των πλουσιότερων τμημάτων των κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες, σημείωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Σε ανάρτησή της, η επικεφαλής του IMF σημειώνει ότι η ανισότητα έχει καταστεί "μία από τις πλέον περίπλοκες και ανησυχητικές προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία" την τελευταία δεκαετία. Δηλώνει ωστόσο αισιόδοξη ότι εκείνοι οι οποίοι χαράζουν πολιτικές έχουν τη δύναμη και τη θέληση να φέρουν πραγματική αλλαγή στον συγκεκριμένο τομέα, παρά την πολιτική δυσκολία των μεταρρυθμιστικών τομών. (εδώ)

 

***

Στην εποχή μετά το τέλος των μετρητών και των κεντρικών συστημάτων πληρωμών «βλέπουν» ήδη οι κεντρικές τράπεζες, σχεδιάζοντας τα δικά τους bitcoin. Ήδη μια ισχυρή ομάδα έξι κεντρικών τραπεζών κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας για να εξετάσουν από κοινού όλες τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους της έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων από κεντρικές τράπεζες (central bank digital currency – CDBC). Στην ομάδα αυτή μετέχουν οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα έχει και τον κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο, μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας, αφού στην ομάδα εργασίας θα προεδρεύουν ο Μπενουά Κερέ και ο Τζον Κάνλιφ, υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text