Αρχική | Χρηματιστήριο | Euroxx: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο και το 2020, τι θα φέρει νέο ράλι

Euroxx: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο και το 2020, τι θα φέρει νέο ράλι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Euroxx: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο και το 2020, τι θα φέρει νέο ράλι

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει η Euroxx στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη φετινή χρονιά, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2019. Όπως επισημαίνει, από τις αρχές του 2020 οι ελληνικές μετοχές έχουν κινηθεί με σταθεροποιητικές τάσεις, ωστόσο, κατά την άποψή της, το έδαφος στο Χ.Α είναι έτοιμο για να σημειωθεί άλλη μία χρονιά πολύ ισχυρών αποδόσεων.  Οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το 2020 είναι οι εξής:

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%: Βασικά ορόσημα περιλαμβάνουν τη συμφωνία των θεσμών για όλα ή μέρος των μέτρων που προτείνει η Ελλάδα για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου (μέσω της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2021-2022, της χρήσης των SMP / ANFA για επενδύσεις, την εφαρμογή ενός μηχανισμού εξομάλυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής, κ.λπ.), τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Συνολικά, το βασικό σενάριο της Euroxx για την μακροοικονομική πορεία της Ελλάδας παραμένει bullish, κάτι που θα στηρίξει την αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας και τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με απώτερο στόχο την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας κάποια στιγμή το επόμενο έτος (γεγονός που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιθανή αναβάθμιση του Χ.Α σε ανεπτυγμένη αγορά). Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρξει σταθερό ιστορικό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την ανάπτυξη, δημοσιονομικής πειθαρχίας και ισχυροποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στη δραστική μείωση των ΝΡΕs, σε συνδυασμό με την έκδοση Tier II τίτλων και την επίτευξη θετικού αποτελέσματος στα stress tests (μέχρι το τέλος Ιουλίου). Η Euroxx αναμένει ότι το σχέδιο "Ηρακλής" θα επιταχύνει την εξυγίανση των NPEs (παρόλο που δεν είναι πανάκεια), ενώ η βελτίωση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές θα τους επιτρέψει να αντλήσουν με επιτυχία χρέος τύπου Tier 2 στηρίζοντας την κεφαλαιακή τους βάση και διαφοροποιώντας τις πηγές χρηματοδότησης.

Η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η οποία μαζί με την ευρεία συνέχεια της πολιτικής και τη στενή συνεργασία με τους θεσμούς της ΕΕ θα δημιουργήσουν ένα θετικό περιβάλλον για τις ελληνικές κεφαλαιαγορές.

Συνολικά, μετά από τις εντυπωσιακές αποδόσεις του 2019, η Euroxx εξακολουθεί να εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί σημαντικοί καταλύτες για ένα βιώσιμο re-rating των ελληνικών μετοχών, και συγκεκριμένα η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά ή και πάνω από το 3% ( με οδηγό της φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές και τις δομικές μεταρρύθμισες), η πολύ εντυπωσιακή δημοσιονομική επίδοση, η πολιτική σταθερότητα, η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, η σταθερή αύξηση των εταιρικών κερδών και, τέλος, η στήριξη από τις αποτιμήσεις και την  ρευστότητα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Στο βασικό της σενάριο, δηλαδή χωρίς την ύπαρξη ενός σημαντικού παράγοντα αναταραχής όπως μία η πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση,  γεωπολιτικές εντάσεις ή  πανδημίες, θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές οδεύουν προς ένα ακόμη έτος υπεραπόδοσης, με σημαντικές ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους όπως το real estate, οι τράπεζες,  οι ενέργεια και οι μεταφορές.

Τα top-picks

Στις κορυφαίες της επιλογές για αυτό το έτος η Euroxx τοποθετεί: τις μετοχές μεγάλων εταιρειών με ρευστότητα και καλά θεμελιώδη, ισχυρές ταμειακές ροές και σταθερά μερίσματα (Motor Oil, ΟΠΑΠ, OTE), την μετοχή που αποτελεί τον καλύτερο δείκτη των προοπτικών της πολλά υποσχόμενης αγοράς ακίνητων της Ελλάδας  (Lamda Development), καθώς και μετοχές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση με καλά θεμελιώδη και ελκυστικές αποτμήσεις (Autohellas).

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, στα top picks της παραμένει η Eurobank λόγω του σημαντικού σχεδίου μείωσης του κινδύνου και μετασχηματισμού που εφαρμόζει το οποίο και την τοποθετεί σε ανώτερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες σε ότι αφορά τη μείωση των NPEs. Επίσης, προτιμά και την Εθνική Τράπεζα λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέση, της ανώτερης ρευστότητας και των ισχυρότερων δεικτών κάλυψης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text