Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2020 - No 212 έως 223 | Χ&Α - 213 | Τράπεζες - Η “καχεξία” των τραπεζικών μετοχών

Τράπεζες - Η “καχεξία” των τραπεζικών μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η “καχεξία” των τραπεζικών μετοχών, έχει ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου. Από τότε, οι τιμές τους είναι εξαιρετικά ασταθείς, οι συναλλαγές μειωμένες και η συμμετοχή τους στις εξελίξεις της αγοράς μικρή.

Κατά το διάστημα από τα τέλη Νοεμβρίου έως και την 10/2/2019, ο ΔΤΡ έχει απολέσει το 11,4% της αξίας του, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει άνοδο κατά 1,3%. Εν τούτοις, κατά το διάστημα των τελευταίων 52 εβδομάδων, ο Τραπεζικός Δείκτης εξακολουθεί να κινείται σημαντικά ψηλότερα από το Γενικό Δείκτη (100,7% έναντι 40,0%).

 

Μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι ότι, η “καχεξία” των τραπεζών, μεταδίδεται και θα συνεχίσει να μεταδίδεται προς όλο το Χρηματιστήριο. Επειδή το ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν ανέκαθεν τραπεζοκεντρικό.


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Οι λόγοι της “καχεξίας”; Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι. Δε νομίζουμε ότι οι, κατά το διάστημα των 12 τελευταίων μηνών, οι εξελίξεις στον κλάδο, υπήρξαν διαφορετικές απ’ ότι αναμέναμε, αν και μάλλον θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρξαν καλύτερες απ’ ότι αναμέναμε και ίσως οι καλύτερες απ’ όσες θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει.

Μεταφέρουμε ένα τμήμα από άρθρο του κ. Δημήτρη Παπακωνσταντίνου στο capital.gr (εδώ), το οποίο δίνει την πραγματική εικόνα των πραγμάτων: “Οι τράπεζες κυριολεκτικά βρίσκονται σε οργασμό διεργασιών, κυρίως προς το παρόν σε ό,τι αφορά την περαιτέρω δραστική αποκλιμάκωση των "κόκκινων” δανειακών ανοιγμάτων. H χρηματοδότηση και το προφίλ ρευστότητας των τραπεζών συνεχίζει να βελτιώνεται. η βελτίωση των συνθηκών και των τιμών των ακινήτων στηρίζει την αξία των εγγυήσεων. Παράλληλα, δε, επιχειρούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, να θυμηθούν τον παλιό τους ρόλο ως αιμοδότη της οικονομίας, προσπαθούν να μειώσουν κόστη, να βρουν νέες πηγές εσόδων και κερδών, ενώ μοιραία θα μετασχηματιστούν περαιτέρω και θα αναζητήσουν ποιοτικότερα κεφάλαια προς ενίσχυσή τους. Αραγε, κάποια funds θεωρούν ότι για την ώρα τα θετικά νέα έχουν αφομοιωθεί στο ταμπλό και οι προσεχείς προσδοκίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις τους;”

 

Το μόνο “πρόβλημα” που, από την πλευρά μας, βλέπουμε στον κλάδο είναι το ζήτημα των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες -αναπόφευκτα- θα πρέπει να προσφύγουν οι τράπεζες για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους. Όμως, γιατί θα πρέπει απαραίτητα να αποτελεί πρόβλημα όταν, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην εκκίνηση μίας μακράς φάσης ανάπτυξης την οποία οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν και από την οποία έχουν να ωφεληθούν; Είναι σαφές ότι, οι αποδόσεις κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, στη φάση επανεκκίνησής τους και αφού έχουν αφήσει πίσω το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων”, θα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αποδόσεις που θα πετύχουν τραπεζικοί τομείς σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

 

Εκτίμησή μας είναι ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί. Βεβαίως, κατά το 2020, δε θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με το 2019 για τον κλάδο, όμως, δε μπορεί να ανατραπεί ολοκληρωτικά. Εκτιμούμε ότι, άσχετα τί γράφουν -και αμέσως μετά ξεγράφουν- οι διάφοροι επενδυτικοί οίκοι, για τους οποίους ουδείς γνωρίζει τα συμφέροντα που κάθε φορά εξυπηρετούν- οι τραπεζικές μετοχές (ενδεχομένως πλην της ΠΕΙΡ) θα κινηθούν υψηλότερα από τις τιμές των αυξήσεων του μετοχικού τους κεφαλαίου κατά το 2015 και ότι, τελικά, είτε μέσα στο 2020, είτε μέσα στο 2021, οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν στις ίδιες τιμές.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text